Mor har fået slag og seksuelle tilnærmelser
Endnu en familie står nu frem og fortæller om uro på demensplejehjem.
Da den 60-årige Susanne Kejser skulle hjem til plejehjemmet Frejasvænge i Kolind denne sommer, ændrede hun pludselig adfærd.
- Mor ville kun gå med lange bukser og langærmede trøjer, selvom der var 25 grader udenfor, husker datteren Camilla Kejser.
Moren har Alzheimers og plejer at være hjemme i sit sommerhus med sin mand i weekenden.
Da familien kommer hen med Susanne Kejser på plejehjemmet en søndag, kommer hendes nabo hen.
- Du skal passe godt på din Susanne, siger naboen henvendt til hendes ægtemand Kim Kejser.
Familien bliver forvirret, men det viser sig, at en udadreagerende borger på plejehjemmet har været efter Susanne Kejser og har befamlet hende under kjolen.
- Jeg kontakter selvfølgelig personalet, som bekræfter det, men vi havde simpelthen ikke fået noget at vide. Det er et tillidsbrud.
Hvorfor er det et tillidsbrud?
- Min mor ikke kan tage vare på sig selv. Hun kan ikke selv udtrykke sig. Det svarer til at aflevere sit lille barn i børnehaven, og så kommer det hjem og græder, og man ved ikke hvorfor.
Usikkerhed om forløbet
Ifølge Camilla Kejser får hun forklaret, at en udadreagerende nabo har haft hans hænder oppe under kjolen på moren.
Da hun senere, på opfordring fra TV2 Østjylland, får læst højt af observationen i morens papirer fra plejehjemmet, er beskrivelsen i stedet:
Forskellen i ordlyden undrer i dag Camilla Kejser.
- Der er ikke dokumenteret det, som jeg fik at vide. Hvorfor er der forskel? siger hun.
Oplevelsen har præget hendes mor, og selvom det angiveligt ikke er sket igen, taler hendes mor stadig om episoden.
Syddjurs Kommune kan ikke kommentere den konkrete episode, men sundheds- og ældrechefen Niels M. K. Diedrichsen beklager, at familien har en oplevelse af ikke at blive informeret.
- Der kan selvfølgelig altid forekomme konkrete situationer, hvor vi ikke er lykkes med at kommunikere og orientere så tidligt, som man i hvert fald i bagklogskabens klare lys måske kunne have ønsket, siger han.
Han vil nu gerne se på, om der kan laves mere klare aftaler med de pårørende om, hvilket informationsniveau de forventer.
Slag, påbud og uro
Det er ikke første gang, at pårørende beretter om kritisable forhold på Frejasvænge.
Tidligere har den pårørende Marianne Rasmussen fortalt, hvordan slag mod særligt ansatte, men også beboere, har været et fast element på plejehjemmet. Hendes mand bor der og har også oplevet at blive slået.
Plejehjemmet har tidligere fået påbud fra Arbejdstilsynet efter et kvælertag på en ansat, og 40 ansatte er stoppet de seneste to år.
Stedet har nu indgået et samarbejde med Arbejdstilsynet om at rette op på problemerne.
I år har det særligt være en beboer, som er udadreagerende, og det skulle være samme person, som tidligere på året både har slået ud efter og befamlet Susanne Kejser.
- Det er enormt utrygt, siger hendes datter Camilla Kejser om situationen.
Selvom plejehjemmet gør alt for at undgå konflikter, kan der opstå episoder på så et specialiseret plejehjem som Frejasvænge, forklarer sundheds- og ældrechefen.
- Der er samlet en masse beboere, der kan have svært ved at afkode og aflæse situationer. Der har vi heldigvis et rigtig dygtigt personale, der er gode til at håndtere det og også forbygge, at sådanne situationer opstår, siger Niels M. K. Diedrichsen.
Er glade for de ansatte
Det er vigtigt for Camilla Kejser og hendes far Kim Kejser at understrege, at de ikke er utilfredse med de enkelte ansatte.
- De er søde og gør deres bedste, siger Camilla Kejser, men tilføjer:
- Når de er til at finde.
Ofte oplever de som pårørende, at de ansatte har været presset af at skulle håndtere den udadreagerende beboer.
Plejehjemmet med flest ressourcer
Frejasvænge er et specialiseret demensplejehjem med plads til 40 beboere. TV2 Østjylland har spurgt, hvordan fordelingen af medarbejdere er:
Dagtimer i hverdagene: 13 medarbejdere, som løser opgaver i den nære omsorg, pleje, sygepleje hos beboerne.
Dagtimer weekend: 12 medarbejdere
Alle aftener: 11 medarbejdere
Alle nætter: 3 medarbejdere
I forhold til bemanding om natten, ligger den pt. fast. I nuværende periode kan vi ikke være færre end 3 på arbejde om natten. Dette kan dog også ændre sig i løbet af nogle månede,r afhængig af hvad behovet er.
I november 2024 skulle der være 55 fastansatte og 19 tilknyttede vikarer til stedet.
Tildeling til plejehjem i Syddjurs Kommune
Alle plejehjem planlægger deres daglige normering ud fra den tildelte økonomi fra årets budget og en vurdering af borgernes “plejetyngde”. Der er således ikke nogen faste rammer for normering.
Økonomien til de enkelte plejehjem fordeles ud fra en tildelingsmodel, som udregnes således:
Almindelige plejehjemsboliger (0-29 pladser) – Faktor 110 (1 plejehjem)
Almindelige plejehjemsboliger (30+ pladser) – Faktor 91 (3 plejehjem)
Demensboliger – Faktor 155 (1 plejehjem)
Det vil sige at Demensplejehjemmet Frejasvænge tildeles med en faktor 155 pr. beboer, mod faktor 110 og 91 for de øvrige plejehjem. Det er ud fra en vurdering af at beboerne med demenssygdom er mere ressourcekrævende.
Kilde: Syddjurs Kommune
Det oplevede Kim Kejser, blandt andet da han en eftermiddag vil hente sin kone hjem på weekend.
- Der sad en beboer på gulvet i fællesarealerne og sov. Det var nok et tegn på, at der ikke havde været nogen forbi der et stykke tid, siger Kim Kejser.
Ofte græder hans kone eller bliver trist, når bilen vender retur til plejehjemmet om søndagen.
- Det er modbydeligt. Det skulle have været et godt sted at være for hende, siger han.
Ikke unormalt at sove op ad sofa
Det er dog ikke en usædvanlig episode, understreger sundheds- og ældrechef Niels M. K. Diedrichsen, der ikke ser det som et tegn på mangel på personale.
- Et af kendetegnene ved demenssygdom er faktisk restløshed. Og det betyder, at der er beboere, der færdes og går rundt i fællesarealerne, og oftest pludselig bliver ramt af træthed, siger Niels M. K. Diedrichsen fra Syddjurs Kommune og fortsætter:
- Og det betyder faktisk, at de nogle gange prøver at finde hvile og ro på nogle pudsige steder.
Men sidde på gulvet og sove op ad en sofa?
- Det kan være op ad en sofa, det kan være op ad en væg, det kan være i en sofa. Det er nogle pudsige steder, man kan finde hvile, når man er en borger, der er udmattet og restløs.
- Susanne er væk
Camilla Kejser blev noget chokeret, da hun via TV2 Østjylland fandt ud af, at der de seneste to år var stoppet 40 medarbejdere på hendes mors plejehjem.
- Jeg er meget rystet over det. Jeg vidste godt, at min mors første kontaktperson stoppede på grund af presset, men jeg kendte ikke til omfanget, siger hun.
For et par uger siden fik hendes far pludselig et opkald fra personalet fra Frejasvænge.
- Susanne er væk, lød det i den anden ende.
Klokken var 20.20, da Kim Kejser tog telefonen.
Overfor ham sad Susanne Kejser, som han hentede tidligere på dagen og informerede stedet om.
- Efterfølgende tænkte jeg: Hvorfor reagerede personalet først kl. 20.20? Skulle min mor ikke have haft aftensmad før? Det efterlader os med så mange spørgsmål, siger Camilla Kejser.
Igen mener Syddjurs Kommunes sundheds- og ældrechef, at det ikke er usædvanligt, at aftenvagten ringer og tjekker op på en aftale.
- Det er egentlig en helt normal procedure, at vores aftenvagter følger op på de aftaler, der er lavet. Det kan også indebære, at man ringer op til familien for at sikre sig, at der bliver givet medicin, men også for at høre,om beboeren sover hos et familiemedlem.
Håber flere og faste ansatte
Hos familien Kejser håber datteren Camilla, at der kommer mere ro på forholdene, og at ledelsen på stedet bliver bedre til at informere dem som pårørende om, hvad deres mor oplever.
- Jeg kunne ønske mig en tryllekunstner, der kunne trylle en masse personale frem, som vil blive der. Vi er rigtig glade for de piger, der er der, og jeg håber ved Gud, at de hænger fast, og at de får en flok nye gode kollegaer, som kan bidrage til det, som de ellers gør så godt, siger hun.
Hvis de gør det så godt, hvad er så problemet?
- Jeg tror, at de er for pressede.
Efter TV2 Østjylland har henvendt sig til Syddjurs Kommune med familiens kritik, er der blevet aftalt et møde mellem familien og plejehjemmets leder først i det nye år.