"Benny Brækjern" har skiftet mønster i julen: Har fundet ny måde at snyde på
Antallet af indbrud er faldet med 80 procent de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I stedet ser de kriminelle mod nye veje.
Udover hygge, andesteg og dans om juletræet har højtiden i mange år også være forbundet med en øget risiko for indbrud.
Men noget tyder på, at julen ikke længere er en højtid for indbrudstyve.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der sket et drastisk i fald i antallet af danskere, som vender hjem til opbrudte døre og vinduer i juledagene.
Mens antallet af anmeldte indbrud i juledagene lå på 1776 i 2013, blev der sidste år blot anmeldt 362 indbrud – et fald på 80 procent på ti år.
Ifølge Rigspolitiet ligger niveauet i år på samme lave niveau om end en smule højere. Politiet har indtil videre fået omkring 20 anmeldelser mere end i 2023 på samme tidspunkt, siger Christian Berthelsen, kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet, til TV 2.
- Det er dermed ikke sagt, at det hele begynder at stige igen. Her skal man også se på, hvor helligdagene ligger, og hvornår vi tager hjemmefra. I den her periode tager folk afsted tidligere, og så står husene alene i længere tid, siger han.
Stigende digital kriminalitet
Ikke overraskende faldt antallet af indbrud under coronapandemiens forsamlingsforbud, hvor de fleste var hjemme.
Siden da er antallet af indbrud forblevet på et lavt niveau, og det skyldes blandt andet ifølge politiet, at kriminaliteten er flyttet over på de digitale platforme.
Mens antallet af indbrud er faldet markant, er den digitale kriminalitet steget.
- Det er ikke sikkert, at "Benny Brækjern" sidder bag tastaturet og snyder folk. Men vi kan se, at kriminalitetsformen ændrer sig, forklarer Christian Berthelsen.
Desuden mener politiet også, at danskerne generelt er blevet bedre til at passe på deres huse, ligesom at det er svære for tyvene at afsætte hælervarerne.
Det er nemmere for kriminelle at snyde sig til penge direkte på digitale platforme, lyder det.
- Vi er ikke nået derhen, hvor danskerne er lige så gode til at passe på i deres færden på internettet, som de er til at passe på deres huse, siger Christian Berthelsen, som dog påpeger, at de kriminelle er blevet "ufatteligt dygtige" til at snyde folk på internettet.
- Det kunne også ske for mig, selvom at jeg er ansat i politiet.
- Man bør ikke være for skråsikker
Også Midt- og Vestjyllands Politi er blandt de politikredse, som har oplevet et fald i antallet af anmeldte indbrud mellem 19. december og 1. januar de seneste år.
Men i en pressemeddelelse advarer Erik Hykkelbjerg fra politikredsens forebyggelsesafdeling mod at være "alt for skråsikker".
- Sidste år lå antallet af indbrud i julen relativt lavt. Det glæder vi os selvfølgelig over, men der er desværre ingen garanti for en gentagelse. Heldigvis er der en del ting, man selv kan gøre for at minimere risikoen for indbrud, udtaler han og nævner blandt andet nabohjælp som en effektiv måde at undgå den ubehagelige overraskelse, når man vender hjem juleaften.
Fem råd mod indbrud
1. Vær synlig i nabolaget, og hils på dem du møder, også dem, du ikke kender.
2. Advar nabolaget om indbrud og indbrudsforsøg i Nabohjælps app.
3. Brug feriehjælpsfunktionen i Nabohjælps app, når huset skal være alene hjemme.
4. Sæt sensorstyret lys op udendørs.
5. Klip hækken til maksimalt 160 cm, så dine naboer kan se, hvis tyven er på spil.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
- Man ved måske, at naboen er udenbys, og derfor går man en ekstra tur med hunden eller sørger på anden måde for at holde et vågent øje med nabolaget.
Når man sammenligner juledagene er 24. december fortsat den dag, hvor flest indbrudstyve er på spil. Her blev hvert tredje juleindbrud begået sidste år.