Brødre bruger timevis på fælles passion: - Vi har opfundet vores eget sprog
Brødrene Bjerg mødes flere gange om ugen for at dyrke og tale om deres fælles hobby.
- Det smager ad pommern til. Det skal jeg ikke have mere af!
Sådan husker de to brødre, Lars og Jørgen Bjerg fra Aarhus, deres allerførste møde med øllet som ganske unge.
Forholdet mellem dem og den gyldne væske tøede dog hurtigt op og er i dag anderledes varmt. Og da de for syv år siden fik øjnene op for, at det er noget, man kan brygge selv, gik der kun få dage, før de stod bøjet over deres første hjemmebryg.
- Så kiggede vi på hinanden og tænkte: Hold da kæft. Det skal vi da, siger lillebror Lars Bjerg.
Siden har de brugt adskillige timer hver uge på at brygge, udvikle, smage og ikke mindst tænke på øl.
- Det er et kærlighedsforhold, der bare vokser, siger Jørgen Bjerg.
Men det har da heller ikke være uden udfordringer undervejs.
Fra diskoteksejere til ølbryggere
Bryggeeventyret tog sin begyndelse i storebror Jørgens bryggers, men her blev de hurtigt upopulære på grund af lugten. I dag brygger de i stedet deres passion i Lars' kælder - hvor de husker at lukke døren.
Men noget, der ikke kommer til at ændre sig, er brødrenes makkerskab.
- Det har givet os et rigtig godt sammenhold at lave det her sammen. Man kan godt gro lidt væk fra hinanden, når man har hver sit liv, men pludselig har vi en masse sammen igen, siger Lars Bjerg.
- Makkerskabet betyder meget, fordi vi har nogen at spare med. Og vi har opfundet vores eget sprog. Hvis vi for eksempel smager noget, vi kalder kras, så betyder det, at den ikke er færdigudviklet, siger Jørgen Bjerg.
Det er da heller ikke det første projekt, brødrene er gået ind i sammen. Tidligere havde de diskoteket Mountain Disko, og nu er det altså bryggeriet Mountain Brewery.
Men bare, fordi man har erfaringen med at arbejde sammen, betyder det ikke, at det altid går, som det skal.
- Der sker nogle gange, at en bryg går galt, enten noget mekanisk, hvis en pumpe går i stykker, eller der går noget galt i gæring, hvis man har brugt for lidt eller forkert temperatur. Så kan det smage af gummislange og plaster, siger Lars Bjerg, der dog understreger, at de ud af over 100 omgange kun har været nødt til at smide en omgang af 20 liter ud.
400 liter om året
Passionen for specialøl begyndte allerede for 25 år siden, da det for første gang gik op for brødrene, at der fandtes andet end Hof og Tuborg. Og ingen af dem kan forestille sig, at der kommer en dag, hvor de bliver trætte af de gyldne dråber.
- Øl er en uendelig kilde. Der er altid noget nyt, du kan gøre, noget nyt du kan bruge, og noget nyt du kan smage, siger lillebror.
Hvert år brygger de omkring 400 liter, som svarer til 20 fustager. Alligevel ryger der ikke mere inden for vesten, end før de begyndte at brygge selv - tværtimod.
- Vi smager mere på det og nyder det mere. Og jeg drikker ikke så meget vin og snaps mere, siger Jørgen Bjerg.
Derudover kommer hjemmebryggen ofte på bordet til fredagsøl på arbejdet, til familiefester og når der er gæster. Her bliver brødrene ofte spurgt, om det er noget, de kommer til at sælge af. Og der er svaret klart.
- Nej, vi skal bare brygge noget godt øl til os selv, det var målet, siger Lars Bjerg.
Se hele indslaget om Lars og Jørgens store passion for øl her: