Ny rapport fra SSI: Hver tredje covid-smittede havde ingen symptomer
En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut konstaterer, at under fire procent af befolkningen over 12 år har været smittet med covid-19.
Op mod en tredjedel af de personer, der har antistoffer fra coronavirus i blodet, fortæller, at de slet ikke mindes at have været syge.
Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor man har analyseret blodprøver for antistoffer fra en udvalgt gruppe danskere.
- Der er en betragtelig smittespredning, som aldrig når op til overfladen. Det viser jo bare, hvad det er for et potentiale, som den her virus har, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, til TV 2.
Retningslinjer giver mening
Som professor overrasker det ikke ham, at så mange smittede ikke har symptomer, men det er en god påmindelse til befolkningen om, at der er en mening med restriktioner i samfundet:
- Der er en god grund til, at vi har alle de her retningslinjer, for den her virus er mere smitsom end som så. Spiller det så en rolle, hvis man ikke får symptomer? Nej, måske ikke for en selv, men man kan godt give det videre til nogle, der får symptomer. Der er meget skjult smitte og skjulte smittespredere, siger han.
Resultaterne af undersøgelsen tyder også på, at 3,9 procent af den danske befolkning over 12 år har været smittet med covid-19 frem til begyndelsen af 2020. Der er altså stadig en en udtalt risiko for, at mange danskere kan blive smittet og syge af covid-19.
Om undersøgelsen
- 5000 borgere blev hver uge inviteret med i blodprøveundersøgelsen fra fredag 18. september til fredag 11. december. De blev også bedt om at svare på et spørgeskema.
- En fjerdedel af de inviterede deltog i undersøgelsen. Af de 17.808 personer, der fik taget en blodprøve til antistofbestemmelse, havde 518 målbare antistoffer mod SARS-CoV-2.
- Statens Serum Institut antager, at undersøgelsens resultater er retvisende, men advarer mod at tolke resultaterne, da der er flere ting, man endnu ikke ved om immunitet efter covid-19-infektioner, og om alle smittede danner målbare antistoffer.
Kilde: SSI
Især de unge rammes
Ifølge undersøgelsen er det især de unge mellem 12 og 29, der har haft covid-19 i løbet af efteråret.
Da november blev til december havde omtrent syv procent af de unge mellem 20 og 29 år antistoffer ifølge undersøgelsen, mens andelen af ældre over 65 år med antistoffer ikke var steget nævneværdigt og lå lige under to procent.
- I modsætning til foråret så vi i perioden efter sommer, hvor smitten begyndte at accelerere igen, at det i høj grad var den yngre del af befolkningen og de unge i tyverne, som har været ramt. Og det er jo også den gruppe, som har meget social kontakt, siger Steen Ethelberg, som er professor og afsnitsleder i Statens Serum Instituts Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, som står bag undersøgelsen, til TV 2.
Selvom antallet af smittede med covid-19 er steget siden efteråret, kan vi ifølge Steen Ethelberg regne med, at det stadig kun er en lille del af befolkningen, der har antistoffer mod covid-19.
Han betragter undersøgelsens resultater som et interessant supplement til de tal, vi dagligt får ind fra de tusindvis af PCR-tests, der tages i landet.
Han understreger dog også, at der skal tages nogle forbehold for undersøgelsens resultater, da det kun var en fjerdedel af de inviterede, der deltog i undersøgelsen. Alligevel mener Statens Serum Institut stadig, at undersøgelsen er retvisende.
Advarer om smitte uden symptomer
Sundhedsstyrelsen advarer i sine retningslinjer om, at man også kan smitte, hvis man har milde eller ingen symptomer. I Sundhedsstyrelsens eget sprog kaldes det præsymptomatisk og asymptomatisk smitte.
I opsporingen af kontakter til smittede arbejder man derfor målrettet med at identificere de personer, der har været i nærheden af den smittede fra 48 timer før symptomdebut til 48 timer efter symptomophør, hvis den smittede har haft symptomer.
Hvis den smittede ikke har haft symptomer, men har et positivt testsvar, så arbejder man på at finde de personer, der har været i tæt kontakt med den smittede fra 48 timer før personen fik foretaget den positive test til og med syv dage efter testen.