Julefrokost gik galt: Sascha vågnede op med ble og i kørestol
Et splitsekund har ændret Saschas liv efter en julefrokost
Det er årstid for julefrokoster for rigtig mange mennesker. Som regel er hovedpine den alvorligste konsekvens dagen efter.
Men en forsinket julefrokost med arbejdet tilbage i januar endte helt galt for 34-årige Sascha Munch Petersen.
Det havde ellers været en fantastisk aften. Med god mad, masser af hygge og alkohol.
- På vej hjem da jeg skulle op til min lejlighed, mister jeg balancen og falder bagover. Her fik jeg et slag i baghovedet, så min hjerne ryger fremad og giver en indre blødning, siger Sascha Munch Petersen om den fatale aften, som hun ikke husker særlig meget fra, selv om hun ikke var sejlende beruset.
Hun mener, at hun kom hjem omkring klokken 04.00 eller 05.00 om morgenen. En overbo finder hende foran bygningens hoveddør klokken 10.00 om formiddagen. Her er Sascha Munch Petersen fjern i blikket, så overboen tilkalder hurtigt en ambulance.
Sascha Munch Petersen bliver lagt i kunstig koma på grund af forhøjet tryk i hovedet, og lægerne fjerner en hjerneplade, så der er bedre plads til hjernen. Fjorten dage efter kommer hun langsomt til sig selv og bliver overflyttet til Hammel Neurocenter.
- Jeg vågnede op med ble og i kørestol, fordi jeg var halvsidig lammet. Jeg havde ikke noget sprog - jeg hviskede kun, siger Sascha Munch Petersen.
Efter et par uger begyndte hun at kunne gå.
- Jeg har tidligere løbet meget. Så personalet bakkede mig op i at begynde at løbe. Jeg gennemførte en halvmaraton i juni Aarhus. Personalet lavede en løbeprogram til mig, siger Sascha Munch Petersen.
Hjernepladen er blevet opereret ind igen og her knap et år senere, er hun stadig tilknyttet Hjerneskadecentret i Aarhus.
- Min højre hånd driller stadig. Den sitrer, når den bliver udfordret for meget. Jeg bliver let træt mentalt og er udfordret på hukommelsen, og når jeg skal orientere mig. Det er jeg ved at træne op, siger Sascha Munch Petersen.
Før faldet arbejdede hun som sosuassistent og sexolog. Men efter mange måneder i patientrollen har hun besluttet sig for at skifte spor.
- Jeg vil gerne være mindfulnessinstruktør. Jeg vil gerne videreformidle min viden om selvbestemmelsesretten. Det er vigtigt for mig, at man bevarer patienters livskvalitet, fordi der ligger en stor motivation i det. For mig var det det med at løbe, siger Sascha Munch Petersen.