Orkanvindstød rammer Danmark, viser prognoser
Vindstødene kan give skader på bygninger og vælte træer.
Prognoser er prognoser, og derfor er der naturligvis usikkerheder, men de seneste fire dage har prognoserne været meget ensartede. Et billede af søndagens blæsevejr er derfor ret tydeligt.
Vinden ser ud til at kulminere omkring klokken 18 ved Vestkysten og lidt senere i de østlige egne. Det er meget sandsynligt, at der kommer orkanvindstød ved Vestkysten og stormstød andre steder i landet.
Vindstødene kan betyde stormskader på bygninger og vælte træer.
Prognoserne har middelvind i Nordsøen og stormstyrke ved Vestkysten. Hvis det observeres på en officiel målestation kan blæsevejret kaldes en regulær storm.
Der blev sidst målt storm i Danmark var 15. december, hvor Kegnæs på Als og Hammer Odde på Bornholm registrerede storm.
SÅDAN BENÆVNES VINDSTYRKEN
I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.
Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s
Den seneste gang DMI navngav en storm, var Knud i oktober 2017. Knuds højeste middelvind var 26,5 meter per sekund, mens stormen i december fik målt 26,6 meter per sekund.
Hedder Ciara i Storbritannien
Storbritanniens meteorologiske institut Met Office har navngivet stormlavtrykket 'Ciara' og advarer om kraftige vindstød til hele landet. I den sydøstlige del af England ventes de kraftigste vindstød at nå 35 meter per sekund, hvilket er orkanstyrke.
Meteorologiske institutter i Irland, Tyskland, Holland og Norge advarer ligeledes mod orkanvindstød.
Risiko for oversvømmelser
Vinden skubber også til vandet, og DMI varsler om forhøjet vandstand ved Vestkysten søndag og i Limfjorden fra mandag. Ved Vestkysten varsles om vandstand op til to meter over daglig vande. Digerne er meget højere, så det bør kun kunne give småproblemer i havne.
Vandstanden i Limfjorden skaber ikke problemer søndag, men kan måske gøre det i begyndelsen af næste uge. Her er der til gengæld større uenighed i vindstyrke og vindretning, hvilket har betydning for, hvor meget vand, der løber ind fra Nordsøen til Limfjorden.