Fra grisefest til plantefars: Sofie laver ny juletradition uden kød
Sofie Rasmussen er vegetar, og det udelukker en stor del af den klassiske julemad.
Sofie Rasmussens julemad er hverken and eller flæskesteg.
Som vegetar må hun tænke kreativt til jul, og i stedet for de traditionelle juleretter fyldt med kød, står den på et såkaldt vegetarisk 'morsbrød' juleaften.
- Jeg er ved at skabe en ny juletradition for mig selv, så det bliver min måde at fejre julen på i fremtiden, siger Sofie Rasmussen fra Aarhus.
Hendes julemad, morsbrødet, er plantefars indpakket i butterdej.
Gris, gris, gris
Men julen handler historisk om kød. Det siger julehistorikeren Benny Blæsild. Tidligere var det en fest, hvor alle i husstanden meget usædvanligt fik det.
- Julen var oprindelig en grisefest. Man slagtede en gris i december, og alt det, der ikke kunne konserveres med datidens metoder, spiste man juleaften, siger Benny Blæsild.
Som vegetar vælger Sofie Rasmussen frivilligt kødet fra. Noget, som Benny Blæsild tror, at folk i tidligere tider ville have fundet helt forkert.
- Jeg tror, de ville have meget svært ved at forstå det, især til jul. Vi ved, at helt tilbage til Christian 2.s tid stillede kongen kød ud til de fattige, så de i det mindste kunne få kød den ene gang om året, siger julehistorikeren Benny Blæsild.
Rigtig mange har holdninger til det
Men spoler man tiden frem til 2024, er der altså stadig stærke meninger, når det kommer til juletraditionerne.
- Der er rigtig mange, der har holdninger til det. Og rigtig mange, der gerne vil holde ved de traditioner, de har fået med fra barndommen, siger Sofie Rasmussen.
Hun har været vegetar, siden hun var 15 år gammel, hvor hun så en voldsom film om slagterier.
- Bagefter kunne jeg ikke få mig selv til at spise en pølse med god samvittighed, siger hun.
Ifølge Dansk Vegetarisk Forening lever 7,4 procent af de 18-34-årige ligesom Sofie Rasmussen helt uden kød.
Det er blevet indbegrebet af jul
Sofie Rasmussen tager sit morsbrød ud af ovnen, og julehistorikeren få lov til at smage på den færdige juleret. Han synes, det smager godt. MEN.
- Uden kød på julebordet bliver det aldrig rigtig jul hjemme hos mig, siger Benno Blæsild.
For Sofie Rasmussen er morsbrødet til gengæld blevet indbegrebet af jul.
- Det er blevet rigtig julet for mig, fordi jeg gør rigtig meget ud af det, og det er nok for mig, siger Sofie Rasmussen og fortsætter:
- For mig handler julemiddagen ikke kun om maden, men også det at være sammen med familien og dem, man elsker.
Se hele indslaget om julemaden her: