Debatten om sexisme breder sig til Aarhus Byråd
Der er flere tiltag, der skal forhindre sexisme blandt medarbejdere i Aarhus Kommune. Men grænserne rykker sig over tid, og derfor skal man løbende have fokus på det, siger borgmesteren.
Sofie Linde satte en storm i gang i medieverdenen, da hun til Zulu Comedy Galla fortalte om en personlig oplevelse med sexisme.
Siden har en lang række andre kvinder i mediebranchen bakket hende op via en underskriftsindsamling.
Og nu breder debatten sig også til Aarhus Byråd.
- Når man kan se så mange kvinder stå frem og med så grelle eksempler, er der et behov for at tage debatten op igen, siger Lene Horsbøl, der er medlem af Økonomiudvalget for Venstre i Aarhus Byråd, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun har selv personligt oplevet sexistiske kommentarer, men dem har hun håndteret og ønsker ikke at fokusere på.
Hun vil dog godt sige, at de provokerer hende.
- Jeg er ikke valgt, fordi jeg er kvinde, men fordi jeg har ført en god valgkamp. Det har ikke noget med mit køn at gøre, og jeg bliver træt og provokeret af det, fortæller hun.
Handling og ikke kun ord
For hende er det vigtigt, at debatten handler om, hvad medarbejderne i Aarhus Kommune kan gøre, hvis de oplever sexisme på arbejdspladsen.
Det er Eva Borchorst Mejnertz fra Radikale Venstre enig i.
- Fordi det værste er jo, hvis man beder kvinder om at stå frem, og man så reelt ikke kan gøre noget ved det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Også hun har oplevet sexisme.
- Jeg har oplevet at sidde til et digitalt møde, hvor en person sagde noget upassende om, hvad han havde på eller ikke på under bordet, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men det peger også på, hvor vanskeligt det er. Der er mange nuancer, og der er mange gange, hvor vi godt kan sige sjove ting til hinanden, hvis vi kender hinanden rigtig godt, uddyber hun.
Hun synes desuden, at det kan være svært for politikerne at tale højt om sexisme internt i et parti, da det kan skade partiet, og taler man højt om sexisme fra en partimodstander, kan det ødelægge et samarbejde.
Vil ikke acceptere det
Men sexisme er ikke i orden.
Sådan lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard (S), og oplever medarbejdere i Aarhus Kommune det, må de gerne kontakte ham personligt.
- Gå til nærmeste leder, byrådet eller mig som borgmester, for vi vil ikke acceptere det, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han tilføjer desuden, at det over for medarbejdere bliver gjort meget tydeligt, hvad de skal gøre, hvis de oplever grænseoverskridende opførsel.
Men de kan altid blive bedre.
- Jeg tror, at man løbende skal blive bedre, fordi grænserne ændrer sig over tid, siger borgmesteren.
Allerede nu har kommunen blandt andet et MED-udvalg, tillidsrepræsentanter og et ligestillings- og mangfoldighedsudvalg.
Lene Horsbøl mener, at sexisme kunne være et punkt, der kunne tages op i udvalget.