Drone flyver nu reservedele til vindmøller på havet

Fremover kan reparationer af vindmøller forløbe både lettere og hurtigere, efter DSV og Ørsted tirsdag i fællesskab sendte en drone med stumper til en vindmølle 25 kilometer ude i Kattegat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det lykkedes i dag en drone at flyve reservedele ud til en vindmølle i Kattegat til stor begejstring for DSV og Ørsted, der står bag projektet.

Forestil dig at være tekniker på en havvindmølle og så opdage, at du mangler en reservedel.

Det scenarie findes der nu en lettere løsning på – med mindre altså reservedelen er for tung.

Tirsdag sendte Ørsted og DSV nemlig i fællesskab en drone over Kattegat fra Grenaa med reservedele til en havvindmølle, og jomfruflyvningen forløb helt planmæssigt.

Reservedele skal normalt sejles ud til havvindmøller, men fremover kan mindre dele også flyves med drone, hvilket sikrer hurtigere reparationer.

25 kilometer tilbagelagde dronen på en flot sommerdag, selvom den dog nok er ligeglad. Det er den til gengæld ikke i blæsevejr eller med lyn i luften.

Dronen blev sendt af sted fra havnen i Grenaa.

Fremtiden er i luften

For Klaus Baggesen Hilger, innovations- og udviklingschef hos Ørsted, var det er spændende dag.

- Det her er et ekstra redskab i vores værktøjskasse. Det er noget, der vil kunne sikre, at vi sparer på, hvor meget vi skal sejle, og det optimerer den tid, vi skal bruge i forhold til at kunne vedligeholde, siger Klaus Baggesen Hilger, der også ser med forhåbninger på fremtiden.

- Det optimerer den tid, vi skal bruge i forhold til at kunne vedligeholde, siger Klaus Baggesen Hilger, innovations- og udviklingschef hos Ørsted.

- Den drone, vi ser i dag, kan kun flyve med nogle få kilo, men der er ny teknologi på vej, hvor de bliver større og større og kan flyve med flere og flere kilo, så det bliver rigtig spændende i fremtiden at se på, hvilke løsninger vi tager ind, siger innovations- og udviklingschefen fra Ørsted.

Også transportgiganten DSV ser perspektiver i at kunne flytte gods, uden at det kræver asfalt eller vand.

Holdet bag droneflyvningen var glade, da flyvningen var vel overstået.

- Transportkæderne i dag er optimeret rigtig meget på det, der er planlagt, men hver gang, der sker noget, der er uplanlagt, er det virkelig, at alle kræfter bliver sat ind, og der kigger man ikke rigtig på omkostninger for miljøet og pengepungen. Det skal bare løses nu, og der er dronen her et rigtig godt alternativ, siger Peter Matthiesen, head of innovation and digital products hos DSV.

Se dronen komme i luften her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her