Video: Olie i ålegræs fjernes fra kysten ved Endelave

Horsens Kommunes beredskabsafdeling gik tirsdag i land på øen Endelave for at rydde op efter oliespild i sidste uge

Mænd og kvinder klædt i hvide kedeldragter har hele tirsdagen igennem været i færd med en opgave, som for de fleste kan virke helt umulig.

Udstyret med redskaber som greb og rive har de manuelt fjernet ålegræs langs kysten på øen Endelave ud for Horsens efter et olieudslip. 

Kyststrækningen på øen er blevet forurenet efter, at et portugisisk fragtskib fik en lang flænge i brændstoftanken og derfor lækkede olie i Kattegat. Skibet ligger i øjeblikket syd for Samsø.

Selvom kysten på Endelave nu bliver renset, så er det ikke sidste gang, at Horsens Kommunes beredskabsmandskab må rykke ud. Dagens oprensning er kun begyndelsen på et arbejde, som kan strække sig over flere måneder. 

- Det er et sted, hvor strømretningen er til, at vi kan forvente, at der kan komme mere ind, siger biolog Lene Thomsen fra Horsens Kommune til TV 2 | ØSTJYLLAND

Olien kan ses både i ålegræs og også på sten langs kysten på Endelave. 
Olien kan ses både i ålegræs og også på sten langs kysten på Endelave. 

Biolog Lene Thomsen var en de medarbejdere, som tirsdag var på Endelave for at foretage oprensningen.  Hun fortæller, at oprensningen er påbegyndt allerede nu af hensyn til dyre- og plantelivet på øen.

I alt 10 arbejdsfolk varetager selve oprydningsarbejdet, som består i at fjerne flere tons ålegræs fra kysten. Ålegræsset bliver efterfølgende skubbet sammen af en gummiged, der efterfølgende flytter det op i containere.

Kort: Skibet Victoria fra Portugal har lækket olie, som nu via havstrømmen rammer den sydøstjyske kyst nær Endelave og Juelsminde-området.
Kort: Skibet Victoria fra Portugal har lækket olie, som nu via havstrømmen rammer den sydøstjyske kyst nær Endelave og Juelsminde-området.

Der er tale om en strækning på fire kilometer der skal oprenses. Metoden er, at arbejderne renser 500 meter ad gangen for at være sikre på at komme helt i bund, fortæller biolog Lene Thomsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan dagens oprydningsarbejde foregik. 

VIDEO: Beredskabsdirektør fra Sydøstjyllands Brandvæsen, Dennis Ottosen, giver tisdag aften status på olieudslippet og dets konsekvenser ved blandt andet Endelave.

 

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

corona test podning

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'

COVID-19 LIVE
Mundbind

Fejl hindrer folk i at se deres coronasvar på sundhed.dk

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen