Juni blev den næstvarmeste siden 1992

Den nye klimanormal for juni er usædvanlig. Mens alle andre måneder er blevet varmere, er juni stort set lige så varm som for 30 år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Juni udmærkede sig også ved at blive meget solrig. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix
Af Anders Brandt og Karsten Smed
I samarbejde med tv2.dk

Sommeren startede usædvanligt varmt med en juni måned, der blev den næstvarmeste, vi har oplevet siden EM-sommeren i 1992.

Juni blev en afvekslende måned, der bød på mere af det hele - både varme, sol og nedbør.

En af de varmeste i flere årtier

Middeltemperaturen for hele juni endte på 16,3 grader, hvilket er to grader varmere end normalt.

Det sender juni 2020 ind på top 10 over de allervarmeste juni måneder, siden de landsdækkende målinger begyndte i 1874, og den blev en af de varmeste i flere årtier.

Siden 1970 har juni to gange været varmere, og siden den varme og solrige juni i 1992 er det kun sket en enkelt gang. Det var i 2018.

Den næstvarmeste juni i 26 år udmærkede sig med 11 sommerdage, hvor vi havde temperaturer over 25 grader, og sidst på måneden fik vi endda landsdækkende varmebølge og lokalt hedebølge.

Varmen var i den periode til at mærke døgnet rundt. Natten til 28. juni fik vi en tidlig tropenat, da temperaturen i nattetimerne helt lokalt holdt sig over 20,1 grader.

Månedens højeste temperatur blev 29,2 grader.

 

Mere sol og mere regn

Juni udmærkede sig også ved at blive meget solrig. Med 263 solskinstimer fik vi 25 procent mere sol end i en normal juni, hvor solen skinner i 209 timer.

Flere perioder med kraftige regn- og tordenbyger gav os også en våd juni. Der faldt 73 millimeter regn mod normalt 55 millimeter.

Ny usædvanlig klimanormal for juni

Med den netop forgangne juni foreligger også den nye 30-årige klimanormal for juni måned.

Til og med i år anvendes klimanormalen for årene fra 1961 til 1990, men fra næste år vil den nye klimanormal dække over årene fra 1991 til 2020.

Her har det indtil videre vist sig, at det danske klima er blevet betydeligt varmere. I gennemsnit er temperaturen steget med én grad, og alle måneder i den nye klimanormal har indtil videre vist sig at være markant varmere end for 30 år siden - dog med en enkelt undtagelse.

Og det er juni, hvor den nye klimanormal blot er 0,2 grader varmere end den forrige.

 

Juni er dermed den måned, der har vist det mindste klimasignal og er også måneden med den ældste varmerekord.

Alle øvrige varmerekorder for samtlige måneder er sat inden for de seneste 31 år, mens junis rekord på 18,2 grader sat i 1889 endnu ikke er slået.

Kun nedbørsmæssigt viser juni en klimaændring i form af en tendens til øget nedbørsmængde hen over de seneste omtrent 100 år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her