Erhvervspraktik tilbage på skoleskemaet
Antallet af unge, der vælger at gå håndværkervejen efter folkeskolen, skal i 2030 ligge på 30 pct. – men der er lang vej i Østjylland, hvor kun 19,1 procent i år har valgt en erhvervsuddannelse.
Hvis regionen ikke på sigt skal mangle håndværkere, skal flere børn og unge lokkes til erhvervsuddannelserne.
Derfor genindfører rådmand for børn og unge, Bünyamin Simsek (V), erhvervspraktikken i 8. og 9 klasse – i første omgang som et tilbud på fire skoler i Aarhus.
Det sker i et projekt i samarbejde med Århus Håndværkerforening og Dansk Byggeri, og det er ikke et job som blogger eller lægesekretær, som skoleeleverne vil blive sendt ud i - praktikken kommer nemlig primært til at være hos lokale håndværksvirksomheder.
- Jeg tror på, det er sundt for de unge at komme ud og save, få fat i en mursten og og få kontakt til erhvervslivet meget tidligt, siger rådmand for børn og unge, Bünyamin Simsek (V), og uddyber:
- Så de kan få nogle drømme om, hvad de godt kunne tænke sig at arbejde med, når de bliver færdige med en uddannelse.
Førhen kom alle 8. og 9. klasseselever ud i praktik for at prøve kræfter med arbejdslivet.
I dag er erhvervspraktikken frivillig på de to klassetrin, og på mange skoler er den sparet væk.
Lokalt samarbejde
Både Århus Håndværkerforening og Dansk Byggeri er klar over, at der skal nye metoder til, hvis skoleeleverne skal vælge håndværksvejen.
- Vi prøver at gå nye veje for at gøre os lidt mere lækre overfor folkeskoleeleverne, for det er dem, vi skal have fat på, siger formand for Århus Håndværkerforening, Søren Dyhr, som vender blikket indad:
- Som branche er vi nødt til at gøre en større indsats for at tiltrække unge.
Der skal være fire skoler med i projektet, og indtil videre er Skovvangsskolen og Sødalsskolen udvalgt.
Folkeskolen forbereder ikke unge til et faglært liv
I en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut svarer kun 12 procent af lærerne, at de har stort kendskab til erhvervsuddannelserne.
Samtidig beskriver eleverne i rapporten, at lærerne ser det som en selvfølge, at faglige dygtige elever skal starte i gymnasiet fremfor på en erhvervsuddannelse.
Derfor roser erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye (S) projektet med erhvervspraktik i Aarhus for at være et skridt i den rigtige retning.
- Jeg håber, det kan få byrådet til at udvide den obligatoriske erhvervspraktik til alle skoler i kommunen. Jeg husker selv begge uger, hvor jeg var i erhvervspraktik. Det lærte jeg meget af, siger han og uddyber:
- Måske kan det ikke måles til en prøve, men jeg lærte i hvert fald, at jeg ikke skulle arbejde på kontor og ikke være journalist, og måske var det medvirkende til, at jeg selv blev murer.