Særligt landbrug: Kunderne kan selv gå i marken og høste
Peter Kirk-Haugstrup dyrker grøntsager på en særlig måde på gården Mariendal syd for Aarhus.
Mangler man æbler til madpakken, blomkål til aftensmaden eller friske blomster til vindueskarmen? Så kan lokale kunder hos Peters Gartneri trække i gummistøvlerne og selv gå ud på marken og høste det, de lige står om mangler.
- Jeg oplever, at der er meget stor interesse for det i lokalområdet. Det er vokset godt, siden jeg så småt gik i gang for tre år siden, siger Peter Kirk-Haugstrup
Peter Kirk-Haugstrup har forpagtet 17 hektar jord af Aarhus Kommune ved Mariendal siden 201o, og her driver han økologisk landbrug med regenerativ dyrkning. Her kan interesserede kunder i lokalområdet købe et sæsonabonnement, der for et ugentligt beløb giver fri adgang til 100 forskellige slags grøntsager, frugter og blomster.
- For mig er nøgleordet jordforbindelse. Siden jeg begyndte, har jeg haft et ønske om en produktion, der har en stor diversitet og bredde med det sigte at kunne forsyne en lokalbefolkning med hovedparten af de grøntsager, de har brug for, siger Peter Kirk-Haugstrup og tilføjer:
- Jeg ser det absolut som en stor fordel i forhold til klimaet at man benytter sig af en helt lokal produktion, så der ikke er stor transport med afgrøderne.
Cykler i marken efter grøntsager
En af de lokale kunder er Simon Phillipsen, der er kok og underviser i madlavning. Han bor i Malling og hopper gerne på cyklen for at høste grøntsager til sig selv og sin familie.
- Jeg har valgt det her, fordi jeg synes, det er en stor oplevelse at høste mine egne grøntsager i marken og se, hvor maden kommer fra. Det er også vigtigt at vise mine børn. At selv et løg er startet som et lille frø, der er blevet til en spire, der er blevet luget omkring mange gange, det er blevet tørret og at det har været igennem en længere rejse før det lander på køkkenbordet, siger Simon Phillipsen
Ville det ikke være nemmere at købe ind i supermarkedet?
- Jo, det ville det da. Men jeg vil gerne støtte op om det her. Hernede i marken opdager man også, hvor stor en mangfoldighed, der findes. Lige nu er der for eksempel ti forskellige slags kartofler, som har forskellige former og farver og dufte. Det er en stor oplevelse, synes jeg, siger han.