Landmænd undgår katastrofen: Kører gylle ud på ilden

Høsten er i fuld gang, men på grund af tørken er risikoen for markbrande ekstra stor. Heldigvis er landmændene gode til at tage deres forholdsregler og hjælpe hinanden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landmændene er i fuld gang med høsten, og flere steder opstår der brande på grund af tørken. Især på Djursland er de hårdt ramt.

I år er det en krudttønde, vi kører i.
Hans Gæmelke, landmand, Ørsted

Landmand Hans Gæmelke er i gang med at høste hvede, og tankerne går konstant på, om det lige pludselig går galt.

- Det tænker jeg på hele tiden, imens jeg sidder her og holder øje i spejlet, om der sker noget bag ved mig, siger Hans Gæmelke fra Ørsted til TV2 ØSTJYLLAND.

Høsten er i fuld gang, og dermed er risikoen for markbrande ekstra stor her i den tørre tid.

Tørken har gjort marken knastør, og der skal næsten intet til, før den antænder.

- Når mejertærskeren kører henover og slår en gnist, så i et normalt år, vil der være fugtighed på jorden, der gør, at det ikke får fat. I år er det en krudttønde, vi kører i, siger Hans Gæmelke.

Landmand Hans Gæmelke har en traktor med harve klar til at rykke ud, hvis branden opstår.

Hans Gæmelke tager også en ekstraordinær sikkerhedsforanstaltning under høsten. En traktor holder ved siden af med en harve.

- Så har vi mulighed for at køre ud med harven og lave et brandbælte rundt omkring. Så kan vi forhindre og inddæmme branden, hvis den opstår, siger Hans Gæmelke.

Altafgørende at de hjælper hinanden

Heldigvis er landmændene gode til at hjælpe hinanden. Ifølge Hans Gæmelke kører mange landmænd også rundt i kanten af marken og harver, for at sikre sig at ilden ikke kommer videre.

Hos Beredskab og Sikkerhed er man glade for, at landmændene tager deres forholdsregler.

- Det er det bedste, de kan gøre. Så de kan hjælpe sig selv, indtil vi kommer frem, siger Hans Nielsen, beredskabsinspektør, Beredskab og Sikkerhed, til TV2 ØSTJYLLAND.

Beredskab og Sikkerhed er glade for at landmændene tager deres forholdsregler og hjælper hinanden.

Det er svært for brandvæsenet at gøre andet end at forhindre ilden i at sprede sig, når først den får fat. Derfor er det vigtigt, at landmændene også gør deres.

- Der er så tørt på marken, der er intet grønt. Så den mindste lille gnist bliver til brand, siger Hans Nielsen.

Gylle virker også som brandslukker

Hans Gæmelke fortsætter høsten. Han har også en anden traktor stående med en tank bag på fyldt med vand, hvis uheldet er ude.

- Så kan vi køre ud med noget vand. Der er en slange bag på, så vi kan sprøjte, der hvor ilden er startet op og forhåbentlig få det afværget, siger Hans Gæmelke.

Andre landmænd bruger også en vogn med gylle for at slukke ilden.

- Det er udmærket at køre gylle ud på ildebrand, det slukker under alle omstændigheder, siger Hans Gæmelke.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her