Mor ventede 66 timer på 5-årigs testsvar hen over julen
På trods af opfordringen om kun at booke PCR-test, hvis man er nærkontakt, har der i julen været et stort pres på testsystemet landet over.
PCR-systemet har været under massivt pres i juledagene, og flere steder i landet har danskere ventet flere døgn på svar.
Én af dem er Majka Glerup Pedersen fra Horsens. Hendes femårige datter, Agnes, blev testet sidst på eftermiddagen 23. december, fordi hun havde haft feber i halvanden uge.
- Det var vigtigt for os at få hende testet, så vi kunne være sammen med familien i juledagene. For vi har noget familie, som ikke kan tåle at få corona, siger Majka Glerup Pedersen.
Men svaret lod vente på sig, og derfor blev juleaften ikke helt som planlagt. Den skulle holdes hjemme hos Majka Glerup Pedersen, og derfor skrev hun rundt til familien, at de havde forståelse for, hvis gæsterne blev væk.
Familiemedlemmerne, som er i risikogruppen, var med til gaveoppakningen på Facetime.
Siden datteren blev podet, har moren tjekket sundhed.dk flere gange dagligt for svaret. Men først søndag formiddag - 66 timer efter testen blev taget - lå svaret klar.
- Det var nervepirrende at gå ind og tjekke. Vi havde jo holdt jul med nogen fra familien, og skulle vi nu ringe og sige til dem, at der var kommet et positivt svar? Men heldigvis var hun negativ, siger Majka Glerup Pedersen.
SSI: Julen har presset systemet
Ifølge Statens Serum Institut skyldes de længere svartider, at der henover julen har været ekstraordinært pres på.
Instituttet kan analysere 190.000 prøver om dagen, men flere dage har de været oppe på 230.000 analyserede PCR-tests om dagen.
- Det er langt over den normale kapacitet. Det betyder desværre også, at svartiderne bliver lidt længere, og enkelte kan opleve ekstra lang ventetid. Det beklager vi, skriver Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark, til TV 2.
Det store pres på testcentrene kan være et resultat af, at mange danskere har valgt at tage en PCR-test for at være på den sikre side op til jul. Det vurderer Jan Pravsgaard, der er professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.
- Der er rigtig mange, der har ønsket sig en negativ test, inden de skulle være sammen med familien i julen. Der er nok nogen, der har valgt at stå i PCR-køen, selvom de i virkeligheden skulle stå i kviktest-køen.
Fire dage før jul opfordrede sundhedsmyndighederne ellers kraftigt til, at man kun booker en PCR-test, hvis man er testet positiv i en kviktest, er nær kontakt eller oplever symptomer.
- Jeg tror, at folk lige har skulle vænne sig til, at PCR-testene nu er forbeholdt de tre kategorier, hvor det er mest vigtigt med en PCR-test, siger Jan Pravsgaard.
HVORNÅR SKAL DU VÆLGE HVILKEN TEST?
Sundhedsmyndighederne opfordrer lige nu til at booke en PCR-test hvis man:
- Har symptomer på covid-19.
- Er nær kontakt til en, der er testet positiv for covid-19.
- Er testet positiv for covid-19 ved en hurtigtest.
Hvis man derimod har skal testes for at få et grønt coronapas, opfordrer myndighederne til, at man tager en hurtigtest hos de private udbydere. Vil man testes forud for et socialt arrangement, kan man benytte sig af selvtest.
Kilde: SSI
Testkapaciteten opjusteres i det nye år
Søndag blev der registreret det højeste antal nye smittede på et døgn under pandemien med 14.844 smittede. På baggrund af det vurderer Jan Pravsgaard, at systemet vil blive presset yderligere.
- Man må forberede sig på, at der kommer en masse nærkontakter, som skal testes. Så jeg kan godt forestille mig, at PCR-systemet bliver presset, og vi får brug for lidt mere kapacitet, når vi når frem til den anden side af nytår, hvor noget af smitten sikkert er opstået.
22. december oplyste Styrelsen for Forsyningssikkerhed, at PCR-testkapaciteten i løbet af januar og februar øges til at kunne håndtere 230.000 tests om dagen.
Jan Pravsgaard forudser, at det på sigt vil være tilstrækkeligt.
- Hvis folk lige vænner sig til, hvornår de skal kviktestes eller PCR-testes, så tror jeg sådan set godt, et opskaleret PCR-testsystem vil kunne følge med antallet af smittede, når vi når på den anden side af nytår, og det bliver hverdag igen, siger han.
Med den kommende opskalering vil kapaciteten ifølge Styrelsen for Forsyningssikkerhed være 500.000 hurtigtest og 230.000 PCR-test om dagen.