6-årige Carl kan ikke tale: Men særlig terapi får ham til at synge

Carl Bay er livstruende syg og kan hverken gå eller tale. Men en særlig form for terapi giver ham livsglæde og udvikler hans evne til at kommunikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Carl får musikterapi.

Hans stemme former en høj, nasal lyd. 

Den fortsætter mange sekunder, mens klaveret spiller. To voksne arme omkranser ham, og skødet, han sidder på, støtter ham, så han ikke falder. Hans tunge hviler skråt ud mellem læberne, der er på størrelse med et spædbarns. 

Øjnene smiler under de tunge øjenlåg, der næsten får øjnene til at forsvinde, og hovedet vipper ukontrolleret op og ned og fra side til side. Alle fem fingre kan næsten være på en tangent. De famler og glider over på nabotangenten, før de falder helt ned.

6-årige Carl Bay ser meget svagt, og hans muskler er for slappe til, at han selv kan sidde oprejst. Han kan heller ikke tale.

Carl Bay har fået musikterapi i tre år.

Men det afholder ham ikke fra at synge. I dag er han til musikterapi med sin terapeut Line Gade. Når musikken spiller, udfolder han sit eget sprog.

- Han har en helt særlig musikalitet, og han reagerer meget fysisk og humørmæssigt på musik. Når jeg henvender mig til ham med hans lyde, svarer han med det samme, siger Line Gade til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvad er musikterapi?

Musikterapi går ud på at skabe kontakt og kommunikation med mennesker gennem musikalske aktiviteter og oplevelser. I musikterapeutiske forløb anvendes musik med henblik på at skabe trygge relationer, vække social interesse og bryde social isolation, mindske stress, give smertelindring, styrke identitet, øge mestring, bearbejde følelsesmæssige traumer m.m. alt efter den enkeltes behov.

Udover børn med multiple funktionsnedsættelser har musikterapi også en dokumenteret effekt på blandt andet posttraumatisk stress og traumer, demens, stress, depression, skizofreni, autisme og erhvervet hjerneskade.

Kilde: CEDOMUS Aalborg Universitet

Sjældent syndrom

Det er Carl, der sætter tonen. Når han slutter den, fortsætter hun. Den samme, lange lyd. Som om de taler samme sprog.

Det rører mig helt vildt, at jeg kan få lov til at facilitere, at han kan give udtryk for de ting.
Line Gade, musikterapeut, Fenrishus

Carl er født med det sjældne Wolf-Hirschhorns syndrom. Det betyder blandt andet, at han har påfaldende ansigtstræk og slaphed i musklerne, og at hans krop er på størrelse med et spædbarns. Han bliver højst sandsynligt ikke gammel, og han har hverken udsigt til at lære at gå eller tale.

- Når nu Carl ikke kan lære mit sprog, synes jeg, det er mit ansvar at lære hans sprog, siger Line Gade.

Wolf-Hirschhorns Syndrom

Wolf-Hirschhorns Syndrom er en sjælden lidelse, som kommer af en medfødt fejl på et kromosom. De typiske symptomer er påfaldende ansigtstræk, forsinket vækst, udviklingshæmning og epilepsi.

De påfaldende ansigtstræk er blandt andet, at den brede næserod fortsætter op i panden, hovedet er lille, afstanden mellem øjnene er stor, øjenbrynene er kraftigt buede, og mundvigene vender nedad.

Der findes ikke meget forskning om syndromet, fordi det er så sjældent. Det skønnes, at der fødes én per 20.000-50.000 nyfødte med Wolf-Hirschhorns Syndrom.

Tal fra 2014 viser, at der samlet var fire patienter registreret med diagnosen i Danmark ved Centre for Sjældne Sygdomme, Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

Kilde: sundhed.dk

Line Gade arbejder som musikterapeut hos Fenrishus i Aarhus, som er Carls hjem. Fenrishus er et døgntilbud for børn med multihandicap, herunder børn i den terminale fase. Hendes opgave er blandt andet at træne børnenes kommunikation.

- Det er en af de ting, der er med til at give ham livsglæde. Han får jo ikke så meget glæde ud af at komme i Den Gamle By eller Tivoli. Når han har musikterapi med Line, kan man se, at det betyder sindssygt meget, siger Thomas Bay, som er far til Carl, til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvfølgelig er det hårdt at vide, at han aldrig kommer til at kunne tale til os eller bare så enkel en ting som at sige, at han elsker os.
Ditte Marie Bay, Carls mor

Musik giver ro på

Line Gade har arbejdet med Carl gennem musikterapi i tre år. I løbet af den tid har hun fået en dyb relation til ham gennem hans lydunivers.

- Nogle dage kan jeg mærke, at han har brug for at have en lang dialog, som måske er mere sørgmodig. Det rører mig helt vildt, at jeg kan få lov til at facilitere, at han kan give udtryk for de ting, siger hun.

Line Gade har arbejdet med børnene på Fenrishus gennem projektet 'Music Without Words', hvor ti børn har fået deres egen sang produceret.

De fleste af os bliver i godt humør af musik. Hvordan ved du, at det kan andet end at gøre Carl i godt humør lige i øjeblikket?

- Det kan jeg i princippet heller ikke vide. Men heldigvis arbejder mine kolleger og jeg ofte med Carl, og så opnår man en eller anden forståelse for hinanden og for reaktionsmønstre, og det er bare meget tydeligt, at Carl bliver rolig af musik, siger hun.

Børn med multihandicap uden talesprog

Betegnelsen børn med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog, også kaldet børn med multihandicap, dækker over en gruppe meget forskellige børn. De lever med bevægelsesvanskeligheder i kombination med forskellige sansefunktionsnedsættelser. De har store medfødte eller tidligt erhvervede neurologiske skader, syndromer og diagnoser. Opgjort efter den internationale sygdomsklassifikation drejer det sig om børn, der har mellem to og ti diagnoser med et gennemsnit på fem. De hyppigste diagnoser er mental retardering, cerebral parese og muskelsygdom, epilepsi, medfødte misdannelser og synshandicap.

Den seneste opgørelse fra 2009 viser, at der findes 1.233 børn med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog i Danmark.

Kilde: Vikom


Ifølge lektor i musikterapi ved Aalborg Universitet Charlotte Lindvang er der mange gode grunde til at bruge musikterapi.

- Med musikken kan vi berolige og opnå forskellige effekter som eksempelvis at lindre smerter, men vi kan selvfølgelig også påvirke sindstilstanden og oplevelsen af at blive hørt og besvaret, siger hun.

Unik terapi

For børn med multihandicap viser forskningen, at musikterapi har en positiv effekt på blandt andet deres kommunikationsevne, selvforståelse og sociale egenskaber. Ifølge Carls forældre er det nogle af årsagerne til, at den særlige terapiform er helt unik for deres søn. 

- Det er svært at trænge ind til Carl og vide, hvad der foregår i hans verden, siger Ditte Marie Bay, som er mor til Carl, til TV2 ØSTJYLLAND.

Carl har to ældre søskende. Foto: Privatfoto
Hvis vi bare fokuserer på, at han skal passes og plejes, kan det være, vi slet ikke finder ud af, at han er en rockstjerne.
Line Gade, musikterapeut, Fenrishus

Carl har haft flere svære epilepsianfald, hvor han var tæt på at dø. Forældrene forventer ikke, at han kommer til at leve længere end den tid, de selv har tilbage. Og den erkendelse er lige så svær som at få et barn, der er multihandicappet.

- Selvfølgelig er det hårdt at vide, at han aldrig kommer til at kunne tale til os eller bare så enkel en ting som at sige, at han elsker os, siger Carls mor med dirrende stemme.

Wolf Hirschhorns Syndromet gør, at Carl får svære epilepsianfald. Foto: Privatfoto

En rockstjerne

Derfor er det med at gøre hver dag i Carls liv til den bedste dag. En gang om ugen forsøger Line Gade at gøre det med musikterapi.

- Det handler om at skabe udvikling i stedet for afvikling. Hvis vi bare fokuserer på, at han skal passes og plejes, kan det være, vi slet ikke finder ud af, at han er en rockstjerne, siger Line Gade med et smil.

Der er cirka 30 børn tilknyttet Fenrishus. Nogle bor der ligesom Carl, mens andre kommer af og til i aflastningstilbud. De får alle musikterapi af enten Line Gade eller den anden musikterapeut, der er ansat på stedet, som supplement til deres behandling. Afdelingslederen hos Fenrishus ser et stort potentiale i at brede musikken ud i børnenes hjem.

- Alle vi andre faggrupper kan lære rigtig meget af deres (musikterapeuternes, red.) måde at kommunikere med børnene på, siger Ulla Monrad Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Carls familie bor i Højbjerg.

Personalet udnytter allerede, at Line Gade ved, hvilken musik børnene hver især kan lide. Det har vist sig at være en fordel at spille en bestemt sang, når et barn for eksempel skal skiftes eller modtage anden pleje, som ikke altid er lige sjovt. 

Overvejer at brede det ud

Fenrishus håber også på at kunne inspirere andre tilbud, der arbejder med målgrupper, der kan have gavn af musikterapi. Det er nemlig det eneste af syv døgntilbud hos Specialområde Børn og Unge i Region Midtjylland, der bruger musikterapi. Ifølge dem skyldes det, at tilbuddet stadig er meget nyt. De vil dog overveje at brede det ud.

- Vi har så gode erfaringer med det, så vi er nysgerrige på, om det kan bruges på nogle af vores andre afdelinger, siger Martin Hestbech, som er konstitueret områdechef.

Tilbuddene på området behandler blandt andet børn og unge med sjældne handicap eller fysiske og kognitive funktionsnedsættelser, herunder forskellige autismediagnoser.

På Fenrishus lakker dagens session mod enden. 6-årige Carl og Line Gade sidder bag klaveret. Carls hoved ligger på hendes ene skulder. Hun holder ham tæt ind til kroppen, mens hun spiller på klaveret. Af og til byder han ind med en lille, forsigtig lyd. Så følger han op med en lang, dyb lyd. Hun stemmer i med den samme lyd i en højere tone. 

Sådan fortsætter det. Der er ingen, der ved, hvad de synger om - måske lige med undtagelse af Carl. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google