Nu er EP-valget ringet i gang
Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) ringede søndag morgen kl. 9 valget til Europa-Parlamentet i gang på Aarhus Rådhus.
Nu kan man stemme til Europa-parlamentsvalget, og det kan man frem til kl. 20 søndag aften.
Ti danske partier kæmper om 14 danske pladser i Europa-Parlamentet, der i alt har 751 medlemmer.
En af de første, der mødte op på rådhuset i Aarhus, var Jesper Jensen.
- Klima og det sociale har været afgørende for, at jeg har sat mit kryds, siger han.
Han vil dog ikke fortælle, hvor han har sat sit kryds. Og det passer også meget godt med, at vi har stemmehemmelighed i Danmark. Det er blandt andet derfor, at man heller ikke må tage billeder, når man sætter sit kryds.
Ikke for pengene
En af dem, der er frivillig under valget, er Camilla Thyring Pedersen, der blandt andet bruger sit sabbatår på at være valgtilforordnet til Europa-Parlamentsvalget og folketingsvalget.
- Jeg synes bare, det er en hyggelig dag, og så lærer man noget og kommer bag om demokratiet, siger Camilla Thyring Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun får 850 kr. i diætbeløb før skat for at hjælpe, og det er ikke for pengene, hun gør det.
- Jeg var også med for to år siden til kommunal- og regionsvalget. Det er en hyggelig dag at støtte om ens samfund. Man møder også nogle nye mennesker, og så kan man klappe sig selv på skuldrene, fordi man gør noget godt, siger Camilla Thyring Pedersen.
Sådan sætter du dit kryds rigtigt?
Krydset skal sættes i afkrydsningsrubrikken ud for den kandidat eller det parti, du vil stemme på. Du skal kun sætte ét kryds på stemmesedlen.
Hvis du sætter et andet tegn på stemmesedlen end et kryds, f.eks. en cirkel om et partibogstav eller en kandidat, er stemmesedlen ugyldig og vil ikke blive talt med i valgresultatet.
Du må ikke tegne på stemmesedlen, for så risikerer du, at din stemme er ugyldig og ikke tæller med.
Og husk: Ingen billeder af den afkrydsede stemmeseddel fra stemmeboksen. Det skyldes, at vi har stemmehemmelighed i Danmark.
Hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af de kandidater eller partier, der står på stemmesedlen, kan du stemme blankt, det vil sige lade være med at sætte et kryds på stemmesedlen og lægge den i stemmekassen uden at udfylde den. Stemmesedlen er ugyldig, men din stemme bliver talt med i det samlede antal af afgivne stemmer og dermed i, hvor stor valgdeltagelsen bliver.
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet