De får børn med autisme til at ’blomstre’ – men nu stopper kommunen samarbejdet

Tilbagemeldingerne fra både elever og forældre er gode. Det samme er resultaterne. Alligevel har Aarhus Kommune valgt at stoppe samarbejdet med virksomheden Actura.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Her kan du høre, hvad Marcus Lindencrone Konrad selv mener, han har fået ud af sine to år i forløbet 'Teknologitalenter'.

Det kom mildest talt bag på Marcus Lindencrone Konrad, da hans mor overbragte ham beskeden om, at det tilbud, der har gjort hans liv og hverdag overskuelig igen, ikke længere vil få støtte af Aarhus Kommune.

- Dybt nede troede jeg virkelig ikke, det var sandt. På en måde kunne jeg ikke føle noget omkring det, fordi min hjerne bare ikke troede, det var sandheden, siger Marcus Lindencrone Konrad til TV2 Østjylland.

Han er 16 år, har en autismediagnose og kommer to dage om ugen hos virksomheden Actura i forløbet ’Teknologitalenter’. Her er han i gang med at udvikle et computerspil. De øvrige dage går han i skole.

- Det har givet lidt lettelse, for når man er færdig med mandagen, så har man tirsdagen, hvor man kommer herud. Det gør hele ugen lidt lettere, når man har den tanke, siger han.

Hvad går 'Teknologitalenter' ud på?

Forløbet henvender sig til unge med særlige behov på 7.-10. årgang i en specialklasse. Deltagerne har typisk diagnoser indenfor autismespektret.

Formålet er at øge børnenes trivsel og give dem mulighed for at dygtiggøre sig inden for det, de er særligt optaget af.

3D print, 3D konstruktion, spil, programmering, animation, virtual reality, Minecraft-programmering, arkitektur og undervandsdroner er nogle af de ting, deltagerne arbejder med.

Han er langt fra den eneste, der har gode erfaringer med forløbet, både hvad angår trivsel og faglighed. Alligevel har Aarhus Kommune valgt at stoppe samarbejdet efter otte år.

- Jeg flippede ud

’Teknologitalenter’ henvender sig til børn i udskolingsalderen med autisme, som typisk har haft vanskelige skoleforløb og udfordringer med at gennemføre folkeskolen. Der har indtil nu været tilknyttet omkring syv børn ad gangen med finansiering fra Aarhus Kommune.

Udover computerspil kan de blandt andet vælge at beskæftige sig med programmering og 3D-print.

Jeg flippede ganske enkelt ud, jeg var så skuffet og så vred og blev ved med at spørge, hvorfor? Hvorfor sker det her?
Julia Stacey, mor til elev hos Actura

- De sænker skuldrene efter kort tid, når de finder ud af, at jeg og de andre medarbejdere ikke har nogen forventninger. Vi har ikke nogen intention om, at de skal ændre deres adfærd og blive til nogle andre, end dem de er. Jeg tror, de føler sig hørt og finder ud af, at det de interesserer sig for, det har en værdi. De har en værdi, siger Morten Olesen, der er direktør i Actura, som holder til i Egå, nord for Aarhus.

Julia Stacey er mor til Anders, som lider af skolevægring, men som trofast møder op hos Actura.

- Jeg flippede ganske enkelt ud, jeg var så skuffet og så vred og blev ved med at spørge, hvorfor? Hvorfor sker det her? For det går så godt for ham lige nu, og det ville jeg bare ikke have, at de ødelagde, siger Julia Stacey til TV2 Østjylland.

- Falder alene tilbage på os i kommunen

Aarhus Kommunes begrunder opsigelsen med udbudsregler, og så har man fundet ud af, at der mangler den nødvendige lovhjemmel.

Det handler blandt andet om, hvor meget undervisning eleverne har krav på at modtage.

- ’Teknologitalenter’ er lavet som et praktikforløb efter folkeskoleloven, og der må vi bare konstatere, at flere af de individuelle forløb ikke har levet op til folkeskolens bestemmelser, og det falder alene tilbage på os i kommunen, det falder alene tilbage på PPR, som ikke har fulgt ordentligt op, og det burde de have gjort, siger Ole Kiil Jacobsen, der er sekretariatschef i Aarhus Kommune.

Det var også et af de svar, Julia Stacey fik, da hun spurgte til beslutningen.

- Jeg sagde simpelthen f*ck undervisning, da de ringede fra PPR. For det er ikke der, vi er lige nu. Min søns trivsel er jo langt vigtigere, end at han får undervisning, siger hun.

Opgørelse viser gode resultater

I august 2020 lavede Aarhus Kommune en opgørelse over, hvad de første 29 elever hos Actura havde fået ud af deres forløb som teknologitalent.

Den viste blandt andet, at 27 ud af 29 elever havde en god eller meget god trivsel. De udviklede sig også fagligt, havde markant højere fremmøde end i deres specialklasse, og samtlige forældre gav positiv feedback.

Han er blomstret så meget. Det har gjort så meget positivt for ham, og det har gjort, at han måske kan være en aktiv del af samfundet fremadrettet.
Per Mors Jakobsen, far til elev hos Actura

Per Mors Jakobsen er far til Alexander Mors Jakobsen, som begyndte hos Actura i 6. klasse, og som nu har bestået sin afgangseksamen.

- Han er blomstret så meget. Det har gjort så meget positivt for ham, og det har gjort, at han måske kan være en aktiv del af samfundet fremadrettet, siger Per Mors Jakobsen til TV2 Østjylland.

Alexander Mors Jakobsen oplever også selv, at han har gennemgået en mærkbar forandring.

- Jeg ved ikke engang, hvad jeg havde gjort, hvis jeg ikke havde været her. Jeg havde højst sandsynligt bare været derhjemme. Nok også programmeret en del, men jeg tror bare, jeg får meget mere ud af at være her. Ikke kun programmering, men også bare at kunne snakke med folk og mange andre ting, samarbejde, komme ud i verden og så videre, siger han til TV2 Østjylland.

Aftale opsagt før tid

Tilbage i 2020 besøgte TV2 Østjylland også Actura og en dengang 16-årig Alexander Mors Jakobsen. Da havde Aarhus Kommune netop besluttet at forlænge aftalen om ’Teknologitalenter’ på grund af gode erfaringer.

Aftalen fra dengang udløber ved udgangen af dette skoleår, men i stedet for at forlænge den, er den altså blevet opsagt før tid. Opsigelsen blev meddelt Actura, elever og forældre den 29. september.

- Hvis vi skulle fortsætte, så ville det kræve et nyt udbud, og der ville man selvfølgelig kunne lave nogle betingelser, der gjorde, at man levede op til lovgivningen. Men vi har valgt at hjemtage ydelsen og prøve at løse det i eget regi, siger Ole Kiil Jacobsen.

Alexander Mors Jakobsen (tv.) og Marcus Lindencrone Konrad (th.) undrer sig begge over kommunens beslutning om at opsige samarbejdet med virksomheden Actura om forløbet 'Teknologitalenter'.

Argumenterne til trods har beslutningen skabt både forundring og fortvivlelse.

- Min bekymring er lidt, at de elever, der er herude nu, måske bliver opgivet. Det ender måske med, at de faktisk ikke rigtig kan komme ud i verden. De bliver ligesom låst ude. Det bliver meget svært for dem at komme videre og få en uddannelse, siger Alexander Mors Jakobsen.

- Det er selvfølgelig hårdt for mig at høre, men der er jo folk her, der ikke har været i skole i flere år, og er ramt meget hårdere end mig, vil jeg tro. Det er jo den måde, de er kommet tilbage i samfundet på. Deres måde at snakke med folk og dyrke det, de kan lide, siger Marcus Lindencrone Konrad.

Aarhus Kommune oplyser, at man er i dialog med børnenes forældre om at finde andre tilbud.

- Der er tale om en målgruppe med særlige behov, men det er også nogle helt individuelle behov, og vi tænker, at der skal laves håndholdte forløb for de her elever. Det mener vi godt, vi kan, siger Ole Kiil Jacobsen.

Morten Olesen fra Actura har desuden tilbudt de nuværende elever en friplads foreløbigt frem til udgangen af marts, mens han arbejder på at finde finansiering andre steder fra.

Kommunen har indtil nu betalt 85.000 kroner om året per elev.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her