Vil du se min smukke kirke?
1. Tamdrup Kirke: Her blev Harald Blåtand døbt
Tamdrup Kirke ligger ensomt på en bakketop lidt vest for Horsens. Placeringen fortæller os, at dette har været en meget vigtig kirke. Danmark blev et rige, og den gamle tro blev fortrængt af kristendommen, da Harald Blåtand omkring år 960 blev overbevist af munken Poppo, der gik med til at bære en gloende jernhandske for sin sag. Kongen lod sig døbe og gjorde derefter danerne kristne. Meget tyder på, at han blev døbt lige her.
2. Veng Kirke: Den ældste og bedst bevarede klosterkirke i Danmark
Veng Kirke mellem Skanderborg og Silkeborg blev grundlagt af en lille flok munke, som kom rejsende fra England for at slå sig ned her i slutningen af 1000-tallet. De byggede et benediktinerkloster, og kirken her er den bedst bevarede af de danske klosterkirker. På loftet kan man stadig tydeligt se hvordan den blev opført, for her står væggene lige som den dag de blev opført for 1000 år siden.
3. Nødager Kirke: Den gamle klokke ringes stadig med håndkraft
Nødager Kirke ligger på Djursland midt mellem Tirstrup og Kolind. Det er en af Djurslands 9 kridtstenskirker bygget af kridt, der for små 1000 år siden blev brudt i klinterne ude nord for Grenaa og siden sejlet hertil ad den nu udtørrede og inddæmmede vandvej i Kolindsund. Kirkens tårn og mure står som et kludetæppe af smukke materialer, og den gamle klokke ringes stadig med håndkraft.
4. Ålum Kirke: Den store landsbykirke tilhørte engang adelsfamilien Skeel
På nordsiden af Nørre Ådalen, på den gamle vej mellem Randers og Viborg, ligger Ålum Kirke. Den er temmelig stor af en landsbykirke at være, og det er fordi den igennem flere hundrede år tilhørte adelsfamilien Skeel fra den nærliggende herregård Fussingø. Familiens mange gravmæler præger i overvældende grad kirkens indre, og udenfor indgangen fortæller runesten at stedet her har haft stor betydning i mere end 1000 år.
5. Skanderborg Slotskirke: En smuk folkekirke med en tydelig kongelig fortid
Skanderborg Slotskirke ligger på slotsbanken i den sydlige ende af Skanderborg. I flere hundrede år lå her et kongeligt slot, men nu er kirken alt, hvad der er tilbage af slottet, som Frederik den Anden lod opføre som en udbygning af Valdemar den Stores middelalderlige borganlæg. Slotskirken er blevet til en folkekirke med masser af minder om dens fornemme fortid.
6. Vejlby Kirke: Biskop Henrik Wigh-Poulsens barndomskirke
Det er en kirke som de er flest her i Danmark, hvor mere end 1500 blev opført i middelalderen. Men skal vi blive ved at bevare dem i en tid med faldende medlemstal i folkekirken? Ja - kirken er et erindringssted, siger biskoppen og advarer mod det demente samfund, når han viser os sin barndoms smukke kirke - Vejlby Kirke.