Fik ingen penge: Stærkt kritiseret bosted overset
Selvom Aarhus Kommune udmærket kender til problemerne i Hus 5 på Bofællesskabet Elev, så man ikke deres vej, da pengene til et løft på voksenhandicap-området skulle fordeles.
Rådmand Kristian Würtz kaldte det på sin Facebook-side "et solidt rygstød til socialområdet," da der i september 2020 blev indgået en aftale om budgettet for 2021.
I alt blev der i budgetforliget afsat 20 millioner kroner til et løft på voksenhandicap-området. Men Hus 5 på Bofællesskabet Elev, som er et af de steder, der flere gange har været udsat for kritik fra Socialtilsyn Midt, blev ikke tilgodeset, da pengene skulle uddeles.
- Det undrer mig utroligt meget, at Elev ikke blev tilført ressourcer. Det var netop et af de steder, der havde brug for at få tilført ressourcer. Så det håber jeg da, de vil kigge på igen, siger Jens Kaysen, der er far til en af beboerne i Hus 5 på Bofællesskabet Elev.
De 20 millioner kroner til et løft på voksenhandicap-området blev efterfølgende delt i to.
10 millioner kroner går til blandt andet at øge kvaliteten generelt, at skabe en ny tilsynsstruktur, at sikre flere ledelseskræfter, kompetenceudvikling samt bostøtte.
De sidste 10 millioner kroner er gået specifikt til at forbedre forholdene på 10 konkrete bosteder – men Bofællesskabet Elev fik ikke en krone.
FAKTA: De fik tilført penge
- Kilebo 2.465.000 kroner
- Skovlund - 1.232.000 kroner
- Skødstrup - 1.232.000 kroner
- Vintervej 1.232.000 kroner
- Tranbjerg 1.232.000 kroner
- Nordbyvænget - 924.000 kroner
- Majvænget - 924.000 kroner
- Lyngåkollegiet - 616.000 kroner
- Skejbyparken - 616.000 kroner
- Mårslet 616.000 kroner
Kilde: Aarhus Kommune
Rådmand for sociale forhold & beskæftigelse i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S), erkender, at der stadig er brug for flere ressourcer på socialområdet, men at det er svært at finde pengene i det kommunale budget.
- Vi fik nogle penge afsat ved det seneste budgetforlig, men det var desværre stadig en begrænset sum penge. Den faglige vurdering var, at der var andre botilbud, der havde endnu mere brug for ressourcer end Bofællesskabet Elev, siger Kristian Würtz til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det gør naturligvis indtryk at høre om de pårørendes oplevelser. Jeg deler deres ønske om at skabe bedre vilkår på bosteder i almindelighed og selvfølgelig også i Elev, siger han.
Kritik fra tilsyn
Socialtilsyn Midt har af flere omgange skarpt kritiseret forholdene på Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af.
I maj 2020 truede Socialtilsyn Midt med at lukke hele Borgercenter Nord, men efter en høringsperiode, hvor Aarhus Kommune fremlagde deres handlingsplaner, fik centeret lov at fortsætte.
I den seneste tilsynsrapport fra december 2020 bliver Hus 5 på Bofællesskabet Elev nævnt som et sted, der ikke har ressourcer nok til at løfte opgaven.
Og hos den samlede forældregruppe til beboerne i Hus 5 er der frustration over, at der ikke blev set deres vej, da der skulle uddeles penge.
- Jeg synes, det er forfærdeligt. De trænger virkelig til noget opstramning. Det er grotesk, synes jeg, siger Henriette Ottesen, der har en datter i Hus 5.
- Jeg håber, at der kan komme nogle flere ressourcer i Elev. Jeg håber virkelig, at de kan gøre noget for vores unge mennesker og også for personalet, for det må ikke være sjovt at arbejde et sted, hvor der ikke er hænder nok, siger Lone Posin, der også har en datter i Hus 5.
Rådmand Kristian Würtz (S) håber, at man ud over et økonomisk løft også under de nuværende økonomiske rammer kan lykkes med at få mere uddannet personale på bostederne, og at flere af de deltidsansatte bliver ansat på fuld tid.
Er den faglige kvalitet god nok på botilbuddene?
- Vi har desværre set nogle eksempler på beboere, hvor vi ikke har givet den rette hjælp. Der bliver lavet meget godt arbejde på vores bosteder, men jeg er bekymret for, om vi fremover kan have den faglige kvalitet, vi skal, siger Kristian Würtz.
Så er den faglige kvalitet god nok på botilbuddene i dag?
- Jeg vil i hvert fald gerne kunne levere en bedre kvalitet.
Budgettet skrider
Hos Foreningen LEV har man flere gange forsøgt at råbe politikerne op i forhold til Bofællesskabet Elev.
- Jeg bliver rigtigt ked af, at byrådet tillader, at mennesker i Aarhus har det så dårligt, når de nu kender til forholdene, siger formand for LEV Aarhus, Anne Kjeld Pedersen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Nogle gange siger byrådet til mig, at vi har tilført 50 millioner et år og 20 millioner et andet år. Og det er rigtigt. Men det kan på ingen måde – og det ved de – opveje de mange, mange flere mennesker med handicap, der kommer til og er kommet til gennem de sidste år, siger Anne Kjeld Pedersen.
Hovedkrav til budgetforhandlinger
Problemet med manglende penge på voksenhandicap-området er bestemt ikke nyt. Og de økonomiske udfordringer er langt fra løst. En ny aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND har fået, viser, at budgettet skrider.
På området for Voksne, Job og Handicap forventer forvaltningen et merforbrug på knap 22 millioner kroner i år. Det lægger sig oveni et akkumuleret underskud på 79 millioner kroner på området.
- Det her peger på, at vi har et problem, som ikke går over. Hvis vi skal kunne levere den hjælp, støtte og omsorg, vi har brug for, så er der brug for flere penge, siger Kristian Würtz.
- Det her kommer til at blive Socialdemokratiets hovedkrav ved budgetforhandlingerne til efteråret. Det er også en del af KL's hovedkrav til de kommende forhandlinger med Regeringen. Nu er det socialområdet, der står for tur, siger Kristian Würtz.
Rådmanden understreger, at han ikke lægger op til nye besparelser på trods af merforbruget. Det skyldes, at det samlede budget for magistratsområdet for sociale forhold og beskæftigelse bliver overholdt.