Tre uger efter børnene blev sluppet løs: Vi giver dig smittestatus

De østjyske kommuner oplever generelt ikke en smittestigning blandt børn, siden man i første fase af genåbningen valgte at slippe de yngste fri på daginstitutioner og i skole. Snarere tværtimod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
De omfattende tiltag mod smittespredning på både institutionerne og i samfundet generelt ser ud til at have båret frugt. Foto: Gudenåskolen

Efter coronavirussen effektfuldt lukkede store dele af samfundet ned midt i marts, vakte det stor bekymring hos mange, da nyheden landede om, at genåbningens første fase ville inkludere børn i dagtilbud og på skolernes mindste klassetrin.

Der er nu gået en håndfuld uger, siden børnene blev sluppet løs den 15. april. Og umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at genåbningen for de mindste har ført til nogen smitteksplosion. Måske snarere tværtimod.

Formand for PLO Midtjylland har forhørt sig hos sine kollegaer af praktiserende læger i regionen. Her oplever man ikke, at der er sket en stigning af henvendelser hos børn med milde symptomer, ligesom man heller ikke oplever en generel stigning. Foto: Dagens Medicin

- Frygten var, at man ville se en smitteeksplosion, men for nuværende oplever vi ikke, at der er sket en stigning i antal henvendelser til de praktiserende læger. Smittetrykket er ikke steget, og der er ro på, når det gælder sygeantallet, siger Henrik Idriss Kise, der er formand for de praktiserende lægers fagorganisation (PLO i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og samme billede tegner sig faktisk, hvis man spørger de enkelte kommuner i Østjylland.

VIDEO: Borgmester Jacob Bundsgaard opfordrede den 1. april til, at de ældste elever i folkeskolen også skulle i skole igen, inden sommerferien starter. Regeringen forhandlede i aftes med det resterende Folketing om, hvem der får lov at blive inkluderet i genåbningens næste fase fra på mandag af.

- Det er ikke alarmerende

I Silkeborg Kommune har smitten blandt børn og unge ikke været alarmerende, siden man åbnede indskoling og dagtilbud tilbage i april.

- Vi kender til forældre, der har valgt at holde deres børn hjemme grundet frygt for COVID-19, og så er der selvfølgelig også forældre, der i løbet af perioden har meldt deres børn syge. Ligesom det altid har og vil være tilfældet. Der er ikke noget unormalt i sygefraværet i øjeblikket, siger kommunens kommunikationschef, Hans Mogensen, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Generelt er billedet på ingen måde alarmerende, og generelt oplever vi heller ikke nogen stor smittespredning i kommunen.

VIDEO: Ikke nok med, at man ikke har oplevet en smittestigning hos de yngste siden genåbningen, tyder noget på, at den øgede struktur i den nye hverdage har en positiv effekt på børnenes trivsel. En forsker vil undersøge, om erfaringerne kan bruges efter corona.

Samme billede tegner sig i Aarhus, Randers, Horsens og Skanderborg Kommuner, hvor repræsentanter i alle fire kommuner oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at man ikke kan afvise, at der har været enkelte tilfælde, men at man ingen stigning ser fra før genåbningen, og at kommunen generelt oplever et meget lavt antal smittede.

- Antallet af coronaramte har været på et relativt lavt niveau, ikke mindst for børnene. Siden genåbningen har fokus været på at lave en god hverdag for børnene og de unge i dagtilbud, skoler og fritidstilbud, siger Helle Bach Lauridsen, stabschef for Strategi og Udvikling i Børn og Unge i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Andelen af positive er lavest blandt de yngste testede

Siden coronakrisens udbrud har man i Danmark testet 270.680 personer, hvoraf 9.938 er blevet testet positive. Det svarer til, at kun 3,7 procent af de testede - hvor mange på forhånd oplevede symptomer - fik konstateret Covid-19.

Den andel falder hos de 10-19-årige og 0-9-årige, hvor det forbehold dog skal tages, at mørketallene for alle aldersgrupper forventes at være store, men at særligt børn vil opleve mildere symptomer og måske endda være helt asymptomatiske.

Det kan derfor ikke udelukkes, at symptomerne kan være sværere at spotte hos børn, og at færre derfor bliver testet, resulterende i større mørketal.

VIDEO: Forældre i Aarhus Kommune fik i forbindelse med genåbningen lov til at holde børnene hjemme, hvis de var nervøse for at sende deres børn i vuggestue eller dagpleje på grund af Corona-virus. Børnene beholdte deres plads, og forældrene slap for at betale.  

Hos de 10-19-årige har man testet 14.952, hvor 389 er blevet testet positive svarende til en andel på 2,6 procent.

Andelen falder dog yderligere til 1,2 procent hos de 0-9-årige, hvor 15.035 er testede, og kun 177 er testet positive.

Til sammenligningen oplever de 20-29-årige en smitteandel på 4,2 procent.

Kendskab til smitte hos leder

I Syddjurs Kommune har man ikke oplevet én eneste henvendelse, hvor et barn er blevet sendt hjem grundet coronavirus.

- Hvis det var sket, så ville vi have hørt om det. Faktisk har vi heller ikke oplevet noget personale, der er blevet hjemsendt med covid-19. Det er kun på plejehjem, at vi har haft smittetilfælde, siger kommunens kommunikationschef, Ole Bjarke Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I både Odder og Favrskov Kommuner kan man også bekræfte, at der ingen tilfælde af smitte har været blandt børn i kommunen, siden man i april åbnede op for de mindste.

I Norddjurs Kommune mener man umiddelbart ikke, at man har haft nogle positive tilfælde blandt børn, men grundet manglende data er det ikke noget, som man med sikkerhed kan sige noget om.

Dog kender man til et tilfælde blandt pædagogmedarbejderne.

- Vi kan ikke give noget officielt overblik over testning eller antallet af smittede blandt børn og personale. Vi ved dog, at der har været en leder på området, der blev testet positiv, men vedkommende er siden raskmeldt igen, siger skole-og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune, Lene Mehlsen Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Noget kunne tyde på, at Covid-19 smitten endnu ikke har formået at krydse havet til Samsø, hvor de godt 3.700 beboere fortsat kan prale af, at ingen er testet positiv for coronavirussen.

Ingen smitte - overhovedet - på Samsø

De godt og vel 3.700 beboere på Samsø har indtil nu umiddelbart, som den eneste kommune i landsdelen, været fuldstændig fri for Covid-19.

Selvom man aldrig kan vide, om der gemmer sig et par enkelte tilfælde blandt mørketallene, så har man gennem hele forløbet ikke oplevet ét eneste tilfælde, hvor en samsing er blevet testet positiv.

- Vi er heldige med, at vi har været helt forskånet fra smitte her på øen. Men vi har også været dygtige og kloge. Vi har fulgt alle retningslinjer, brugt vores sunde fornuft og sørget for, at der bliver ageret på alle forholdsreglerne, og at vi tester ved det mindste tegn på smitte, siger forvaltningschef i Samsø Kommune, Dorthe Lykke Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her