Omkring 400 danskere er testet positiv to gange
Tallene er udtryk for, at man er meget godt beskyttet, hvis man først har været inficeret med covid-19, siger forskere.
Omkring 400 danskere har mere end 90 dage efter deres første positive testsvar for covid-19 fået endnu et positivt testsvar.
Det oplyser Statens Serum Institut i en mail til TV 2.
Det betyder dog langt fra, at alle 400 rent faktisk har været syge med covid-19 i begge tilfælde. Der kan også være tale om rester af virus i kroppen eller en falsk positiv prøve. I skrivende stund har 238.306 danskere været bekræftet smittet med sygdommen.
Seks unikke episoder med reinfektion
For at kunne slå fast med sikkerhed, at der er tale om en person, der er smittet med sygdommen to gange, skal Statens Serum Institut indhente en række ekstra oplysninger, hvilket man langt fra har gjort i alle 400 tilfælde.
Man skal blandt andet gensekventere begge prøver, så man kan se, om der er tale om to selvstændige infektioner. Men man skal også kigge på mængden af antistoffer og kigge på den enkeltes symptombillede.
Statens Serum Institut siger til TV 2, at man indtil videre blot har fundet frem til seks personer, som har oplevet to unikke episoder med coronainfektion.
Tallene overrasker ikke Peter Garred, som er klinisk professor ved Københavns Universitet og leder af et forskningsprojekt, der undersøger smittespredningen af covid-19 blandt den arbejdsaktive befolkning herhjemme.
- Der vil altid være nogle personer, som ikke lagrer et ordentligt immunsvar mod en virus eller bakterier, så det vil ikke overraske, siger han.
Derfor skal tallene fra Statens Serum Institut også tolkes sådan, at man er godt beskyttet, hvis man først har været inficeret, tilføjer han.
Formentlig ikke svært syg anden gang
Det samme siger Trine Mogensen, som er professor i infektionsimmunologi ved Aarhus Universitet. Hun forsker blandt andet i, hvem der er særligt udsat for at blive alvorligt syg af en virusinfektion, og hovedreglen er, at man er immun efter en infektion, siger hun:
- Men der er ganske få undtagelser, og det er formentlig mennesker, der har en immundefekt eller lignende. Jeg har desuden ikke kendskab til, at nogen, der har haft det før, får svær sygdom anden gang, lyder det.
Statens Serum Institut tilføjer i mailen til TV 2, at man fortsat overvåger reinfektioner og holder øje med, hvordan de nye virusmutationer eventuelt påvirker.
Et studie udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science viste i begyndelsen af året, at kroppen med stor sandsynlighed er immun i mindst seks måneder og muligvis længere end det efter sygdom med covid-19.
Ifølge Peter Garred og Trine Mogensen kan man forvente, at immuniteten efter sygdom kan holde helt op til et år. Men fordi coronavirussen stadig er så ny, så er det svært at se længere frem i horisonten.
Kroppen husker
Studiet i Science bygger på blodprøver fra 188 tidligere coronasmittede, hvoraf 43 af patienterne havde været raske i mere end seks måneder.
Her undersøgte forskerne blandt andet mængden af såkaldte antistoffer i blodet, som var relativt stabil i mere end seks måneder.
Derudover undersøgte de også mængden af hukommelses-B-celler, som er dem, der husker coronavirus og laver nye antistoffer ved et nyt møde med coronavirus. Det er med andre ord dem, der sørger for, at man er immun mod at blive smittet igen.
Læs også:
I løbet af seks måneder kunne studiet konstatere, at de tidligere smittede fik flere og flere af den slags celler i blodet.
Derudover viste forskernes undersøgelser også, at de corona-specifikke T-celler, der kan gøre det af med de af kroppens egne celler, der er inficeret med coronavirus, også var til stede hos de tidligere smittede efter seks måneder. Her var mængden dog halveret.
Med andre ord havde deltagerne flere hukommelses-B-celler, nogenlunde den samme mængde antistoffer og færre corona-specifikke T-celler.
Det fik forskerne i Science til at konkludere, at man er immun over for coronavirus i minimum seks måneder.