Et kram blev afgørende: Peter har testamenteret alt til dyr i nød
Et kram fik Peter Ejner Andersen til at se klart. Hans formue skal gå til dyr.
Peter Ejner Andersen var for et år siden på en opgave som frivillig for Dyrenes Beskyttelse som så mange gange før.
En kvinde havde rakt ud til organisationen med et ønske om at få hjælp, fordi hun havde omkring 20 katte i sin lejlighed.
Peter Ejner Andersen tog imod opgaven og besøgte kvinden flere gange. Han fik taget alle kattene med til internatet på nær én; den kørte han til dyrlægen for at få den steriliseret, så kvinden kunne beholde én kat. De andre blev bortadopteret.
Kvinden, der ejede kattene, var så taknemmelig for hans hjælp, at hun gav ham et stort kram og sagde tak.
Et kram gjorde udslaget
Krammet fra kvinden rykkede på noget i ham, og han fandt svar på et spørgsmål, han havde stillet sig selv for mange år siden.
- Da jeg stod og fik en krammer af hende, hvor hun sagde tak, forandrede det alting inde i mig, og der tog jeg beslutningen om at testamentere hele min formue til Dyrenes Beskyttelse, fortæller Peter Ejner Andersen.
Han havde nogle år inden oplevelsen taget beslutningen om, at hans formue skulle testamenteres til et velgørende formål, men hvilket et var han ikke låst fast på.
- Nu kommer man op i en alder, hvor man tænker over, hvad der sker. Det lå lige til højrebenet at testamentere pengene, fortæller 53-årige Peter Ejner Andersen.
Krammet viste ham, hvor vigtigt det var for ham at hjælpe de dyr, der trænger; han siger selv, at bag ethvert dyr står der et menneske.
Flere testamenterer til velgørenhed
Peter Ejner Andersen er ikke ene om at testamentere til velgørende formål, for tendenserne viser, at flere og flere danskere vælger at skrive velgørende organisationer ind i deres testamente.
Det fortæller Charlotte Gade, sekretariatschef for Det Gode Testamente, der er et samarbejde mellem mere end 50 velgørende organisationer i Danmark.
- De fleste har et grundlæggende ønske om at hjælpe og finder det givende at vide, at selv efter de ikke er her mere, så bruges en del af deres arv på at skabe en bedre fremtid for fremtidige generationer, siger Charlotte Gade til TV2 Østjylland.
Hun siger også, at omkring tre procent af Danmarks befolkning har testamenteret til velgørende organisationer. Det er der flere grunde til, mener hun.
- De fleste – uanset familieform og civilstatus – kan have stor glæde af at skrive testamente, fordi der som regel er noget, de ønsker at fordele anderledes, end hvis man ikke foretager sig noget, siger Charlotte Gade.
Kattekillingerne har stjålet hjertet
Peter Ejner Andersen har allerede skrevet sit testamente til den dag, han går bort.
Han er pensioneret og bor sammen med sin treårige labrador, Gandhi, i Them ved Silkeborg. De seneste tre år har han været frivillig i Dyrenes Beskyttelse.
Det betyder, at han tager vagttelefonen, og sammen med Gandhi kører han ud og bjærger alskens dyr.
Dyrene fragter han i sin egen lille varevogn, som han har indrettet som en lille dyreambulance. I bilen er der bure i alle størrelser og varmepuder til de mindste dyr, han møder på sin vej.
Arbejdet som frivillig betyder meget i hans hverdag, og følelsen af at give dyrene en ny chance vægter han højt.
- Når du står ude på en mørk landevej med en lille kattekilling, der er efterladt, og du får den op i hænderne, redder den, og du ved, at den får en ny chance i livet, det er fantastisk, fortæller han.
Smilet på Peter Ejner Andersens ansigt er ikke til at tage fejl af, de små pjuskede katte betyder meget for ham.
- Det giver jo så megen mening, at jeg står her med en lille killing. Den står bare og gør mig totalt blød indvendigt, så kan jeg bare mærke, at det er den helt rigtige beslutning, jeg har taget, siger han.
Peter Ejner Andersens arv ville være gået til staten, hvis han ikke skrev et testamente, da han ikke har nogle arvinger.
Testamenterne er vigtige
Pengene fra arv udgør omkring 60 procent af indtægterne hos Dyrenes Beskyttelse, fortæller Cathrin Larsen, der er testamenterådgiver hos Dyrenes Beskyttelse.
- Vi ser helt klart en stigende tendens fra mennesker, der ønsker at testamentere til os, og det er forskellige typer mennesker, og alle slags beløb dyrene får. Alle beløb tæller, store som små, siger Cathrin Larsen.
Rolf Nordentoft, internatleder for Dyrenes Beskyttelse i Aarhus, er taknemmelig for de mange donationer, de modtager.
- For os betyder det utroligt meget, at folk testamenter ud til os, det gør utroligt meget for dyrene, fortæller Rolf Nordentoft til TV2 Østjylland.
Pengene, der modtages fra arv, bruges til forskellige instanser hos Dyrenes Beskyttelse.
- Vi bruger pengene på at hjælpe dyr i nød og til at udvikle stedet, så vi kan hjælpe endnu flere dyr, siger Rolf Nordentoft.