Så langt er der til næste sommerdag

Langtidsprognoserne forudsiger en stabilisering af vejret, men først står den på regn og rusk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mange danskere spejder nok efter sommervejret i øjeblikket, og det har lange udsigter. Dog er der noget sommerligt i den meteorologiske horisont. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Af Thomas Mørk og Karsten Smed
I samarbejde med tv2.dk

Efter den varme og stabile afslutning på juni er vejret blevet lavtrykspræget.

Det betyder, at vi henter vejret ude fra Atlanterhavet, og det er et køligt verdenshjørne på denne tid af året.

Dermed har vi udsigt til temperaturer på mellem blot 15 og 20 grader de næste mange dage, og så bliver det ganske blæsende og regnfuldt hen over weekenden og ind i begyndelsen af næste uge.

Kigger vi derimod en uge frem, ser det ud til, at atmosfæren over Nordvesteuropa begynder at ændre sig til en mere højtrykspræget situation.

Vejret bliver meget lidt sommerligt de kommende dage. Søndag kan endda blive særdeles blæsende. Foto: TV 2 Vejret

Vi kan få et kortvarigt pust af sommervarme i næste weekend med op til 25 grader eller mere, og kigger vi med forsigtighed på uge 29 og 30, kan de meget vel blive ganske sommerlige.

Højtryk giver mulighed for sol

I henhold til den seneste månedsprognose fra den amerikanske vejrtjeneste er det nemlig overvejende sandsynligt, at der opstår et højtryksområde over Nordvesteuropa i midten af juli.

En prognose for temperaturen lørdag 11. juli. Andre prognoser er køligere, så det er slet ikke sikkert, at vi får en sommerdag med 25 grader. Foto: TV 2 Vejret

Sådan et højtryksområde ville kunne blokere for lavtryk og fronter fra vest, og samtidig virker højtryk skyopløsende. Så solens stråler får med andre ord gode vilkår, og temperaturen kan stige.

Kigger vi endnu længere frem mod uge 31, bliver billedet imidlertid mere usikkert, og det er på nuværende tidspunkt stort set umuligt at sige, hvordan vejret bliver i slutningen af juli og i begyndelsen af august.

Lange prognoser har værdi

Prognosen for resten af juli måned er baseret på den amerikanske vejrtjenestes klimamodel CFSv2, som i overordnede træk beskriver samme udvikling som i den europæiske pendant fra det fælleseuropæiske regnecenter ECMWF.

Sådanne prognoser er i sagens natur altid usikre, og usikkerheden overskrider endda den, vi kender fra den normale vejrudsigt for den indeværende uges vejr.

Prognose for atmosfæriske forhold de næste fire uger regnet fra natten til fredag 3. juli. Røde felter viser områder med større sandsynlighed for højtryk, mens blå felter beskriver lavtryksprægede områder. Data: NCEP CFSv2. Foto: Thomas Mørk (grafik)

Alligevel har langtidsprognoser værdi, hvis man vælger at se på de overordnede tendenser og ikke det specifikke vejr. Og kigger man ydermere på et gennemsnit af en lang række af prognoser over tid, får man et mere nuanceret billede af, hvor stabil og dermed sikker prognosen er.

I de seneste mange dage har sæsonprognosen forudsagt en klar tendens til højtryksopbygning over Nord- og Nordvesteuropa, så derfor er det sandsynligt, at sommervejret faktisk stabiliserer sig omkring Danmark.

Tingene kan dog udvikle sig anderledes, det har man set utallige gange, men det tyder altså på mere opmuntrende vejr forude.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her