Ikke alle hackere er skurke: De hvide kan forsvare os

Ikke alle hackere er it-kriminelle. De etiske gode hackere, der betegnes hvide hackere, sikrer it-sikkerheden, og dem er der behov for flere af.

De fleste forbinder nok ordet hacking med noget negativt, men det er langt fra altid tilfældet. Alle hackere er nemlig ikke skurke.

- Man kan helt firkantet dele hackere op i to. 'White hats hackers' er de gode - de etiske hackere - mens man ovre på den side - den mørke side - har dem, som man kalder 'black hats hackers', forklarer Peter Kruse, der er en af landets førende it-eksperter og medstifter af CSIS Group, til TV2 ØSTJYLLAND.

Modsat de sorte hackere (black hat hackers), så tjener de hvide hackere (white hats hackers) penge på at trænge igennem virksomheders it-systemer for at finde brister i sikkerheden på helt ærlig vis. Kompetencer der bliver stærkt brug for i fremtiden.  

quote Det er klart efterspurgt. Der er langt flere kriminelle, der konstant angriber os, end vi er til at forsvare os.

Peter Kruse, it-ekspert og CSIS Group 

- Det er klart efterspurgt. Der er langt flere kriminelle, der konstant angriber os, end vi er til at forsvare os, siger Peter Kruse.

Vil uddanne fremtidens hackere 

På ungdomsuddannelsen HTX i Grenaa gør man derfor nu en indsats for at uddanne fremtidens hvide hackere.

- Vi nødt til at kigge på den talentudvikling, der skal til. Vi starter med den på gymnasiet, og bagefter kan de så tage nogle uddannelser, som fører dem til et sted, hvor de forhåbentlig kan komme ud og sidde og forsvare os, siger Søren Hoffmann Hansen, der er innovationschef hos Game College, til TV2 ØSTJYLLAND.

Torsdag startede det første af i alt fire undervisningsforløb, som har til formål at lære eleverne om, hvordan de kan tage kampen op mod de aggressive hackere. Og det virkede til at være en succes hos de unge.

- Det er utroligt spændende, fordi det er meget vægt, der bliver sat på ens skuldre, lød det fra Benjamin Oliver Musak Hansen, der går på 3. årgang på HTX i Grenaa, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Hør Peter Kruse fortælle om, hvorfor det er vigtigt med flere hvide hackere i Danmark i fremtiden. 

Behov for flere hvide hackere 

Ifølge Peter Kruse kan de sorte hackeres angreb gå ud over alle. Både den offentlige sektor, den private sektor og hr. og fru Jensen.

Regeringen afsatte tidligere på ugen flere millioner kroner til kampen for bedre it-sikkerhed - blandt andet til uddannelse. På høje tid, ifølge underviser, hacker og cyberekspert Robert Larsen.

Der blev arbejdet koncentreret torsdag eftermiddag på HTX i Grenaa, hvor eleverne blev undervist i, hvordan de kan blive etisk korrekte hackere. 
Der blev arbejdet koncentreret torsdag eftermiddag på HTX i Grenaa, hvor eleverne blev undervist i, hvordan de kan blive etisk korrekte hackere. 

- Jeg kan selv huske, at da jeg startede, der lærte jeg direkte teknikker, som jeg efterfølgende har fundet ud af, slet ikke var måden at gøre det på. Og hvis det er på samme måde i dag, så ser det skidt ud for fremtiden, siger han.

Samme holdning har Peter Kruse.

- Vi er kommet for sent i gang med sikre programmeringen. Der er for få kompetencer på området. Vi har brug for unge mennesker, som lærer nogle færdigheder, der gør, at de kan hjælpe programmørerne med at finde de fejl, som eventuelt er i softwaren. Udviklingen skrider simpelthen så hurtigt, og der er så mange linjer af komplekse koder, hvilket gør, at selv dygtige programmører kan lave fejl, siger han.

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Silkeborg-træner Kent Nielsen må undvære tre coronaramte spillere i søndagens hjemmekamp mod Vendsyssel.

Coronavirus sender tre Silkeborg-spillere i isolation

Mundbind maske

Krav om mundbind udvides i dag: Butikkerne er forberedt

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger

Amalie Dalby

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'

Halloween

Tre østjyder fortæller: Her er vores bud på en alternativ halloween