Det vrimler med kopivarer på Aarhus Havn
Toldstyrelsen har ekstra travlt med at konfiskere tusindvis af kopivarer op til jul. Især på Aarhus Havn kommer der mange kopivarer ind.
Julen er hjerternes tid - men åbenbart også kopivarernes.
Ifølge Trine Dancygier, der er kontorchef i Toldstyrelsen, arbejdes der i øjeblikket på højtryk for at få behandlet sager om de mange kopivarer, der i denne tid passerer den danske grænse.
- Det er især i slutningen af årets tredje kvartal og i fjerde kvartal, hvor vi oplever en stigning af kopivarer, siger hun til TV2 Østjylland.
Hun fortæller, at det er et mønster, der gentager sig hvert år, og hun tror, det har noget at gøre med Black Friday og juleshopping.
Kan være farligt
Det er ikke kun fordi, det er træls for de rettighedshavende firmaer, at Toldstyrelsen står klar til at konfiskere kopivarerne - det er også for forbrugernes skyld.
- Kopivarerne udgør en potentiel sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko for forbrugerne. Det er nemlig også fødevarer, elektronikprodukter og lægemidler, vi finder, siger Trine Dancygier.
- De her varer er fremstillet af producenter, som ikke bekymrer sig om forbrugerne. Det handler kun om profit.
Derfor kommer der flere varer ind med verificeringsmærker, der er falske, og som produktet faktisk ikke lever op til.
Stort problem i Aarhus
Aarhus Havn er som Danmarks største containerhavn også påvirket af de mange kopivarer, som juletiden bringer.
- Vores kollegaer i Aarhus har været rigtig gode, og har haft en del større sager. Også hvor der har været tale om erhvervsmæssig import, siger Trine Dancygier.
Som eksempel nævner hun en sag om 27,5 tons forfalsket ris, som tidligere i år kom ind i Aarhus Havn. Og det er netop den slags sager, der potentielt kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, som Toldstyrelsen er ekstra opmærksom på.
Hvis man som forbruger har bestilt en kopivare hjem til jul, som Toldstyrelsen finder, får man ikke en bøde for det, men man får naturligvis ikke den vare, man har bestilt.
- Hvis man får et brev fra os, om at vi har konfiskeret varen, så kan man henvende sig til sin bank, som i nogle tilfælde kan spærre betalingen, siger Trine Dancygier.