Lars Løkke: Aarhus har de stærkeste kompetencer
Det nye ”Sundhedsvæsen Danmark” får efter planen hovedsæde i Aarhus. Statsministeren mener, at Aarhus har et stærkt fagligt miljø.
Regeringen præsenterede i dag sit forslag til en ny sundhedsreform. Her kom det blandt andet frem, at regionsrådene skal erstattes af en politisk udvalgt bestyrelse ved navn Sundhedsvæsen Danmark.
Det nye, statslige organ får hovedsæde i Aarhus.
- Aarhus er det sted i Danmark, der i vores øjne har de stærkeste kompetencer til at løfte den her opgave, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Den politisk udvalgte bestyrelse kommer til at ligge under Sundhedsministeriet og vil bestå af 11 personer - blandt andet fem fra sundhedsforvaltningerne og en repræsentant fra en patientforening.
- Aarhus har et meget stærkt lægefagligt fakultet. De har et vidensmiljø. Og så er det også en selvstændig pointe, at alt ikke skal styres fra København, siger Lars Løkke Rasmussen.
Ud over Sundhedsvæsen Danmark indebærer udspillet også 21 sundhedsfællesskaber samt fem nye sundhedsforvaltninger. De kommer, som de tidligere regionsråd, til at have hovedsæder i Viborg, Aalborg, Vejle, Sorø og Hillerød. Derfor ville regeringen ikke placere Sundhedsvæsen Danmark i en af de byer.
- Vi skal ikke have den ene af regionerne til at drive hele landet, så det skal placeres et andet sted. Og så er der ikke så mange andre muligheder end København, Odense og Aarhus. Og når vi kigger på, hvor de stærke faglige miljøer er, så er Aarhus bare spot on, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hovedpunkterne i sundhedsreformen:
- Finansiering: Seks milliarder kroner bliver fundet ved blandt andet at nedlægge regionsrådene, hvorved der spares 1,5 milliarder kroner på eksempelvis reduceret administration.
- I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.
- I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.
- De fem regionsråd, der har 205 folkevalgte politikere siddende, står til at blive nedlagt ved udgangen af 2020.
- Den fremtidige struktur i sundhedsvæsenet vil bestå af tre lag. Øverst vil være et statsligt organ under Sundhedsministeriet, som står for økonomien og styring.
- Derunder vil der være fem sundhedsforvaltninger. De passer geografisk med de nuværende regioner og vil få hovedsæder samme steder.
- Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.
- Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.
- Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.
- Patientvejledningen skal forbedres. Det skal blandt andet ske ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.
- Førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.
Kilde: Ritzau