Midt i frivillig-festen: Herberg mangler hænder

Aarhus Vinterherberg har stor mangel på frivillige

Udgivet Opdateret
Her kan du se et interview med projektleder i Aarhus Vinterherberg, Mathias Waagepetersen, om de manglende frivillige.

Søndag aften hyldes frivillige i Aarhus. Men det er langt fra alle, der har armene hævet over hovedet.

Hos Aarhus Vinterherberg er der så stor mangel på frivillige, at det er svært at få vagtplanerne til at hænge sammen.

- Vi mærker det især om natten, hvor vi har brug for nattevagter for at kunne holde stedet åbent. Det kan være en udfordring at få dækket de vagter i løbet af en uge, siger projektleder i Aarhus Vinterherberg, Mathias Waagepetersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Søndag aften deltager han i den officielle åbning af Europæisk Frivillighovedstad Aarhus 2018. En titel, som Aarhus Kommune kan smykke sig med det kommende års tid.

'Handler også om socialt ansvar'

Med sin deltagelse håber han, han kan gøre opmærksom på, at frivillighed også handler om at tage sig af socialt udsatte østjyder.

På Aarhus Vinterherberg skal cirka 180 vagter dækkes i løbet af en måned. Omkring 150 af dem besættes af frivillige. Men manglen på frivillige giver udfordringer.

- Vi vil gerne kunne planlægge en uge frem. Give den tryghed, at det kører kontinuerligt. Det giver en utryghed og en usikkerhedsfaktor, at vi ikke har et helt så stort korps til nattevagter, som vi godt kunne tænke os, siger Mathias Waagepetersen.

Om Aarhus Vinterherberg

Aarhus Vinterherberg har 20 sengepladser og fungerer som et nødherberg for hjemløse i tidsrummet 20.30 til 8.00 frem til 31. marts 2018.

Kilde: Aarhus Vinterherberg.

- Yderste konsekvens er, at vi ikke kan holde åbent, pointerer han.

Vinterherberget er et samarbejde mellem Blå Kors Danmark, Kirkens Korshær, Røde Kors og Aarhus Domprovsti.

Ifølge Mathias Waagepetersen er det særligt én bestemt gruppe af hjemløse, der ikke kan få hjælp, hvis ikke vinterherberget er åbent.

- Vi har mange med migrantbaggrund. De vil ikke kunne sove på et almindeligt herberg. Der skal man have dansk personnummer.

VIDEO: Her ankommer kronprinsesse Mary til den officielle åbning af frivillighedsåret.

Borgmester: Frivillige binder velfærdssamfundet sammen

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S), er situationen på Aarhus Vinterherberg en af årsagerne til, at Aarhus Kommune gik efter at blive Europæisk Frivillighovedstad.

- Vi vil gerne sætte ekstra fokus på, hvor vigtigt det er, at vi har frivillige kræfter i vores by, der kan lukke hullerne og binde vores velfærdssamfund sammen. Og på den måde sørge for, at vi til stadighed er en god by at bo i - uanset om man er på den grønne gren, eller man lever på kanten af vores samfund, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg håber, vi bliver endnu dygtigere til at lave nogle rammer, de frivillige har lyst til at være i. Også til de lidt tungere opgaver.

VIDEO: Se et interviewet med Jacob Bundsgaard her.

Borgmesteren erkender dog, at Europæisk Frivillighovedstad også er en anledning til, at Aarhus Kommune kan kigge sig selv efter i sømmene. Et centralt spørgsmål melder sig.

- Hvor går grænsen for, hvad man kan bede frivillige om, og hvor er det, det fagprofessionelle skal træde til?

Det spørgsmål skal man blandt andet kigge nærmere på i løbet af 2018, hvor der blandt andet også skal afholdes et folkemøde for frivillighed.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her