Aarhus 2017: Susanne Bier som opera og Nephew på en ny måde
Om 356 dage træder Aarhus officielt ind i rollen som europæisk kulturhovedstad 2017.
Forude venter i alt 350 forskellige projekter fordelt på hele Region Midtjylland, som skal overraske, begejstre og inddrage folk lige fra Lemvig til Djursland.
Overskriften er "Rethink" - på dansk: Gentænk - og handler om at tage ting eller fænomener, vi kender, og præsentere dem på nye måder.
En del af højdepunkterne blev for nyligt præsenteret, og vi har her på TV 2 | ØSTJYLLAND samlet en del af dem for at give dig et overblik over, hvad du og resten af øst- og midtjyderne har i vente.
Direktør: 2017 skal være for hele regionen
Røde Orm
En teaterforestilling om vikingen Røde Orm, som opføres på taget af Moesgaard Museum i samarbejde med Det Kongelige Teater. Stykket bliver vist i alt 29 gange foran et publikum på 3.500 i perioden 24. maj til 1. juli 2017.
"Røde Orm" er en af de fire største begivenheder i forbindelse med kulturhovedstadsprojektet.
Susanne Bier triologi
Tre af den danske instruktør Susanne Biers største filmsucceser - Brødre, Elsker dig for evigt og Efter brylluppet - bliver forvandlet til henholdsvis en opera, en danseforestilling og en musical.
Betty Nansen Teatret i København, Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Opera og Granhøj Dans står bag forestillingerne, der vises i 2017.
- Disse gentænkte fortolkninger af en af Danmarks mest elskede filminstruktører er et banebrydende, nyt samarbejde mellem nogle af Danmarks dygtigste kompagnier, fortæller programchef Juliane Engberg.
Tree of Codes
Man kommer ikke udenom dans i forskellige afskygninger. En af de store forestillinger bliver balletforestillingen "Tree of Codes" i Musikhuset Aarhus.
Forestillingen bygger på en roman af samme navn skrevet af den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer. Det er Pariseroperaens Ballet, som står for udførelsen, mens den kendte, islandske kunstner Olafur Eliasson - manden bag regnbuen på taget af kunstmuseet ARoS - står for scenografien.
Life-boats
Tre store skulpturer udført af kunstneren Marit Benthe Norheim vil komme sejlende til Aarhus. De forestiller alle kvinder i forskellige stadier af livet og er lavet af beton.
Skulpturerne vil ankomme til byen i løbet af sommeren 2016 og dermed et af de første synlige beviser på, at kulturhovedstadsåret er nært. Derefter går turen videre rundt i Skandinavien og Europa. Se et tv-indslag med kunstneren her.
"Rethink the hit"
Vi kender alle sammen næsten udødelige numre som "Bag duggede ruder" med TV-2 og "8660" med Peter Sommer. Men hvordan lyder de, hvis helt andre musikere tager dem under deres kyndige vinger?
Det skal konkurrencen "Rethink the hit" give svar på. Det er en konkurrence, som DRs P4 og Aarhus 2017 arrangerer. Der er udvalgt i alt 15 numre, som komponister, musikere og sangere har mulighed for at fortolke.
Det drejer sig om sangene:
- Sko & Torp: On a long lonely night
- TV-2: Bag duggede ruder
- Gnags: Danmark
- Thomas Helmig: Jeg ta'r imod
- På Slaget 12: Hjem til Århus
- L.O.C.: Frk. Escobar
- Poul Krebs: Sådan nogen som os
- Tina Dickow: On the run
- Lars Muhl: One more minute
- Nice Little Penguins: Flying
- Nephew: En Wannabe Darth Vader
- Mads Langer: Heartquake
- Dúné: Dry Lips
- Peter Sommer: 8660
- Love Shop: En nat bliver det sommer
Du kan se et videoklip om et par af højdepunkterne i afspilleren øverst i artiklen.
Klippet er en del af vores halv times program ""Nedtælling 2017", som du kan se ved at klikke her. I programmet gennemgår vi nogle af arrangementerne, og du kan samtidig høre, hvad to kulturanmeldere på henholdvis Jyllands-Posten og Information mener om satsningerne.