Slut med gyllestank? Jørgen fjerner lugten fra sine grise

Den velkendte gyllestank på landet kan være en saga blot

Måske er det nu slut med at få eftermiddagene på terrassen ødelagt eller i en fart at skulle flå vasketøjet ned fra tørresnoren.

En landmand fra Låsby tester i øjeblikket en ny teknologi, der - hvis alt går vel - kan fjerne en del af lugten fra den gylle, der bliver spredt på markerne.

Tricket går i al sin enkelthed ud på, at gyllen fra Jørgen Jakobsens svin bliver kørt igennem en si, hvor tørre klumper bliver fjernet fra den våde gylle. Det betyder, at blandt andet foderrester, skæl fra huden og hår bliver siet fra.

SE OGSÅ: Gyllevogn væltede i rundkørsel

Ifølge Jørgen Jakobsen er der en markant forskel på almindelig gylle og den gylle, der har været en tur igennem sien. Han bakkes op af undersøgelser, der viser, at op til 57 pct. af lugten fjernes.

- Vi har haft mange besøgende. Når de kommer ind i stalden, siger de tit, at der ikke lugter af gris. Det er før, de får noget at vide om det forsøg, vi har kørende, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

SE OGSÅ: Svinebønder jubler: Ekstra gang i salget af flæskesteg

Forsøget har indtil videre stået på i halvandet år. Jørgen Jakobsen glæder sig ikke kun over, at en del af stanken er væk. Ifølge den østjyske landmand er systemet både billigt og forholdsvis enkelt at håndtere. 

Denne maskine fjerner op til 57 pct. af gyllelugten.
Denne maskine fjerner op til 57 pct. af gyllelugten.

- Jeg er meget begejstret. Det er både lavpraktisk og nemt at reparere. Og så koster det ikke så meget. Det er rigtigt godt, forklarer han.

De fælt lugtende gyllerester, der bliver sorteret fra, bliver sendt videre til biogasanlæg, hvor de indgår i energiproduktionen.

Se mere om forsøget i videoen øverst i artiklen.

 

 

julelys salling

VIDEO: I al hemmelighed blev Sallings julelys tændt

Brian Svenningsen 03

Store byggeplaner i letbaneby: Brians hjem kan ende i skyggen

Mette Frederiksen

Mette F. med corona-opsang: Debat om restriktioner afspejler ikke alvoren i Europa

COLOURBOX9510022

111 år gammelt byggefirma er gået konkurs

COVID-19 LIVE
mundbind

Butikskæder: Obligatorisk mundbind går over al forventning

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre