Ingen penge til handicap-bosteder: - Jeg er træt og rigtig skuffet
Trods løfter fandt forligspartierne ikke nogen penge til de voksne handicappede. Det skuffer familien til en beboer på bofællesskabet Elev.
Jens Kaysen, der er forælder til Jens Junior, beboer på bofælleskabet Elev, er dagen derpå skuffet, over at der ikke blev fundet ekstra penge til de voksne handicappede i Aarhus Kommune.
- Jeg synes, at det er pinligt, at de ikke har kunne finde ud af at se ud over egne interesser, siger Jens Kaysen til TV2 ØSTJYLLAND.
Selvom flere byrådspartier var positivt stemt for et akutløft til voksenhandicap-området før forhandlingerne, blev resultatet, at der ikke bliver afsat ekstra midler til de voksne handicappede akut i denne omgang.
- At blive sat i udsigt, at man nu vil løfte det her område, og så komme ud fra forhandlingerne med et rundt nul, det er helt ubegribeligt. Jeg er træt og rigtig skuffet, siger Jens Kaysen.
Hans datter, Stine Kaysen Moéll tilføjer:
- Jeg føler, at fusen er blevet taget på os. Vi troede faktisk, at vi havde givet vores stemme videre til nogen, der kunne varetage den, og det viste sig så ikke at være sandt, siger hun.
Blandt andre havde SF inden forhandlingerne foreslået, at der blev afsat 20-25 millioner kroner til at sikre ordnede forhold.
Det var forskellige interesser fra partierne, der var udslagsgivende for forhandlingerne. Det var ikke muligt at udpege de områder, som finansieringen skulle komme fra. Blandt andre Dansk Folkeparti ville ikke være med til at afgive midler fra ældreområdet, og derfor ville de ikke være en del af aftalen.
For mange vikarer
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, hvordan beboerne i Hus 5 i Bofællesskabet Elev gang på gang har følt sig svigtet af det skiftende personale og Aarhus Kommune, der har ladt stå til.
Beboerne i huset er svært handicappede og har brug for kompetent personale der forstår dem og deres evner.
- Det har stor betydning for min søn. Der er for lidt personale og det personale der er ansat, er ikke på fuldtid. Jeg kan ikke forstå, at man opererer med så mange vikarer, siger Jens Kaysen.
Jens Junior har ikke meget sprog. Han er derfor afhængig af, at personalet kender hans kommunikationsform.
- Vikarerne forsøger på bedste vis, men det er en kompleks opgave at passe en som Jens, og det har vikarerne ikke kompetencer til, siger Stine Kaysen Moéll, søster til Jens Junior.
- Han er utryg, bange og frustreret, for de kan ikke forstå ham. Han er egentlig rimelig let at forstå, men det kræver tid, siger hun.
Derfor ærgrer det også både søster og far til Jens Junior, at forligspartierne ikke har været i stand til at give voksenhandicap-området et akutløft.
- Vi har råbt vagt i gevær i fem år. Vi har brug for, at pædagogerne får et fagligt løft, og at der bliver ansat et fast personale. Lige nu er det ikke attraktivt at være derude som fast personale, men det kunne ekstra penge have ændret på, siger Stine Kaysen Moéll.
Jens Kaysen er enig med sin datter Stine Kaysen Moéll. Han efterlyser stabilitet og faste folk omkring beboerne.
- Der er brug for, at man forstår de handicappede, og det gør man ikke, hvis ikke man har kendskab til, hvad det egentlig drejer sig om.
- Jeg havde en forventning om en økonomisk tilkendegivelse. At man ville sætte handling bag ord og tilføre området ressourcer, siger Jens Kaysen.
På grund af torsdagens mislykkede forhandlinger er opgaven med at sikre et løft på voksenhandicapområdet blevet udskudt til efterårets budgetforhandlinger. Det vil i så fald først blive aktuelt fra 2022.
- Jeg håber, at politikerne besinder sig og stikker hovederne sammen igen. Jeg håber, at de tager en tur mere og får lukket de problemer, der er nu.
- Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg egentlig ikke, at der kommer et løft til budgetforhandlingerne for næste år, siger Jens Kaysen.