Blækket er knap tørt - nu vil partier straffe vanvidskørsel hårdere

Flere af de partier, der har været med til at sikre hårdere straffe til vanvidsbilister, vil nu have endnu hårdere straffe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har holdt øje med trafikken i det vestlige Aarhus. Ved hjælp af egne billeder og optagelser fra bekymrede borgere i området tegnes der et portræt af en bydel, hvor færdselsloven ofte brydes.

Selvom det kun er lidt over et år siden, at en større pakke mod vanvidsbilisme trådte i kraft, vil flere af aftalepartierne fra dengang nu have nye forhandlinger.

Det sker, efter TV2 ØSTJYLLAND den seneste uge har afsløret, hvordan den hensynsløse kørsel i det vestlige Aarhus tilsyneladende fortsætter ufortrødent.

Der er noget, der tyder på, at det ikke har været nok. Jeg er villig til at se på, om straffene kan skærpes yderligere.
Preben Bang Henriksen, retsordfører, Venstre

Ifølge Det Konservative Folkeparti, som er med i den seneste aftale fra 2021, kalder det på endnu hårdere straffe end dem, aftalen dengang gav domstolene mulighed for at give.

- Da vi vedtog pakken, var det fordi, vi mente, at det var det rigtige på det givne tidspunkt. Nu kan vi se, at der tilsyneladende skal mere til. Og derfor mener jeg, vi som politikere skal være klar til at justere allerede nu, siger retsordfører for Det Konservative Folkeparti, Britt Bager, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det Konservative Folkeparti går efter at få indført en såkaldt 'normalstraf', som der for eksempel også indført i forhold til voldtægter. 

Det betyder i praksis, at man indskrænker domstolenes mulighed for skøn i den enkelte sag, fordi der er et politisk ønske om en given straflængde.

Massive stramninger - men ikke nok

Det var den 1. marts, den seneste aftale om initiativer mod vanvidsbilisme trådte i kraft.

Aftalen indeholdt en række markante strafskærpelser med det formål at sætte en tyk streg under alvoren i vanvidsbilisme.


Sideløbende med vedtagelsen vedtog Folketinget politiets mulighed for at beslaglægge biler på stedet med henblik på konfiskation, når der køres vanvidskørsel. 

Men også Venstre mener på baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer, at initiativerne allerede har spillet fallit.

- Der er noget, der tyder på, at det ikke har været nok. Jeg er villig til at se på, om straffene kan skærpes yderligere, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til TV2 ØSTJYLLAND.

Her er initiativerne i aftalen fra 2021

- Skærpelse af straffen med 150 pct. for overtrædelse af straffelovens § 241, 2. pkt., om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

- Skærpelse af straffen med 100 pct. for overtrædelse af straffelovens § 249, 2. pkt., om uagtsom betydelig legemsbeskadigelse under særligt skærpende omstændigheder.

- Skærpelse af straffen med 50 pct. for overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1, om forsætlig fareforvoldelse i forbindelse med færdselslovsovertrædelser.

- Skærpelse af straffen med 50 pct. for overtrædelse af straffelovens § 253, stk. 2, om flugtbilisme.

- Skærpelse af straffen fra bøde til et udgangspunkt om 20 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde for ved chikanøs kørsel at lægge hindringer i vejen for politiet, jf. straffelovens § 119, stk. 4.

- Udvidelse af straffelovens bestemmelser om uagtsomt manddrab og uagtsom betydelig legemsbeskadigelse under særligt skærpende omstændigheder, så også de groveste hastighedsovertrædelser omfattes. Dermed vil samtlige færdselslovsovertrædelser, der indgår i regeringens definition af vanvidskørsel, blive anset som særligt strafskærpende omstændigheder.

Følgende partier stemte for at gennemføre regeringens initiativer: Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige


Kilde: Justitsministeriet

DF: En bundrådden kultur

Også Dansk Folkeparti, der er med i den oprindelige aftale, vil nu have set på rammerne for at komme vanvidsbilisme til livs.

- Det er en bundrådden kultur, konstaterer retsordfører Peter Skaarup.

Han mener, politiets beføjelser skal udvides.

Det er en holdningsændring, der skal til, og det kommer til at tage et stykke tid. For der er desværre nogen, der er ligeglade.
Mattias Tesfaye (S), justitsminister

- Man skal slå helt anderledes hårdt ned. Vi skal se på, om der kan konfiskeres biler i langt højere grad. Det er noget, man har respekt for.

Peter Skaarup ønsker sig også mere civilt politi, så der diskret kan bygges sager om mod dem, der på hensynsløs vis tilsidesætter færdselsloven.

Minister: Vanvittigt

Fredag kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, hvordan 21-årige Mohamad Tarek Younes, som nu er idømt fire års fængsel for blandt andet at have ramt og kvæstet politibetjenten Stefan Nymann, var tidligere straffet.

TV2 ØSTJYLLAND kunne også med hjælp fra omfattende videomateriale dokumentere, hvordan færdselsloven fortsat og hyppigt bliver tilsidesat i det vestlige Aarhus.

Justitsminister Mattias Tesfaye, Soc. Dem., udtalte i den forbindelse, at han ikke ser nye initiativer for sig, men at han er glad for de stramninger, der allerede er lavet.

Han mener, der skal arbejdes med kulturen i det vestlige Aarhus.

- Det er en holdningsændring, der skal til, og det kommer til at tage et stykke tid. For der er desværre nogen, der er ligeglade, sagde han søndag til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her