Nye regler: Nu må de bruge kunstig intelligens
Aarhus Universitet har lavet nye regler for brug af kunstig intelligens - også kendt som AI - til eksamen. Det betyder, at det nu er tilladt at bruge AI ved nogen eksamensformer.
Det gælder i første omgang for studerende, som skal aflevere bacheloropgave eller speciale til sommer. Det skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside.
Det bliver derfor en mulighed for AU-studerende lovligt at bruge ChatGPT og andre former for generativ kunstig intelligens i følgende tilfælde: Ved bachelorprojekter, ved specialer, ved afsluttende eksamener på efter- og videreuddannelse, eller hvis det står eksplicit nævnt i kursusbeskrivelsen, at man gerne må bruge generativ kunstig intelligens.
I alle andre tilfælde er det altså stadig ikke tilladt, oplyser Aarhus Universitet.
Benytter den studerende kunstig intelligens til eksamen skal de dog tydeligt oplyse, hvordan de har benyttet den kunstige intelligens, og beskrive deres ”prompting metode”, som er de kommandoer, man giver til maskinen.
Seneste nyt
Her får du dagens østjyske nyheder i kort form. Vi opdaterer fra morgen til aften, hver dag. Du kan sende tips, billeder og video til tip@tv2oj.dk
Erfaren advokat skal stå for stadionundersøgelse
Advokat Jens Lund Mosbek er udpeget til at lede en uafhængig undersøgelse af stadionforløbet i Aarhus. Det oplyser Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen skal klarlægge, hvorfor projektet blev 250 millioner kroner dyrere, samt sikre læring, så byrådet fremover informeres rettidigt.
Undersøgelsen ventes færdig i begyndelsen af 2025 og koster 640.000 kroner, som finansieres af Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice.
Ny IT-uddannelse i Silkeborg
Silkeborg får sin første videregående IT-uddannelse.
Det ligger fast, efter Erhvervsakademi Danias ansøgning om at oprette datamatikeruddannelsen i Silkeborg er blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Den nye uddannelse skal imødekomme lidt af den enorme mangel på kvalificerede IT-medarbejdere, som er i hele landet. Lige nu anslår IT-Branchen, at der akut mangler over 7.000 IT-specialister i IT-branchen, og om blot seks år vil der mangle op mod 22.000 IT-folk.
Kvindelig ansat overfaldet på plejehjem
En kvindelig ansat på Skelager Plejehjem i Aarhus blev 20. september i år udsat for et overfald af en beboer, der slog hende i ansigtet.
Beboeren tog herefter fat om kvindens halstørklæde og drejer det rundt om hendes hals, så hun følte, hun blev kvalt.
Episoden er beskrevet i en tilsynsrapport, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i. Den er blot én blandt flere voldshændelser på plejehjemmet, der har fået Arbejdstilsynet til at udstede et strakspåbud, hvor det fremgår, at ledelsen skal sikre, at de ansatte kan udføre deres arbejde uden risiko for vold.
Ændringer i aftenens nyhedsudsendelser
De danske håndbold-kvinder spiller i aften EM-kamp mod Færøerne. Det betyder ændringer i aftenens nyhedsprogram fra TV2 Østjylland.
Nyhedsudsendelsen klokken 17.14 sendes klokken 17.09 i stedet.
Nyhedsudsendelserne klokken 18.20 og klokken 19.30 udgår fra programmet.
Klokken 22.00 kan du som normalt få det samlede østjyske overblik.
Flertal bag aftale om skandalestadion
Onsdag skal Aarhus Byråd afgøre, om kommunen skal dække størstedelen af ekstraomkostningerne vedrørende det nye stadion for enden af Stadion Allé eller ej.
Men allerede nu er der flertal for indstillingen, erfarer Århus Stiftstidende.
Stadionet forventes at blive op mod 250 millioner kroner dyrere, end man først havde regnet med, hvilket betyder, at den samlede regning på stadionbyggeriet nu forventes at ende i underkanten af en milliard kroner.
Potentiel krigsskat kommer til at kunne mærkes
En analyse fra CEPOS viser de økonomiske konsekvenser for danskerne, hvis der indføres en såkaldt krigsskat for at finansiere øgede udgifter på 30 milliarder kroner til Forsvaret.
CEPOS har beregnet, hvordan en stigning i bundskatten vil påvirke en række familietyper.
En arbejderfamilie i lejebolig og med to voksne og to børn, der samlet har en disponibel indkomst på 51.500 kr. om måneden efter skat, vil opleve en stigning i skatten på 1.600 kr. om måneden.
Høj vandstand i Randers Fjord
Vandet i Randers Fjord står tirsdag op over kajkanten og ind over veje og opholdsarealer.
Havnefoged i Randers Lystbådehavn Diana Welling Jørgensen er selv på vej ned for at se til området, da TV2 Østjylland taler med hende.
- Jeg har selv modtaget en alarm for højvande på telefonen og er på vej derned, siger hun.
Ifølge DMI toppede vandstanden på lige knap en meter over dagligt vande klokken 12.30 og skulle falde de kommende timer.
32-årig dropper at anke forvaringsdom
32-årige Mikkel Bartholdy Pedersen, der er dømt til forvaring på ubestemt tid, dropper at få landsretten til at kigge på sagen.
Det skriver DR Nyheder, der har snakket med den 32-åriges forsvarsadvokat.
Dermed er sagen afsluttet.
Mikkel Bartholdy Pedersen er kendt skyldig i drabet på en 30-årig mand fra Randers på Guldregnvej.
Flere kvinder fortæller om seksuel chikane fra samme kørelærer
Flere kvinder står nu frem og fortæller om køretimer, der var præget af grænseoverskridende oplevelser fra en kørelærer på March Køreskolen i Aarhus.
Fælles for kvinderne er, at de alle er udenlandske tilflyttere til Danmark. Derfor skulle de finde en køreskole, der underviste i engelsk, og her er March Køreskolen en af de få, der tilbyder den service i Aarhus.
Kvinderne fortæller uafhængigt af hinanden enslydende historier om, hvordan den samme kørelærer blandt andet har rørt dem på lår, hænder og arme under deres køretimer.
Bil rullet om på taget under uheld
Torsdag ved middagstid er der sket et færdselsuheld på Hovedvejen nær Nimtofte på Djursland. Det oplyser Østjyllands Politi.
Politiet fik anmeldelsen klokken 12.29. Anmeldelsen gik på, at en bil var rullet rundt og endt på taget. Ifølge anmeldelsen var to personer kommet ud af bilen. Kommunikationsafdelingen ved Østjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om de involveredes tilstand, eller hvordan uheldet er sket.