Maj kan blive den varmeste i over 100 år

Det vejr, som vi har oplevet indtil videre i maj i år, er helt usædvanligt

Sommerdagene med temperaturer over 25 grader kommer på rad og række i maj i år, og det endda i den første halvdel af måneden, som normalt er knap så varm, som den anden halvdel.

Og vejret er da også helt usædvanligt varmt for årstiden, hvilket har gjort, at årets femte måned kan gå hen at blive den varmeste af slagsen siden slutningen af 1800-tallet.

De første to uger af måneden har budt på en middeltemperatur for landet som helhed på 12,9 grader, viser tal fra DMI. 

Det er gennemsnitstemperaturen målt for hele landet - dag og nat - og det er allerede mere end to grader varmere end de 10,8 grader, som vi normalt kan forvente set over hele måneden.

VIDEO: Mandagens lune sommervejr lokkede mange på stranden - og i vandet. I videoen her kan du komme en tur med på stranden i Aarhus.

Lunt badevand

Og de varme sommerdage har fået mange østjyder til at søge mod stranden - og i vandet.

På trods af den lange vinter er badevandstemperaturen højere, end den plejer at være midt i maj, og det kan friste nogle til at tage en dukkert. Helt præcist blev badevandet mandag målt til at være 16,5 grader i Aarhus Bugt.

- Vi har haft en usædvanlig varme og meget svage vindforhold. Begge disse forhold sørger for at varme badevandet op. Vandet står nogenlunde stille, så det bliver ikke udskiftet. Samtidig er der sol fra en klar himmel, som varmer vandet op, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Prognoserne indikerer fortsat varmt vejr

Selvom det kan blive mere ustadigt med byger i perioder i anden halvdel af maj, så fortsætter prognoserne med at indikere, at det generelt varme vejr fortsætter.

SOMMERDAGE I 2018

Derfor er der en god chance for, at gennemsnitstemperaturen for maj stiger yderligere i de kommende par uger.

Varmerekorden for maj blev sat for 129 år siden

Den varmeste maj nogensinde målt er helt tilbage fra 1889, hvor gennemsnitstemperaturen lå på 13,8 grader.

Dét år nåede temperaturen i maj helt op på 30,0 grader nær Hundstrup på Sydfyn på månedens varmeste dag.

Maj 1947 holder andenpladsen med 13,4 grader, mens 1993 og 2016 tilsammen deler tredjepladsen med 12,9 grader. Altså den samme temperatur, som maj i år har indtil videre.

Uddrag fra Meteorologisk Årbog 1889, der viser, at den højeste temperatur i maj 1889 blev målt på Flintholm Gods nær Hundstrup på Sydfyn til 30,0 grader (rød ring). Maj 1889 er den varmeste maj, der nogensinde er målt i Danmark på landsplan.
Uddrag fra Meteorologisk Årbog 1889, der viser, at den højeste temperatur i maj 1889 blev målt på Flintholm Gods nær Hundstrup på Sydfyn til 30,0 grader (rød ring). Maj 1889 er den varmeste maj, der nogensinde er målt i Danmark på landsplan. Foto: Meteorologisk Årbog 1889 / Rigsarkivet

Juni blev også rekordvarm i 1889

Med de nuværende prognoser in mente er det ikke utænkeligt, at maj 2018 kan blive den varmeste siden rekorden blev sat i 1889 for 129 år siden. 

I 1889 slog juni i øvrigt også varmerekord med en gennemsnitstemperatur på 18,2 grader. En rekord, som stadig står den dag i dag.

julelys salling

VIDEO: I al hemmelighed blev Sallings julelys tændt

Anne Arentoft Kristensen - Kompostdronning

Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Brian Svenningsen 03

Store byggeplaner i letbaneby: Brians hjem kan ende i skyggen

Jens Liebmann

Der er gået mode i mundbindene: - Maskerne er en accessory

COVID-19 LIVE
mundbind

Butikskæder: Obligatorisk mundbind går over al forventning

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre