Vinavler er glad for årets høst, selvom der ikke er nok
Dansk vin er af god kvalitet - det mener både vinavler og de danske restauranter.
På en vinmark i Rønde står solen højt, mens Hans Münter fylder en spand med røde druer. Den danske vinhøst er nemlig sat ind, og her er kvaliteten i top - men udbyttet lidt mindre end normalt.
Hans Münter er vinavler, og på hans vinmark ved Ryomgård står 3.200 vinstokke, som han laver tør, mousserende vin af. Og han er godt tilfreds med årets høst.
- Der har været højt sukkerindhold og meget most i de enkelte druer. Men kvantiteten har ikke stået helt mål med den forventning, jeg havde.
I 2015 plantede Hans Münter de første vinstokke på sin vinmark.
- Den korte version af, hvordan man fremstiller vin, er: Dyrk, pluk, pres, fortæller vinavleren og fortsætter:
- Og så skal vinen gæres.
Eller vinificeres, som det hedder, når der kommer gær i mosten, og den bliver omdannet til vin.
Lys fremtid
Hans Münter er også formand i Foreningen Dansk Vin, og her kan han i høj grad mærke en stigende interesse for at fremstille vin. Mange af foreningens medlemmer starter nemlig for sjov og blot til eget forbrug, men får hurtigt blod på tanden.
- De får vin af en sådan kvalitet, og derfor vil de gerne også kunne sælge deres vin og dermed blive kommercielle.
Og fremtiden for dansk vin ser lys ud ifølge Hans Münter.
- Vi kan levere en sprødhed og en friskhed og et syreindhold, som matcher vores madproduktion og madniveauet rigtig godt.
Den danske druedyrkning og vinproduktion er nemlig vokset støt. Fra 2016 til 2022 er produktionen af druer mere end tredoblet, og firmaernes salg af fremstillet vin er steget 62 procent.
I Østjylland er der 11 erhvervsavlere og -producenter.
Hans Münter kan glæde sig over, at også restauranter ser potentialet i dansk fremstillet vin.
Lokalt hitter
- Vi satser på det, og vi tror på det, lyder det fra Mathias Breinholdt, der er sommelier og restaurantchef hos Restaurant Domestic i Aarhus.
Ifølge ham passer vinen godt til den danske gastronomi, hvor nordiske råvarer er i højsædet og det helst skal være så lokalt, som overhovedet muligt.
- Og det lægger selvfølgelig op til, at vi også skal bruge dansk vin. Og når vi satser på det, så er det også fordi, der allerede er en vis kvalitet i forhold til det.
Ifølge Foreningen Dansk Vin er der i dag omkring 1.100 danske vinproducenter, hvoraf cirka 90. af dem er erhvervsavlere med eget vineri.