Det burde ikke kunne ske: Alligevel fossede vandet pludselig frit
Alle spørger sig selv, hvordan en bare tre år gammel dæmning i Odder kunne bryde sammen i sidste uge, og det vil man nu til bunds i.
Hvordan kunne en bare tre år gammel dæmning i sidste uge bukke under for vandet og oversvømme store dele af Odder, som den burde beskytte?
Det er der mange, der spørger sig selv om i Odder lige nu. Og faktisk også virksomheden bag dæmningen selv.
Det burde nemlig ikke kunne ske, oplyser ingeniørvirksomheden WSP Danmark
- Digebruddet i Odder har haft store konsekvenser og burde under normale omstændigheder ikke kunne ske.
- Sammen med kommunen er vi i fuld gang med at undersøge hændelsen og de mulige årsager til bruddet, og vi kan derfor ikke udtale os yderligere om det på nuværende tidspunkt, skriver virksomheden til TV2 Østjylland.
Bygget efter alle kunstens regler
Også politisk er der stor undren, over at det kunne ske, og frustrationerne hober sig op. Dæmningen skulle nemlig være bygget efter alle kunstens regler, men alligevel gik det altså galt.
- Det er helt forskrækkeligt. Der var må være nogen, der ikke har dimensioneret den korrekt, siger klima- og planudvalgsformand Kresten Bjerre (R).
Flere borgere har spurgt ham, hvorfor kommunen har lavet noget, der er så ringe, fortæller han.
I næste uge er det præcist tre år siden, Odder Kommune kunne indvie Rathlousdaldæmningen, som skulle redde store dele af byen fra oversvømmelser.
Han understreger, at den er bygget efter anvisning af det rådgivende ingeniørfirma og efter alle kunstens regler.
- Så vi var overbeviste om, at vi havde fået en dæmning, der kunne være en del af vores klimasikringsplan, siger udvalgsformanden.
- Det har vi haft vores dygtige folk i forvaltning til at vurdere og et rådgivende ingeniørfirma på. Så må vi jo formode, at tingene er i orden. Vi har gjort det så professionelt, som vi overhovedet kunne, forsikrer Kresten Bjerre.
Derfor skal det nu også undersøges til bunds, hvordan det kunne gå så galt. Senest blev beredskabet aktiveret igen søndag, hvor Østjyllands Brandvæsen pumpede massive mængder vand hele dagen
Ingeniørfirmaet Cowi er ved at lave en såkaldt second-opinion undersøgelse.
- Nu dykker vi ned i det
Odder Kommune har tidligere oplyst, at det ikke er muligt at lave en midlertidig dæmning, da en sådan ikke kan holde.
Derfor er det uvist, hvornår en ny permanent løsning kan komme på tale.
- Nu dykker vi ned i det og finder ud af, hvad der er gået galt. Og så laver vi en dybdegående analyse, som viser, hvordan vi skal bygge en ny dæmning, forsikrer Kresten Bjerre.
Odder Kommune og Østjyllands Brandvæsen holder løbende øje med situationen omkring Odder Å, så beredskabet hurtigt kan rykke ud.