Spillested skuffet over 'meget lille genåbning': - Vi har prøvet alt
Leder af aarhusiansk spillested frygter, at publikum og frivillige vil holde sig væk trods ny genåbning.
Havde det været sommeren 2020, ville hun stå med julelys i øjnene med udsigt til den genåbning af kulturlivet, der blev præsenteret onsdag aften.
Men det er januar 2022, og spillestederne har i næsten to år måttet leve med restriktioner af varierende grad.
Så udsigten til siddekoncerter med begrænset kapacitet og publikum med mundbind kan ikke længere vække glæde hos Mia Fuglsang Holm, der er leder af spillestedet Radar i Aarhus.
- Vi har prøvet siddekoncerter, vi har prøvet mundbind, musikerne har forsøgt at tilpasse sig, og vi er simpelthen bare ved at være slidte, fordi vi i meget lang tid ikke har måttet opleve koncerter, som koncerter skal være, siger hun til TV 2.
Radar er et regionalt spillested med plads til 300 stående gæster. På et normalt år har spillestedet omkring 105 arrangementer.
Efter pressemødet onsdag aften kan stedet igen slå dørene op for publikum fra på søndag 16. januar. Men med krav om blandt andet mundbind og siddende gæster vil Radar ikke kunne tilbyde publikum det produkt, som livemusik skal være, mener Mia Fuglsang Holm.
- Det er selvfølgelig både meget frustrerende og ulykkeligt, siger hun.
Frygter publikum og frivillige forsvinder
Ifølge Dansk Live, der repræsenterer landets festivaler og koncerter, er kravet om siddepladser et problem for mange spillesteder, fordi de baserer forretningen på ståkoncerter.
- Det betyder, at der skal aflyses og udskydes flere koncerter. Det er en ærgerlig tendens, siger sekretariatschef Esben Marcher til Ritzau.
Derfor mener han, at mange spillesteder reelt fortsat vil være tvangslukkede. Han er dog mere bekymret for spillestederne på den lange bane, fordi publikum kan miste tilliden til, at planlagte koncerter faktisk bliver gennemført.
Tendensen fra efteråret viser nemlig, at restriktioner får mange til at vente med at købe billetter. Derfor kan det tage lang tid, før publikum vender tilbage til koncerterne.
Det er også en bekymring hos Rader i Aarhus. Men lederen af spillestedet er også bange for, at medarbejderne begynder at falde fra.
Radar har omkring 45 medarbejdere året rundt. Heraf er cirka 38 frivillige, som normalt kommer til gratis koncerter og sociale arrangementer som belønning for deres indsats.
Men næsten to år med op- og nedlukninger og forskellige restriktioner har påvirket gejsten hos både musikere og medarbejdere, mener Mia Fuglsang Holm.
Overblik: Nogle coronarestriktioner forsvinder - andre bliver
Folketingets Epidemiudvalg har besluttet, at flere dele af kulturlivet, herunder biografer, kan genåbne.
Fra natten til søndag er det slut med flere af de gældende coronarestriktioner.
Det står klart efter et pressemøde onsdag i Sundhedsministeriet.
Her blev det præsenteret, at Folketingets Epidemiudvalg - på baggrund af anbefalinger fra Epidemikommissionen - har valgt at løfte nogle af de nuværende restriktioner. Det gælder blandt andet på kulturområdet.
Nogle restriktioner forlænges dog.
Disse områder genåbner med krav om coronapas og mundbind fra og med søndag 16. januar (sidstnævnte gælder kun indendørs):
- Højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet.
- Udendørs idrætsarrangementer, hvor tilskuere har billetter og sidder ned.
- Zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og tivolier.
- Museer, kunsthaller og aktivitetscentre.
- For folkekirken og andre trossamfund forsvinder arealkravet, så der ikke længere er loft over antal deltagere ved gudstjenester.
Disse områder genåbner med krav om coronapas, mundbind og deltagerbegrænsning:
- Biografer (loftet gælder per biografsal).
- Spillesteder og teatre.
- Steder, hvor der afholdes foredrag og konferencer.
- Indendørs idrætsarrangementer med betalende tilskuere.
Epidemikommissionen har anbefalet et loft på 350 personer, men regeringen ønskede 500 personer. Den indstilling var der ikke flertal imod i Folketingets Epidemiudvalg, og derfor bliver den i første omgang ført ud i livet.
Men sideløbende med det vil et flertal bestående af oppositionen og De Radikale lave en beretning, som medlemmerne i Epidemiudvalget senest i morgen, torsdag, skal tage stilling til.
De ønsker en såkaldt superliga-model for kultur- og sportsarrangementer.
Her forlænges restriktionerne til foreløbigt 31. januar:
- Natteliv, herunder diskoteker og barer.
- Spillehaller og kasinoer.
- Legeland og badeland.
- Forsamlingshuse.
- Serveringssteder skal fortsat stoppe udskænkning af alkohol fra klokken 22.00 og holde lukket fra klokken 23.00 til klokken 05.00.
Der er desuden et generelt forbud om salg af alkohol fra klokken 23.00 til klokken 05.00.
- Krav om mundbind/visir i kollektiv transport samt krav om pladsbillet i Intercity- og Intercity-lyntog forlænges.
Desuden indskrænkes coronapassets gyldighed fra syv til fem måneder efter andet stik.
Kilder: Sundhedsmyndighederne.
/ritzau/
- De er så slidte af restriktioner, påbud, begrænsninger, kontrol, afstand og afspritning, at jeg frygter rigtig meget, at hverken vores medarbejdere eller publikum tager imod den her meget lille genåbning, siger hun.
Flertal vil hæve publikumsloft
Spillesteder, teatre, biografer med mere har været lukket siden 17. december. Nu får de i første omgang lov til at åbne med et loft på 500 gæster indendørs efter ønske fra regeringen. Eksperterne i Epidemikommissionen havde anbefalet et loft på 350 personer.
Der er dog et flertal uden om regeringen, som ønsker loftet hævet til 1500 personer, som skal være fordelt i tre sektioner med 500 i hver.
Ifølge Venstres Jan E. Jørgensen vil flertallet allerede torsdag bede Folketingets epidemiudvalg om at tage stilling til forslaget.
- Det vil i sidste ende betyde, at det nye loft på op til 1500 træder i kraft søndag 16. januar, siger han.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er forsigtig med at gå for langt væk fra eksperternes anbefalinger, men er villig til at fremlægge forslaget for Epidemikommissionen, sagde han på onsdagens pressemøde.