Politiet søger vidner til brand i den ensomme villa
Natten til tirsdag udbrød der brand i en bevaringsværdig villa på Kalmargade i Aarhus. Politiet mener, at den var påsat og søger nu vidner.
Klokken 02.39 natten til tirsdag tikkede der en anmeldelse ind hos Østjyllands Brandvæsen om, at der var brand i en etageejendom på Kalmargade i Aarhus.
Det var en tre etagers villa, der var gået ild i. Politiet mener, at branden var påsat, og derfor søger man nu vidner.
- Branden er efter al sandsynlighed påsat, og derfor vil vi gerne tale med folk, der har set noget i tidsrummet frem til kl. 2.39 natten til tirsdag, siger kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Jakob Christiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Hvis nogen ved noget om branden, hører vi naturligvis også gerne fra dem. Det er vores undersøgelser fra brandtomten, der styrker mistanken om, at branden var påsat, fortsætter han.
Villa ses tydeligt fra Randersvej
Efterforskningen er fortsat i gang, og politiet er ved at gennemgå de tekniske spor, der blev indsamlet i forbindelse med tirsdagens gerningsstedsundersøgelse.
Oplysninger i sagen kan gives til Østjyllands Politi på telefon 114.
Den nu udbrændte villa kan ses tydeligt, hvis man kører på Randersvej i det nordlige Aarhus.
Det er nemlig den eneste villa, der er tilbage på grunden mellem Randersvej, Kalmargade, Malmøgade og Stockholmsgade. De øvrige villaer, der lå der, er blevet revet ned for at gøre plads til nybyggeri.
Skal genopbygges
Tirsdag kom det frem, at bygningen skal genopbygges. Det oplyste Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det har været nemt. Vi åbnede bare lokalplanen, og der stod svaret klart og tydeligt, så vi har ikke behøvet at gøre yderligere, sagde Ann Hamborg til TV2 ØSTJYLLAND.
I lokalplanen for det område, som villaen er en del af, står der:
Hvis den bevaringsværdige bygning totalskades efter brand eller lignende skal den opføres med samme omfang, placering og udtryk, som den tidligere bebyggelse.
Den eneste villa, som fik lov at blive
Villaen på Kalmargade 12 er den eneste villa, der er tilbage på grunden mellem Randersvej, Kalmargade, Malmøgade og Stockholmsgade.
Modsat naboejendommene blev den ikke jævnet med jorden for at gøre plads til nybyggeriet i området, fordi villaen fra 1933 er vurderet til at være bevaringsværdig.
Det fremgår af Slots- og Kulturstyrelsens database over fredede og bevaringsværdige bygninger.
- Der var flere ejendomme, der tidligere var erklæret bevaringsværdige, men vi indgik en aftale med kommunen om, at det var den her villa, der skulle bevares, fordi den var den mest karakteristiske, siger Freddie Eriksen, der er indehaver af Eriksen Arkitekter, som står bag boligprojektet sammen projektudviklingsfirmaet KAUP A/S, til TV2 ØSTJYLLAND.
I stedet for at blive revet ned er den særlige villa indtænkt i byggeplanerne. Efter planen skal den renoveres og stå side om side med nybyggede rækkehuse og lejligheder.
Og det skal den altså fortsat, selvom der efter branden natten til tirsdag ikke er meget af villaen tilbage.
Svært at beskytte mod hærværk
Det er Eriksen Arkitekter, der ejer villaen, og det er også dem, der skal genopbygge den. Ifølge dem har de har kæmpet for at beskytte det tomme hus mod hærværk ad flere omgange.
- Vi har forsøgt at sikre den ved at skrue plader for vinduer og døre, men jeg tror ikke, der gik ret mange timer, så var de skruede af igen. Der er hele tiden kommet ubudne gæster, og nogle har også boet der i tidens løb, og vi har haft politiet deroppe for at rydde det, siger Freddie Eriksen til TV2 ØSTJYLLAND.
På det seneste har arkitektfirmaet ladt den stå og opgivet at sikre den, da arbejdet på byggepladsen så småt er gået i gang.
'Bliver aldrig det samme igen'
26-årige Ida Dudzinski er opvokset i villaen på Kalmargade 12, og hun boede der, lige indtil hun flyttede hjemmefra.
Hun er trist over den udbrændte villas skæbne.
- Jeg tror, det rammer mere, end man lige tænker. Det har været mærkeligt nok, at det har bare har stået der i et år, og at der er blevet malet graffiti på, men at det ligefrem er brændt ned, det føles mærkeligt, siger Ida Dudzinski til TV2 ØSTJYLLAND.
Hendes forældre boede i villaen, indtil de blev købt ud i forbindelse med planerne om nybyggeri.
- Tanken om, at den blev bevaret og skulle renoveres, synes jeg var fin. Så kunne jeg stadig tage derhen og vise mit barndomshjem frem. Men nu hvor den er brændt, synes jeg lige så godt, man kan rive den ned, siger Ida Dudzinski.
Kraftige flammer i villaen
Hun har løbende holdt øje med, hvad der skete med villaen og med spænding fulgt med i planerne for området.
- Men det behøver vi jo så ikke gøre længere nu, for det bliver aldrig det samme igen, siger hun.
Tirsdag fortalte Østjyllands Politi, at der ikke var meget at gøre for brandfolkene, da de ankom til den overtændte villa.
- Da patruljen ankommer til stedet, er der kraftige flammer i husets overetage, sagde Janni Lundager, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.
Da huset ligger for sig selv, var der umiddelbart ingen fare for, at ilden kunne sprede sig. Branden var dog så omfattende, at brandvæsnet måtte rive taget og gavlen af huset, for at få slukket det hele.
- Der var ingen tegn på, at der var beboere i huset, og der er heller ikke nogen, der er tilmeldt adressen, sagde Janni Lundager tirsdag.