Citychef bevarer optimismen: Bylivet skal nok komme stærkt tilbage
Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, har stor tiltro til, at bylivet nok skal komme stærkt tilbage på trods af yderligere nedlukning.
- Bylivet skal nok genrejse sig og komme stærkt tilbage, men vi er slået lidt tilbage på brættet.
Sådan siger Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, i kølvandet på aftenens udmelding om, at de nuværende restriktioner forlænges med yderligere tre uger. Dermed holdes det meste af samfundet nedlukket frem til den 28. februar.
- Vi har nok alle fornemmet det, så forlængelsen af restriktionerne kommer ikke som et chok. Derfor er det stadig en surrealistisk situation, at byen skal holdet lukket en måned mere. Men situationen med mutationer er alvorlig, og vi har forståelse for det. Så det er bedre at tage tre uger mere, og så kan vi forhåbentlig åbne igen til marts, siger Claus Bech til TV2 ØSTJYLLAND.
Disse restriktioner gælder frem til 28. februar
* Forsamlingsforbud på fem personer.
* Afstandskrav på to meter. Det gælder både i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.
* Krav om mundbind eller visir i den kollektive trafik og i butikker.
* Detailhandlen, storcentre og udvalgsvarebutikker er lukket uanset størrelse. Dagligvarebutikker og apoteker er undtaget.
* Liberale serviceerhverv som frisører, fitnesscentre og massører er lukket. Det samme gælder klinikker, der udfører kosmetiske behandlinger.
* Elever i folkeskolen og studerende på ungdoms- og voksenuddannelser er sendt hjem og modtager fjernundervisning. Elever fra 0.-4. klasse kan dog "måske" komme tilbage i skole inden 28. februar.
* Arbejdsgivere opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemme, hvor det er muligt.
* Alle indendørs idræts- og kulturanlæg er lukket. Det gælder blandt andet svømmehaller, fitnesscentre, teatre og biografer.
* Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket. De må gerne sælge takeaway.
* De gældende rejserestriktioner er forlænget til og med 28. februar. Danmark fraråder alle rejser til hele verden. Man bør kun rejse ud, hvis man har et særligt formål, for eksempel i arbejdsøjemed.
Kilde: Sundhedsministeriet.
Stor tro på genrejsning
Claus Bech har gennem nedlukningen bevaret optimismen for bylivet og haft en stor tro på fremtiden og for, at handels-, kultur- og restaurationslivet i Aarhus nok skal genrejse sig.
Og det har han sådan set fortsat, selvom forlængelsen af restriktionerne er et slag i ansigtet.
- Det er klart, at det er en yderligere forværring rent økonomisk, hvor det er en meget, meget svær tid for butikker og restauranter her i byen. Jeg mener, at der er behov for yderligere hjælpepakker, som kan hjælpe med den momsbetaling, der ligger og venter forude, siger Claus Bech.
Han nævner for eksempel, at mange butikker brænder inde med meget vintertøj.
- Det er et varelager, der i forvejen snart ikke er aktuelt længere. De her vinter-ting er ikke meget værd i år, siger han.
På nuværende tidspunkt er blandt andet skoler, detailhandel og restauranter lukkede, og der indført forsamlingsloft på fem personer for at dæmpe smitten.
Nedlukningen har ført til, at antallet af smittede og indlagte er faldet. Men den britiske coronavariant B117 er blevet mere udbredt i Danmark på det seneste, viser tal fra SSI, der er offentliggjort torsdag.
Claus Bech roser de erhvervsdrivende i Aarhus for at tænke i nye veje under nedlukningen, hvor mange har i stor stil benytter de sociale medier til at sælge ting.
- Med yderligere nedlukning har de lokale butikker i høj grad brug for støtte. Rigtig mange har for eksempel benyttet sig af de sociale medier og click and collect-konceptet. Men det er også vigtigt, at folk har en forståelse for, at man fortsat kan handle i byens butikker på denne måde, siger direktøren for Aarhus City Foreningen og tilføjer:
- Vi er gode til at støtte hinanden på tværs i byen. Det gælder både forretningerne imellem, men også helt generelt forsøger vi alle at bevare smilet under mundbindet.