Sig det til chefen: Alle bør tage sig tid til at glo ud i luften
Ole Lauridsen opfordrer alle til at holde pauser i løbet af dagen og gerne i et "pauserum". Det vil gøre dig både mere produktiv og kreativ.
Forestil dig en helt almindelig dag på jobbet. Flere gange i løbet af dagen tager du et smut i ’pauserummet’. Du falder hen, sover eller glor ud i luften. Måske afspiller du et stykke musik, måske er der helt stille.
Sådan en pause – og mange af dem – skal være en del af dit fremtidige arbejdsliv, hvis det står til Ole Lauridsen.
Han er tidligere lektor og har arbejdet med undervisning og læring på Aarhus Universitet og har i den forbindelse undersøgt betydningen af at holde hjernepauser.
- Jeg vil sige, vi har et problem, for den lille-bitte investering, en pause er, kan føre til så meget godt. Og i det øjeblik vi bare kører på og lader tempoet rulle, kan det godt få konsekvenser, specielt på arbejdspladser.
I værste fald kan det provokere en stressreaktion.
- Det kan gå rygende galt.
Hvad er en hjernepause?
En hjernepause er en pause, hvor du begrænser de sansemæssige indtryk til hjernen. En hjernepause er ikke nødvendigvis et hvil på sofaen, men kan være en gåtur i naturen eller det, der virker afslappende for dig.
Fælles for pauserne skal dog være, at du ikke udsættes for mange lyd- og lysindtryk – derfor er aktivitet foran en tv-skærm eller en telefon ikke en god pause.
Kilde: Aarhus Universitetshospital
Får man til gengæld holdt mange små pauser, er der gevinster at vinde - og det mangler mange chefer ifølge Ole Lauridsen at få øjnene op for.
Vil du være produktiv, kreativ og bedre?
En gordisk knude løses måske bedst ved at holde en pause fra den.
- Det helt guddommelige er, at når man lader hjernen være, ikke koncentrerer sig og lader tankerne køre – så kan man lige pludselig få et indfald: 'Der er løsningen, der er svaret!’, siger Ole Lauridsen.
Og det er der selvfølgelig en årsag til.
- Det skyldes, at når vi arbejder koncentreret, har vi en slags åndelige skyklapper på, så vi holder forskellige dele af hjernen nede. Men i dét sekund, vi siger: 'værsgo', bliver de områder tændt, og så kan der pludselig komme en lys idé, en pludselig forståelse, siger den tidligere lektor.
Det magiske tal for produktivitet: 90 minutter
Professor Anders Ericsson fra Florida State University har studeret elite-optrædere – blandt andre musikere, atleter, skuespillere og skakspillere – og fundet ud, at de dygtigste af dem maksimalt øver 90 minutter ad gangen. De begynder gerne om morgenen, holder pauser indimellem og arbejder sjældent mere end 4,5 timer om dagen.
Kilde: Florida State University
Pauserne kan nemlig få os til at præstere bedre.
- Vores hjerne kan ikke rumme så meget, som vi går og bilder os selv ind. Der er plads til maksimum ni tanker ad gangen, og når vi bliver oversvømmet af information, så mister vi overblikket, forståelsen og til syvende og sidst motivationen. Og på lang sigt får man måske stress, siger Ole Lauridsen.
En omgang 'fisen den af'
Ole Lauridsen er i dag pensioneret fra sit job på universitetet, men holder foredrag og tager ud til virksomheder, møder og konferencer for at levere budsskabet:
- Arbejdspladserne og kollegaerne skal lære, at folk en gang imellem har fået fyldt så meget op derinde i hovedet.
Og dén pause skal gerne være mere organiseret end blot at hente en kop kaffe mellem opgaver. Da han selv arbejdede på Aarhus Universitet praktiserede han pausen ved efter frokostpausen at låse sin dør, smække benene op på skrivebordet og lukke øjnene i ti minutter.
Men hvordan skal man implementere pausen i et storrumskontor?
- Det kan man ikke, og derfor bør der være nogle steder, hvor man kan trække sig tilbage. Måske hjørnet af kantinen eller tilsvarende. Og hvis alt andet glipper, så vil jeg foreslå, at man sætter sig ud på toilettet. Det er måske ikke det mest oplagte sted, men der bliver man da ikke forstyrret.
Han opfordrer: Ud på toilettet, dybe vejrtrækninger, måske et stykke musik på, og så skal du ellers lade tankerne flyve.
- Man skal ude på arbejdspladserne blive klar over, at pauser ikke bare er 'en omgang fisen den af', men en nødvendig del af arbejdslivet, siger Ole Lauridsen.
Og den dag arbejdet stopper, skal pausen gerne fortsætte.
- Det gælder også for en som mig, der er pensionist - og det gælder hele tiden, siger han.