Skolefusion vækker vrede: - Man lærer børn, at de er fattige
Forældre på de to berørte skoler er frustrerede, men rådmand fastholder, at det er nødvendigt.
Planerne om at lukke Sødalskolen og Ellehøjskolen og samle eleverne på den nye skole i Gellerup vækker bekymring blandt forældrene på de to skoler.
I dag samledes forældre til elever på Sødalskolen derfor for at tale med skolens ledelse om, hvad en mulig sammenlægning af de to skoler vil betyde for deres børn.
Med sig havde de en underskriftindsamling imod fusionen.
- Aarhus Kommune er ved at gøre regning uden vært, og de inddrager vores børn som prøveklude, siger Peter Saxtrup Nielsen, der er forælder på Sødalskolen.
- Skaber en social skævhed
Han frygter, at samlingen af elever fra to ressourcesvage områder vil give store problemer på den nye skole.
- Hvorfor er det, vi lægger en skole, fra et område, der er et af de fattigste i Aarhus sammen med en skole i et andet område, der er et af de fattigste i Aarhus? Det skaber en social skævhed i skolesystemet, som jeg ikke er interesseret i at spille ind i, siger han.
Peter Saxtrup Nielsen frygter, at det vil gå ud over børnene.
- Jeg synes, man lærer børn, at de er fattige, hvis man sender alle de folk, der ikke har så mange penge sammen. Det er ikke meningen med det danske folkeskolesystem, og jeg synes, det er skammeligt, siger han.
Rådmand: Fantastiske rammer
Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), erkender, at det har været en svær beslutning.
- Jeg forstår godt, at der er bekymring. Det med at fusionere skoler er ikke nemt. Det tror jeg enhver, der har været involveret i en skolefusion, ved, at der er følelser involveret, siger rådmanden, men påpeger, at der ikke er andre muligheder, som han ser det.
- Vi har andre skoler i Vestbyen, der er proppet til sidste kvadratmeter, så den mulighed, vi har haft, er at samle de to skoler, hvor der er mest ledig plads. Det er den mulighed, jeg tror på kan bæres igennem politisk, og så vil vi have rigtig dygtige lærere og ekstra ressourcer til at lave en god skolehverdag i nogle nye, fantastiske rammer, siger han.
Der vil være mange tosprogede
Thomas Medom tror på, at det i sidste ende giver et bedre skoletilbud til forældre og elever.
- Jeg er tryg ved, at Gellerup er på vej i den rigtige retning, at Aarhus Vest er på vej i den rigtige retning, og at der er en ny flot skole på vej, som også kan tiltrække en bredere og stærkere elevgruppe. Men det er en bydel, hvor der er mange tosprogede, og det vil også afspejle sig i en folkeskole i det vestlige Aarhus, siger han.
Ifølge rådmanden vil den nye skole være underlagt en skolehenvisningspolitik, som betyder, at maksimum 20 procent af eleverne på en årgang må have sprogvanskeligheder.