Populær musikfestival risikerer at lukke, hvis ingen hjælper til
Sølund-festivalen er udfordret af faldende antal gæster.
Sølund Musik-Festival - verdens største musikfestival for udviklingshæmmede - risikerer at synge på sidste vers i 2024.
Gennem flere år er antallet af gæster faldet, og det er derfor blevet en stor udfordring for arrangørerne at få økonomien til at hænge sammen.
Tidligere tiltrak festivalen dagligt mellem 10.000 og 12.000 gæster, men det tal er nu nede på omkring 7500, fordi mange gæster med ledsagere har svært ved at få dem med.
Det skyldes, at deres bosteder er nødt til at hente vikarer ind, når en ansat tager med en beboer til Sølund, og det er der ofte ikke penge til, fortalte Uge-Bladet Skanderborg forleden.
Nu håber festivalen i Skanderborg på hjælp fra staten.
- Vi kan ikke tillade os at sætte prisen op. Vi inviterer stadigvæk folk på tre dage med nogle af Danmarks bedste navne. Det er 72 timers musik og kærlighed for 950 kroner, siger Lasse Mortensen, der er mangeårig leder af festivalen, som startede i 1986.
Han er tydeligt berørt, når man snakker om, hvor træls det er konstant at skulle "gå med hatten i hånden" og tigge om penge. Der er bare - som det ser ud nu - ingen vej udenom.
Vil på finansloven
Lasse Mortensens håb er, at politikerne på Christiansborg er villige til at sætte festivalen for de udviklingshæmmede på finansloven. Han vurderer, at det drejer sig om en lovning på maksimalt to millioner kroner om året.
Sidste år blev festivalen, der har 1800 frivillige, reddet af donationer fra lokale firmaer og nogle fonde.
Og nej - det er ikke en god løsning at nedskalere festivalen til eksempelvis at være et éndagsarrangement, for gæsterne fortjener en kulturoplevelse, der strækker sig over flere dage med overnatning. Præcist, ligesom folk uden handicap får rundtomkring, fastslår Lasse Mortensen over for Uge-Bladet Skanderborg:
- Hvorfor kan der ikke være en musikfestival for udviklingshæmmede i den her størrelsesorden i sådan et velfærdssamfund, som Danmark bryster sig af at være? Vi vil lave tre dage med rock og rul og grillpølser og fed musik - for det fortjener de.
Ingen garanti om hjælp
Camilla Fabricius (S), der er valgt ind i Folketinget i Østjyllands Storkreds, siger til TV2 Østjylland, at hun godt kan forstå Lasse Mortensens drøm om politisk tilsagn om hjælp til økonomien som et sikkerhedsnet under arrangementet.
Hun kan bare ikke give nogen former for garantier om, hvorvidt det lykkes.
- Det er selvfølgelig et ønske, jeg lytter efter, og så vil jeg gøre mit til det, sagde hun, da hun torsdag gæstede TV2 Østjyllands studie.
Det kan du se i klippet herunder: