Ansat blev slået med knytnæve i ansigtet: - Dybt tragisk
En knytnæve i ansigtet, råb og skub. Flere voldsepisoder har ført til, at plejehjem nu får et strakspåbud.
En kvindelig ansat på Skelager Plejehjem i Aarhus er ved at lave morgenmad til en beboer, da hun pludselig bliver slået med knytnæve i ansigtet.
Slaget kommer fra en mandlig beboer, der er kommet bagfra, og det rammer den ansatte kvinde under højre øje. Beboeren tager herefter fat om kvindens halstørklæde og drejer det rundt om hendes hals, så hun føler, hun bliver kvalt.
Kvinden skriger og skubber borgeren, til han falder. Så kommer en kollega hende til undsætning.
Episoden er beskrevet i en tilsynsrapport, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i. Den er blot én blandt flere voldshændelser på plejehjemmet, der har fået Arbejdstilsynet til at udstede et strakspåbud, hvor det fremgår, at ledelsen skal sikre, at de ansatte kan udføre deres arbejde uden risiko for vold. Det beskrev Din Avis første gang.
Frygtelig ked af det
Den kvindelige ansatte fortæller efter ulykken, der skete 20. september 2024, at hun efterfølgende havde mange smerter omkring øjet, og at hun også fik et blåt mærke og hævet øje, så hun ikke kunne se ordentligt.
Hun har efterfølgende været bange og lidt af søvnbesvær, og hun var i en periode sygemeldt fra sit arbejde, fremgår det af materialet fra Arbejdstilsynet.
TV2 Østjylland har uden held forsøgt at få en kommentar fra plejehjemmets forstander, Marianne Ahl. Viceforstander Maria Leegård Thomsen henviser i stedet til Aarhus Kommune.
Ifølge plejehjemschefen for Distrikt Nord i Aarhus Kommune, Margrethe Vogt Thuesen, tager kommunen hændelsen dybt alvorligt.
- Jeg er frygtelig ked af den her situation, og at vores medarbejder har befundet sig i sådan en frygtelig situation, hvor hun jo helt klart har været bange. Vi ønsker, at vores medarbejdere skal gå sikre på arbejde, siger hun og tilføjer:
- Så vi tager strakspåbuddet meget, meget alvorligt, og det er dybt tragisk, når vores medarbejdere kommer til at stå i sådan noget.
Ulykkeligt og kompliceret
Skelager Plejehjem er et plejehjem i Aarhus Kommune, der har 72 boliger og 108 ansatte.
Ifølge tilsynssagen er det én borger, der reagerer særligt voldsomt og aggressivt.
Borgeren, der vejer 130 kilo og er 175 centimeter høj, er alvorligt psykisk syg med paranoid skizofreni og uspecifik demens. Som følge af sin sygdom kan borgeren blive vred og fjendtlig.
Han beskrives som en ældre mand fra Rumænien, der har levet som nomade og er flygtet ud af landet. De sidste fire år har han boet på plejecentret.
- Det er en ulykkelig og rigtig svær sag, fordi det er kompliceret, når vi har en borger, som lider af forskellige diagnoser. Den pågældende borger er skizofren og paranoid og har demens oveni. Det gør, at borgeren har en adfærd, som nogle gange er svær at læse, siger Margrethe Vogt Thuesen.
Til Arbejdstilsynet har de ansatte oplyst, at borgeren er blevet tiltagende dårligere. Det har blandt andet udtrykt sig ved, at han ikke taler meget dansk længere. Derfor kan de ansatte ikke forstå ham, når han bliver vred.
Har I gjort, alt hvad I kunne, for at forhindre sådan en episode kunne ske?
- Vi kan jo i hvert fald blive bedre, og det er vigtigt, vi lærer af den situation, vi har været i. Det er et forløb, hvor det er eskaleret lige så stille, og det er helt sikkert, når jeg ser tilbage, at der er ting, hvor vi burde have handlet anderledes, siger plejehjemschef Margrethe Vogt Thuesen.
Ikke første gang
Det er ikke første gang, den mandlige beboer reagerer voldeligt.
Dagen inden, han slog en ansat med knytnæve, havde han overfor den samme kvinde med hænderne signaleret, at han ville skære halsen over på hende. Det havde han gjort ved at trække en finger over sin hals.
Ifølge den ansatte opstod borgerens store vrede ugen forinden, da hun skiftede hans GPS-ur som sædvanligt. Det fik borgeren til at være sur hele ugen og til sidst overfalde hende.
Episoden er kulminationen på flere voldsepisoder fra borgeren, der er blevet tiltagende mere aggressiv.
4. august 2023 tog borgeren flere gange fat om en ansats hals, mens han skubbede hende op mod væggen og dørkarmen.
Tilsynet har derudover registreret fire hændelser, hvor den mandlige beboer har reageret voldsomt eksempelvis med råb og truende kropssprog, pludselig aggressiv adfærd, eller ved at spytte og række fuck.
- Så vredt på mig og gik hen mod mig og tog fat i mit håndled og klemte meget hårdt. Efter det gik han mod mig igen med adfærd til at skulle slå mig i maven, står der blandt andet i tilsyndsrapporten om en episode.
Har iværksat flere tiltag
Ifølge Margrethe Vogt Thuesen har plejehjemmet iværksat flere tiltag for at forhindre voldsepisoderne.
Man har blandt andet øget vagtbemandingen omkring borgeren, og der er blevet installeret alarmer i fællesarealerne, ligesom der lige er blevet bestilt personlige alarmer hjem til medarbejderne.
Der er også blevet iværksat et kompetenceudviklingsforløb, ligesom man vil sikre, at medarbejderne har et opdateret kursus i konfliktnedtrapning.
Hvorfor skal der så alvorlig en episode til, før I gør noget?
- Der er sket en forværring i den pågældende borgers adfærd, og jeg kan kun sige, at vi har gjort ting. Det er ikke sådan, vi ikke har handlet. Vi har, efterhånden som borgeren blev dårligere, forsøgt at lave tiltag i samarbejde med psykiatri, hjerneskadekoordinator og demenskoordinator. Men vi skal også lære af det her og se på, om der er noget, vi har overset eller kunne have gjort bedre.
Kan I sikre, at sådan en episode ikke sker igen?
- Nej, det kan vi ikke. Vi gør alt, hvad vi kan, men vi kan ikke vide det, siger Margrethe Vogt Thuesen.
Skelager Plejehjem har fået til 4. december 2024 til at melde tilbage til Arbejdstilsynet, hvordan man har efterkommet påbuddet.