Frygter at mangle livsvigtig medicin til datter
Skanderborg Apotek stopper produktion af livsnødvendig medicin til børn, herunder til Katrine Vinter Larsens datter.
Katrine Vinter Larsen fik rigtig travlt, da hun læste nyheden om, at Skanderborg Apotek stopper produktion af specialfremstillet medicin.
Hendes femårige datter Matilde har nemlig en sjælden hjertesygdom. Faktisk er hun det eneste danske barn med netop dén sygdom.
Og skal hun undgå hjertestop, som hun som baby blev ramt af to gange, har hun dagligt brug for livsvigtig medicin, der indtil nu er blevet fremstillet på Skanderborg Apotek.
Det drejer sig om præparaterne flecainide og metoprolol.
- Det er en virkelig sårbar situation at stå i. Hvis hun ikke får sin medicin, står hjertet og flimrer, og vi ved ikke, om det vil betyde, hun igen får et hjertestop, siger Katrine Vinter Larsen, der bor i Hundslund mellem Odder og Horsens.
Derfor blev hun også meget utryg, da hun hos TV2 Østjylland fik nyheden om, at den såkaldt magistrelle produktion stopper på Skanderborg Apotek den 15. september.
Det sker, efter at apoteker Aage Rasmussen døde i juli. Boet har efterfølgende ikke kunnet få en garanti fra Lægemiddelstyrelsen for produktionens fremtid, hvis en ny kommende ejer ikke ønsker at drive det videre. Det har styrelsen afvist, og derfor er beslutningen om nedlukning truffet.
- Jeg kan ikke forstå, at vi skal høre om den slags i medierne. Vi er nogle, for hvem den slags er vigtigt. Så jeg brugte hele dagen på at ringe rundt til Lægemiddelstyrelsen, Aarhus Universitetshospital, egen læge og apotek, men blev sendt videre fra den ene til den anden, mens jeg blev mere og mere bekymret, siger Katrine Vinter Larsen.
Kan få medicin fra Glostrup
Nu er det dog lykkedes hende at få ringet direkte til Glostrup Apotek, der fremover er det eneste apotek i landet, der også fremstiller magistrelle lægemidler.
Men selvom Glostrup Apotek kan producere de lægemidler, datteren har brug for morgen, eftermiddag og aften, er løsningen ikke lige så god, som den har været, mener Katrine Vinter Larsen.
- Jeg har fået at vide, at leveringstiden ved Glostrup kan være fem dage i stedet for én dag, som var tilfældet i Skanderborg. Og så skal det bestilles gennem et andet apotek, og det øger risikoen for fejl i leverancen, siger hun.
Hun har tidligere oplevet, at medicinbestillinger blev glemt, når det skulle gå igennem et andet apotek, så hun fik derfor lavet en aftale med Skanderborg Apotek om at bestille direkte hos dem og køre derhen og hente medicinen.
- Der er bare for langt at køre til Glostrup efter det. Vi har før prøvet at stå uden medicin en dag eller to, fordi der var sket bestillingsfejl eller forsinkelser, og det er simpelthen så utrygt. Sker det, kan vi ikke sende Matilde i børnehave eller lade andre passe hende, fordi vi ikke ved, om hendes hjerte reagerer på medicinmanglen, siger Katrine Vinter Larsen.
Men hvor stort er problemet egentlig - I kan jo stadig få medicinen?
- Problemet er, at går det galt med én bestilling, kan vi stå i 14 dage uden medicin, mens der måske er risiko for, at vores datter får et hjertestop. Så selvfølgelig skaber det noget utryghed, siger hun.
Familien, der alt for godt kan huske, hvordan det er at have et barn indlagt på en intensiv afdeling efter et hjertestop, overvejer nu, hvordan de skal forholde sig til den nye virkelighed, hvor medicinen ikke længere kan hentes i Skanderborg.
- Vi overvejer at købe en hjertestarter. Det koster mellem 4.500-5.000 kroner at få sådan en til et privat hjem, og så ville vi forhåbentlig kunne genoplive hende hurtigt, hvis der skulle ske noget, siger Katrine Vinter Larsen.
Styrelsens svar
TV2 Østjylland har været i kontakt med Lægemiddelstyrelsen, der har sendt et skriftligt svar:
"At drive magistrel produktion er en rettighed for et apotek, men det er ikke en pligt. Derfor kan Lægemiddelstyrelsen ikke kræve, at Skanderborg Apotek fastholder sin magistrelle produktion. Det er bekymrende for patienterne, at apoteket har besluttet at lukke sin produktionsenhed med så kort varsel, men vi har desværre ingen mulighed for at overtage produktionen eller bestemme, at de ikke må lukke."
"Det, vi har gjort, da vi blev bekendt med Skanderborg Apoteks beslutning, er, at vi har taget kontakt til Glostrup Apotek og et af regionernes sygehusapoteker for at høre, om de kan varetage hele eller dele af den produktion, som i dag foregår på Skanderborg Apotek. Vi håber, at det kan afbøde de værste konsekvenser i denne situation, hvor Skanderborg Apotek desværre har valgt at lukke sin produktionsenhed med kun to ugers varsel."
Det tilføjes i svaret, at Lægemiddelstyrelsen ikke har indblik i aftaler, som private borgere har med apoteket og kan ikke vejlede dem enkeltvis.
"Vi råder bekymrede patienter til at konsultere egen læge," står der i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.
Læs hele svaret fra Lægemiddelstyrelsen
At drive magistrel produktion er en rettighed for et apotek, men det er ikke en pligt. Derfor kan Lægemiddelstyrelsen ikke kræve, at Skanderborg Apotek fastholder sin magistrelle produktion. Det er bekymrende for patienterne, at apoteket har besluttet at lukke sin produktionsenhed med så kort varsel, men vi har desværre ingen mulighed for at overtage produktionen eller bestemme, at de ikke må lukke.
Det, vi har gjort, da vi blev bekendt med Skanderborg Apoteks beslutning, er, at vi har taget kontakt til Glostrup Apotek og et af regionernes sygehusapoteker for at høre, om de kan varetage hele eller dele af den produktion, som i dag foregår på Skanderborg Apotek. Vi håber, at det kan afbøde de værste konsekvenser i denne situation, hvor Skanderborg Apotek desværre har valgt at lukke sin produktionsenhed med kun to ugers varsel.
Lægemiddelstyrelsen har ikke indblik i aftaler, som private borgere har med apoteket og kan ikke vejlede dem enkeltvis. Vi råder bekymrede patienter til at konsultere egen læge.
Katrine Vinter Larsen er frustreret over situationen.
- Det er grotesk, at man ikke kan få en dispensation, eller at Lægemiddelstyrelsen ikke tager ansvaret for, at produktionen kører. Jeg kan ikke gennemskue reglerne, men systemet er for sårbart, og det her kan påvirke mange familier i Jylland, siger hun.
Har haft flere konsekvenser
Apotekerens død har tidligere haft konsekvenser for kunderne.
Aage Rasmussen havde både Skanderborg Apotek og filialerne i Lillesø, Ry, Hørning og Kridthøj. Da han døde, mistede alle apotekerne adgangen til at ekspedere recepter, så ingen kunder kunne få udleveret deres receptpligtige medicin.
Årsagen var, at apotekets it-system var knyttet til den afdøde apotekers MitID, som blev spærret ved hans bortgang.
Det fik også dengang den afdøde apotekers datter, Susanne Rasmussen, til at kritisere myndighederne.
- Det har været en mareridtsuge. Kunder har ikke kunnet få fat i deres livsvigtige medicin, og de har troet, det var min far, der ikke havde ordentligt styr på it-systemet, men det er meget langt fra sandheden, sagde hun i juli til TV2 Østjylland.
Allerede dengang var der problemer med, hvordan apoteket skulle drives videre, da alt var koblet op på Aage Rasmussens MitID. Det voldte familien store problemer.
- Det er ufatteligt, at alt er koblet op på apotekeren, og at der ikke er en køreplan. Jeg har kimet den ene styrelse efter den anden ned en hel uge, og det har føltes som at banke i en dyne. Bare mandag foretog jeg 55 opkald til myndigheder og andre, fortalte Susanne Rasmussen dengang til TV2 Østjylland.