Forslag vækker skarp debat: Dronningen er jo ikke død
Der er bred politisk opbakning til en statue af dronning Margrethe, men kun ét parti vil sætte arbejdet i gang med det samme.
Er det for tidligt at hylde dronning Margrethe med en statue?
Ja, mener et stort flertal i Aarhus Byråd, som onsdag skulle debattere et forslag om netop at opstille en statue af dronningen i byen.
Bag forslaget står Jakob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne, og han har gået med tanken i lang tid, fastslår han. Det pludselige tronskifte har dog fået ham til at fremskynde forslaget.
- Dronning Margrethe har en stærk tilknytning til Aarhus, og det vil jeg gerne have, at vi kan hylde i fællesskab i byrådet ved at sende en klar hyldest til dronningen, siger Jakob Søgaard Clausen til TV2 Østjylland.
Er det usympatisk?
På onsdagens byrådsmøde var der udbredt opbakning til at hylde dronningen med en statue fra hele byrådssalen.
Men nærmest samstemmende tøvede alle de kommenterende byrådspolitikere, når det kom til, om man allerede nu - blot få dage efter tronskiftet - skal sætte processen i gang.
- Respekt for at være hurtig på aftrækkeren, men jeg synes, dronning Margrethe er væsentlig mere sympatisk, end jeg synes, det er sympatisk at stille det forslag så hurtigt og så utidigt, som man har gjort det, sagde Jan Ravn Christensen (SF) til byrådsmødet.
- Socialdemokratiet ønsker at hædre dronningen stærkt og smukt og i samklang med hoffet, men når tid er, sagde Lone Hindø fra Socialdemokratiet.
Det var overordnet sådan, de fleste havde det.
En ubehagelig situation
Flere pegede på, at dronning Margrethe i hvert fald selv skal spørges, om hun ønsker at få en statue opført. Men heller ikke alle er enige i dén betragtning.
- Jeg synes i virkeligheden, det er en lidt ubehagelig situation at sætte en person i, at man skal tage stilling til det her spørgsmål i levende live, sagde Jan Ravn Christensen.
Også løsgængeren Henrik Arens udtrykte, at han som udgangspunkt ikke er for at sætte statuer op, mens personer stadig lever. Han havde dog også svært ved at forstå argumentationen fra blandt andre SF.
- Jeg er uforstående over for den kritik, der kommer fra SF. Dronningen har 52 års cv, hvor hun har tjent landet, så hvad er det, man lige skal se an, spurgte han uden at få et svar.
TV2 Østjylland fik de her svar på gaden i Aarhus i dag:
De gjorde det også med Christian den 10.
Jakob Søgaard Clausen er overrasket over reaktionen fra byrådskollegerne.
- Jeg havde forventet, at kongehuset er noget, der samler os, men jeg var lidt overrasket over den politiske debat i forhold til, om det var tiden til at rejse en statue nu. Jeg synes, vi skal hylde dronning Margrethe, mens vi har hende, siger han til TV2 Østjylland.
Forslagsstilleren havde forberedt sig og fortalte under debatten om, hvordan arbejdet med statuen af Christian den 10. på Bispetorv i Aarhus faktisk også blev påbegyndt, mens kongen stadig levede.
- Der var dog betingelsen fra ham, at den først blev rejst efter hans død, sagde Jakob Søgaard Clausen i byrådsdebatten.
Men - forslaget blev altså ikke vel modtaget hele vejen rundt, og borgmester Jacob Bundsgaard (S) var heller ikke tilfreds, da han afsluttede byrådsmødet.
- Jeg synes ikke, det har været nogen værdig debat. Det er jeg ærgerlig over, men det at diskutere, om det skal være før eller efter en person er bortkommet... En anbefaling er ved den her type forslag, at man stikker fingeren i jorden, inden man sender det frem. Det afstedkommer en uhensigtsmæssig diskussion, sagde han.
Nu bliver forslaget sendt til magistraten, inden det kommer tilbage til behandling i byrådet.