Det rullende sommerkøkken er i Østjylland: Lav et gratis måltid for klimaet

Et mobilt madværksted skal vise danskerne, hvordan man lader grøntsagerne komme til sin ret. Derfor kan man komme og lave et gratis, klimavenligt måltid under kyndig vejledning af dygtige kokke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Alexander Jensen og hans to børn, Emilia og Tristan Langlo Jensen, besøgte det rullende sommerkøkken på Havnepladsen i Aarhus tirsdag.

Der skal mere grønt på tallerkenen i de danske hjem.

Det mener Madkulturen, et projekt under Fødevarestyrelsen, som vil skabe liv og madglæde i Aarhus med ’Det Rullende Sommerkøkken’ i den her uge.

- Vi vil rigtig gerne have danskerne til at spise nogle flere grøntsager og bælgfrugter, og vi vil gerne have, at det ikke skal være en straf, siger Jakob Ørstrup, kulinarisk rådgiver hos Madkulturen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jakob Ørstrup er kulinarisk rådgiver hos Madkulturen, som er et projekt under Fødevarestyrelsen.

Det Rullende Sommerkøkken besøger smilets by fra 13. til 17. juli, og her vil gæsterne, guidet af nogle af Aarhus’ bedste kokke, selv kunne tilberede et gratis og klimavenligt sommermåltid. 

Hvis du behandler et stykke spidskål som du behandler en kalvekotelet, så får du stadig et rigtig godt resultat
Rene Mammen, kok hos Restaurant Substans i Aarhus

Skift bøffen ud med spidskål

Ifølge en af dagens vejledere skal man se på grøntsagen som et måltid i stedet for som tilbehør.

- Hvis du behandler et stykke spidskål som du behandler en kalvekotelet, så får du stadig et rigtig godt resultat, og det er der, vi skal hen, siger Rene Mammen, som er kok hos Restaurant Substans i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Rene Mammen er kok hos Restaurant Substans i Aarhus. Han er med til at vejlede gæster, der vil prøve kræfter med et klimavenligt sommermåltid i Madkulturens mobile madværksted.

Men gør det i virkeligheden en forskel, at vi skifter bøffen ud med spidskål?

- Ja, det gør det. Det giver rigtig god mening at få fokus flyttet over på grøntsager og bælgfrugter, fordi vi har nogle kødproduktioner, som er enormt klimabelastende, siger Jakob Ørstrup fra Madkulturen.

Mere mod på grønt på grillen

Klimaet er i forvejen med i tankerne, når dagens gæster hos det mobile madværksted handler ind derhjemme.

- Vi tænker en lille smule over det, altså begynder at have nogle kødfrie dage, og det bliver mere og mere, siger Alexander Jensen fra Tilst.

Og det tyder på, at dagens kyndige vejledning har givet gæsterne mod på at kaste sig ud i de mere klimavenlige alternativer derhjemme.

- Virkelig inspirerende og jeg tror også det kan være med til at få børnene til at spise noget mere frugt og grønt og også nogle af de ting, de ikke plejer at spise, siger Alexander Jensen.

- Det med at grille spidskålen, det havde jeg ikke gjort så meget i. Det var faktisk rigtig godt, så det vil jeg nok gøre lidt mere, siger Bjarne Kappelgaard.

- Vi er blevet bedre til det, siger Bjarne Kappelgaard om at spise klimavenlige måltider.

Tirsdag, onsdag og torsdag er sommerkøkkenet på Havnepladsen i Aarhus. Fredag og lørdag foregår det på Bispetorv. 

Se det fulde indslag herunder. 

Der skal flere grøntsager og bælgfrugter på tallerkenen, hvis vi også gennem vores måltider skal passe på klimaet. Derfor er et rullende sommerkøkken, fyldt med lokale råvarer og kokke, at finde i Aarhus i denne uge. De vil vise, at grillpølser snildt kan skiftes ud med spidskål og tilmed være lækkert.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her