VIA University: - Vi kan sagtens levere de nye sygeplejersker til sundhedsreformen

Det lader ikke til at blive et problem for VIA University College at skulle levere flere færdiguddannede sygeplejestuderende

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Regeringen vil med den nye sundhedsreform uddanne 2.000 flere sygeplejersker fra 2019-2022. Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

I fremtiden bliver der flere ældre i Danmark. Det er en af grundene til, at der også bliver behov for mere personale på sundhedsområdet. Men arbejdskraften hænger ikke på træerne, for i dagens Danmark er der eksempelvis stort set ikke én arbejdsløs sygeplejerske.

For at komme behovet til livs, vil regeringen med den nye sundhedsreform, der blev præsenteret onsdag formiddag, derfor blandt andet uddanne 2.000 flere sygeplejersker fra 2019-2022.

Det betyder, at de blandt andet på VIA University Colleges seks sygeplejerskeuddannelser i Region Midtjylland skal have hentet nogle flere studerende til uddannelsen. Det lader dog ikke til at være noget, der bekymrer dem.

- Vi oplever, at interessen for at blive sygeplejerske er stor. Vi afviser hele tiden ansøgere, så vi kan sagtens levere de nye sygeplejersker til sundhedsreformen, siger Jonna Frølich, der er uddannelsesdekan på VIA University College, til TV2 ØSTJYLLAND.

Må afvise ansøgere hvert år

Jonna Frølich fortæller, at de hvert år må afvise ansøgere til deres sygeplejerskeuddannelser - både i Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg og Aarhus.

- Ansøgningstallene er nogenlunde konstante hvert år, og jeg tror, det vil blive fastholdt i fremtiden. Jeg tror, det skyldes, at det er en attraktiv uddannelse med mange muligheder - man kan både arbejde i udlandet og i Danmark, og så har man mulighed for at ændre retning undervejs, forklarer Jonna Frølich.

Vi kan sagtens uddanne flere i teori, men som det ser ud nu, så bliver det svært at få praktikken til at hænge sammen. Vi er nødt til at nytænke den.
Jonna Frølich, uddannelsesdekan, VIA University College

Det eneste, der kan bekymre hende en lille smule, er de studerendes praktik, der fylder 40 procent af uddannelsen.

- Flaskehalsen er praktikken. Vi kan sagtens uddanne flere i teori, men som det ser ud nu, så bliver det svært at få praktikken til at hænge sammen. Vi er nødt til at nytænke den, og det tror jeg også godt kan lade sig gøre. Vi er allerede i samarbejde med regionen og kommunerne om det, forklarer Jonna Frølich.

På medicinstudiet er det heller ikke et problem at skaffe flere studerende

For at imødekomme behovet for sundhedspersonale vil man også uddanne flere læger - blandt andet på Aarhus Universitet, hvor man fra sommeren 2019 skal øge optaget på medicinstudiet med 85 pladser. Det betyder, at man går fra 448 pladser til 533. Men heller ikke her skaber det bekymring.

- Interessen er kolossal, og vi har en meget høj andel af ansøgere. I 2018 fik vi 2.827 ansøgninger, så der er nok at tage af, og de er vanvittig dygtige, lyder det fra Charlotte Ringsted, der er prodekan for uddannelse på det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

På landsplan betyder det 266 ekstra pladser på bacheloruddannelsen i Medicin - fordelt på Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet.

- Vi skal sikre, at uddannelserne bevarer kvaliteten, selvom vi optager flere - især i den kliniske del af uddannelsen, så det ikke ender med, at der pludselig står 30 studerende om hver patient ude på hospitalerne. Det gør vi i samarbejde med hospitalerne og regionen, siger Charlotte Ringsted.

VIDEO: Forstå sundhedsreformen på 45 sekunder. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her