Ingen vil undersøge borgerne – derfor siger de nej
Flere myndigheder og private aktører har takket nej til at lave en sundhedsundersøgelse af borgere i Ølst. Det er der flere grunde til.
Naboerne til Nordic Waste-grunden kan ikke få lavet en sundhedsundersøgelse, fordi forskerne ikke ved, hvad de skal kigge efter.
Det fremgår blandt andet af svarene fra de aktører, Randers Kommune har rakt ud til med ønsket om at få lavet en sådan undersøgelse. Svar som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Randers Kommune har spurgt Region Midtjylland, Styrelsen for Patientsikkerhed samt flere private firmaer, om de ville kunne lave undersøgelsen. Og svaret har alle steder været nej.
Flere mener, at de ikke har kompetencerne til det. Mest konkret er Region Midtjylland, hvor regionsdirektør Jonas Dahl har svaret kommunen.
- For at lave en sundhedsundersøgelse og en blodprøvescreening, er vi nødt til at kende de faktorer, der skal undersøges. Dette forudsætter, at vi kender til den eksponering, som borgerne har været udsat for. I forhold til Ølst har vi desværre ikke den viden, skriver direktøren i et svar til Randers Kommune, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Kan ikke undersøge for alt
Men hvad betyder det så helt præcist? Ja, det betyder simpelthen, at det simpelthen er umuligt bare at undersøge borgerne for alt.
Region Midtjylland slår fast, at man er opmærksomme på borgernes helbred, men den er nødt til at vide, om der skal undersøges for PFAS, tungmetaller eller noget helt tredje.
- Som region vil vi gerne lave en helbredsundersøgelse, men vi kan ikke. For at lave en helbredsundersøgelse skal vi vide, hvad borgerne har været eksponeret for. I Korsør vidste man, at det var PFAS, der skulle undersøges for i borgernes blodprøver. Men i forhold til Ølst har vi ikke den viden. Så vi vil rigtig gerne tage blodprøver og lave analyser, men hele forudsætningen er, at vi skal vide, hvad vi leder efter, skriver lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland Thomas Larsen til TV2 Østjylland.
- Vi har været i dialog med Randers Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed helt fra sagens begyndelse. Vi har sikret, at de praktiserende læger i området har særlig opmærksomhed på borgere, der måtte henvendte sig med symptomer – og sikret en arbejdsgang, så lægerne med det samme kan henvise til Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital, hvor ekspertisen ligger. Med den begrænsede viden vi har om de stoffer, der kan være i spil i forhold til forureningen, så er det bedste for borgerne, at de kontakter egen læge, hvis de er bekymrede, lyder det videre.
Kommune vil ikke undersøge
Randers Kommune meldte i fredags ud, at en sundhedsundersøgelse ikke var mulig, hvilket frustrerede kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
Han er af byrådet blevet bedt om at undersøge mulighederne for sådan en, hvorefter politikerne skulle sige ja eller nej til at bruge pengene.
Det kommer nu næppe på tale, og undersøgelsen bliver ikke gennemført af kommunen selv.
- Som kommune har vi hverken myndighed eller kompetencer til at gennemføre en kortlægning og en undersøgelse. Det er ikke en kommunal opgave at gennemføre en kortlægning eller sundhedsundersøgelse. Vi har simpelthen heller ikke den viden og de medarbejdere, som kan udføre det, sagde Jesper Kaas Schmidt fredag.
'Bliver kastet rundt i systemet'
Forklaringerne fra Randers Kommune og de adspurgte aktører ærgrer og undrer en af de lokale, Jan K. Jensen, som har kæmpet for sundhedsundersøgelsen.
- De siger, de ikke ved, hvad de skal teste for, men det er jo deres eller Styrelsens problem. De skal teste så bredt som muligt. Vi har børn i byen, lad os nu få nogle målinger og undersøgelser, så vi kan få ro på, har Jan Kristian Jensen tidligere sagt til TV2 Østjylland.
- Det er sikkert rigtigt, Randers Kommune ikke kan gøre andet, men vi er bare bekymret for vores egen sikkerhed. Vi ser det blive forhalet og vi bliver kastet rundt i systemet. Der er ingen, der tager ansvar, fortsatte han.
For nylig blev det i Randers' byråd diskuteret, om man skulle genåbne Gl. Århusvej, der løber gennem Ølst og lige forbi Nordic Waste-grunden, for offentlig trafik og cyklister. Forslaget blev dog forkastet af et stort flertal.
Byrådspolitikerne bliver inden længe forelagt forvaltningens forsøg på at stable en sundhedsundersøgelse på benene og skal derfra diskutere, hvad der kan ellers skal gøres.