Når man selv har børn, giver det ekstra god mening at fjerne ulovlige ting fra samfundet
Det er en blanding af effektiv efterforskning, erfaring og held ved stikprøver, når tolderne på Danmarks største containerhavn finder narko, våben og kopivarer.
Når Anders Rasmussen kigger på en container, ser han noget andet end de fleste af os andre.
Han har kigget på tusindvis af containere de seneste mange år, siden han skiftede et skrivebordsjob hos Skatteforvaltningen ud med et job i Toldstyrelsen på havnen i Aarhus.
- Du må gerne skrive, at jeg nørder containere, for det gør jeg. Jeg har fuldstændigt styr på, hvor det giver mest mening at gemme noget ulovligt i sådan én, siger Anders Rasmussen, mens vi sidder i Toldstyrelsens domicil på Østhavnsvej med udsigt over det store havneareal.
Nogle meter under os - forsvarligt låst inde i et sikret rum og sirligt registreret med små mærker - er der et lagerrum med nogle ganske interessante ting, som gør toldernes hverdag totalt uforudsigelig og spændende. Dem vender vi tilbage til om lidt.
Aarhus har Danmarks største erhvervshavn, når man måler på antallet af containere, der kommer ind og ud af terminalen. I 2022 blev der igen sat rekord med en fremgang på ni procent sammenlignet med 2021. Det gjorde der med samlet 11.047.351 millioner ton gods og 759.000 20-fods containere.
En del af det har været i hænderne på 43-årige Anders Rasmussen og tolder-kollegerne, før det bliver sendt videre, og det er her, kendskabet til containere og gemmesteder kommer ind i billedet.
Hvert år finder og tilbageholder tolderne tonsvis af kopivarer, våben, medicin og narko for adskillige millioner. Alt sammen er det noget, der ikke skal ud i samfundet, fordi det er ulovligt eller decideret farligt.
- Det er lige præcis dét, der gør, at jeg kan lide at gå på arbejde. Tanken om, at jeg er med til at beskytte andre mennesker mod farlige ting. Jeg har selv to små børn, der potentielt kan rende ind i de her ting den dag, de bliver forbrugere af hvad end det måtte være, siger Anders Rasmussen med henvisning til de sager, hvor tolderne finder kopivarer af eksempelvis tøj, parfumer og elektronikprodukter.
Cigaretter for millioner
Det fører os ned til lagerrummet, hvor tilbageholdte ting opbevares. Det er lidt som at træde ind i et baglokale i en dagligvarebutik, for her er lidt af hvert. Kopier af alt fra glattejern til mærkevaretøj, ulovligt importerede stødtænder fra en elefant, slangeskind, havelamper, dopingmidler og vaskepulver. Foruden de sager, politiet interesserer sig for.
Når man ser på hylderne, kan man ikke nødvendigvis spotte, at der er tale om kopier, for svindlerne er ekstremt dygtige. Man kan heller ikke nødvendigvis ved første øjekast se, at en container indeholder smuglergods, for den ligner jo alle de andre.
Det er her, erfaringen spiller ind, for tolderne er trænede til at opdage de ting, vi andre ikke ser.
- Vi havde en sag, hvor vi fandt 1,7 millioner cigaretter gemt i brædderne på en mængde træpaller, og i en anden sag fandt vi cigaretter gemt i hulrummene på nogle store kabeltromler. Det er ulovlige cigaretter for millioner af kroner, vi er med til at sætte en stopper for. Sådan en dag kører jeg ekstra glad hjem fra arbejdet, siger Anders Rasmussen.
I en anden større sag var Anders Rasmussen med til at finde 36 kilo kokain gemt i bagvæggen i en container. Svindlerne er også her kreative med at lave en ”falsk” væk i bunden af containeren, som de kan gemme ting bag.
Det er dog ofte en nem sag for tolderne at finde frem til gemmestederne, for de har scannere, der kan afsløre hulrum, ligesom trænede hunde kan snuse sig frem til alverdens ting.
- Jeg er som sagt skarp, når det gælder containere, men jeg kan knap kende forskel på et tændrør og en bremseskive, så jeg skal ikke undersøge biler. Det har vi folk med mekaniker-baggrund til, mens andre kommer med erfaring og teoretisk viden fra skibsbranchen.
Tålmodighed er en nødvendig dyd
Som tolder i en skibshavn skal man være indstillet på, at der kan være perioder med dødvande, hvor de ikke rigtigt finder noget.
I lufthavnene finder tolderne mindre mængder hele tiden, hvor kollegerne i skibshavnen kan bruge meget tid på at finde frem til ”de rigtige” containere.
- Man skal huske på, at hver gang vi udtager en container til kontrol, er der en risiko for, at vi pålægger en erhvervsdrivende en ekstra udgift, fordi deres strøm af varer bliver bremset imens. Det en selvfølgelig en risiko, de godt kender til, men vi skal altid kunne forsvare de udgifter, vi måtte lægge på erhvervslivet, hvorfor vi også går meget op i at være hurtige og effektive, siger Anders Rasmussen.
Det betyder dog ikke, at tolderne ikke også laver stikprøver, hvor de udtager helt tilfældige containere til kontrol. Det kan også være, at de reagerer på noget, der ser forkert ud på de papirer, der følger med en forsendelse.
Hvor meget betyder ”næse” eller mavefornemmelse for, hvilke containere I udtager til kontrol?
- Jamen, det betyder da noget. Uden at nævne navne ved vi godt, hvilke lande og havne der erfaringsmæssigt kommer flest ulovlige ting fra. Igen vil jeg pointere, at vi ikke har nogen interesse i at genere de virksomheder, der følger reglerne, siger Anders Rasmussen.
Del af internationalt tolder-netværk
Én ting er imidlertid de fysiske undersøgelser, der kan laves på stedet med scannere, hunde og øjnene.
Noget andet er det ofte omfattende analysearbejde, der går forud, og som foregår bag en computerskærm.
- Vi har en lang række samarbejdspartnere, som vi er i løbende dialog med. Det er både 17 forskellige myndigheder herhjemme og flere i udlandet, for det er en fælles opgave, vi står med på tværs af landegrænser. Varerne kommer jo ind i Danmark fra udlandet, så vi er afhængige af de efterretninger, vi får fra internationale samarbejdspartnere, forklarer Anders Rasmussen.
Herhjemme er det myndigheder som politiet, Lægemiddelstyrelsen, Skattestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Når det drejer sig om narko og våben, bliver politiet tilkaldt, for det er deres opgave at efterforske - ikke toldernes.
Derfor sker det også, at man vælger at lade nogle ting ligge urørt, så man kan følge dem hen til de kriminelle bagmænd.
Fandt 27,5 ton kopi-ris
Helt aktuelt fortalte Toldstyrelsen forleden om et fund, der blev gjort tilbage i maj. I to containere på Aarhus Havn fandt man 27,5 ton ris, der viste sig at være kopiprodukter. De var pakket i forfalsket emballage fra et varemærke, der ikke passede sammen med produktet.
Det er et godt eksempel på, at kun fantasien sætter grænser for, hvad kriminelle forsøger at smugle ind over grænsen. Hvad enten det er via havnen i Aarhus eller én af de mere end 30 andre indgange, som kontrolleres af toldmyndighederne.
- Jeg plejer at sige, at smuglerne følger med udviklingen i samfundet. Når noget bliver populært og eftertragtet, skaber det en trend og et marked for de svindlere, der øjner en mulighed for at tjene penge på at importere og sælge ulovligt. Vi ser, at når priserne på cigaretter hæves, skaber det incitament for øget smugling, siger Anders Rasmussen.
Top 5-varer i beslag
Parfume og kosmetik
Beklædning
Sportssko
Accessories som solbriller og smykker
Tasker
Herefter er det elektroniske produkter som computerhardware, mobiltelefoner og tilbehør, legesager og ulovlig medicin / doping.
Kilde: Toldstyrelsen
Men man skal vel have et firma for at kunne importere en container. Hvad gør de kriminelle?
- Det kan jeg ikke gå i detaljer med, for så gør vi det nemmere for smuglerne og sværere for os selv, men hvis man vil importere en container, kræver det jo bare, at ens virksomhed er importørregistreret. Alt andet ville gøre det svært for alle dem, der helt lovligt driver virksomhed.
Og det er profit, der driver dem, der smugler?
- Det er svært at tænke andet. Jeg kan sige så meget, at jo større profit - desto større incitament er der til at smugle. Når pengene er store, er bagmændene yderst organiserede og professionelle. Vi ser gang på gang, at de har lige så meget styr på logistikken som ansatte i den almindelige speditionsbranche – hvis ikke mere. Når pengene er store nok, har de jo råd til at rekruttere de bedste, siger Anders Rasmussen.