Udvalgsformand vil hjælpe ofre for flåtbid
Sundhedsudvalgsformand stiller forslag om bedre udredning og behandling af danske borreliapatienter
For fire år siden fik Helle Mortensen fra Helgenæs på det sydligste Djursland konstateret infektionen borrelia efter et flåtbid.
Hvad hun ikke vidste dengang, var, at hendes diagnose blev begyndelsen på et langt sygdomsforløb i kampen for at blive rask. Et forløb, hvor hun blev overrasket over det danske sundhedsvæsens behandlingstilbud - eller mangel på samme.
Hendes praktiserende læge konstaterede infektionen og satte hende på en tre ugers antibiotikakur, hvilket var langt fra var nok til at slå infektionen ned.
Siden har Helle Mortensen været nødsaget til at søge hjælp i udlandet. Hun tog kontakt til en polsk klinik, som fandt ud af, at infektionen havde påvirket hendes nervebaner. Derfor fik hun udskrevet ny medicin, der ifølge hendes eget udsagn har gjort en stor forskel:
- Det har jeg det ikke ret godt med. Der er jo ikke nogle af os, der vil have piller. Jeg ser ikke andre udveje. Der er ikke andre tilbud, der har hjulpet mig, siger Helle Mortensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Hjælp til patienter
Historier som Helle Mortensens er langt fra enestående. Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) har modtaget omkring 50 henvendelser fra danske patienter smittet med borrelia.
Fælles for dem er, at de ligeledes har fundet det danske sundhedsvæsen utilstrækkeligt og har i stedet søgt hjælp i udlandet.
- Det synes jeg ikke, er rimeligt i Danmark, hvor vi har et velfærdssamfund, siger Liselott Blixt.
Hun har nu stillet foreslag om, at borreliapatienterne skal undersøges mere omhyggeligt, end de krav der er i dag, og håber med tiden på, at også behandlingen vil blive bedre.
Bedre liv
I Helgenæs på Djursland har Helle Mortensen i dag fået det langt bedre. For bare får siden kunne hun dårligt nok bevæge sig rundt i sit eget hjælp uden at støtte sig til sine møbler.
Nu kun hun gå flere kilometer lange tur med sin hund. Hun tror på, at medicinen fra Polen, som har kostet hende i omegnen af 60.000 kroner, har gjort forskellen.
- Jeg har fået det bedre. Markant bedre, siger Helle Mortensen, som i dag mærker mindre til symptomer som hævede led og nervesmerter.
Du kan høre hele Helle Mortensens historie i videoen øverst i artiklen, hvor blandt andet overlæge Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk Afdelling i Aarhus kommenterer forslaget om bedre udredning og behandling af borreliapatienter.